Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittilehti: Turkin viisumivapaus voi johtaa EU-alueelle tulevien ”turistien” katoamiseen

Euroopan unionilla ei ole yhteistä tietokantaa, joka paljastaisi alueelle viisumivapaan ajan yli jäävät henkilöt.

Ulkomaat
 
Maija Koivisto
Leif Rosas
EU:n Turkille esittämiin viisumivapausehtoihin kuuluu muun muassa biometriset passit. Kuvassa biometristen passien tarkistusautomaatti Helsinki-Vantaan lentokentällä.
EU:n Turkille esittämiin viisumivapausehtoihin kuuluu muun muassa biometriset passit. Kuvassa biometristen passien tarkistusautomaatti Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kuva: Leif Rosas

Turkin viisumivapaus uhkaa johtaa siihen, että alun perin turistina EU:n alueelle matkustavat voivat jäädä oleilemaan EU-alueelle matka-aikansa yli ja lopulta katoavat viranomaisten valvonnan ulottumattomiin, kirjoittaa brittilehti The Daily Telegraph.

Telegraphin haastattelemat EU-lähteet myöntävät, ettei EU:lla ole yhteistä tietokantaa, joka mahdollistaisi EU:n alueella luvatta jääneiden ihmisten tunnistamisen. Monissa maissa Schengen-alueelle tulevia ei edelleenkään rekisteröidä muuten kuin leimaamalla tulijan passi, jolloin matkustajien ja heidän oleskeluaikojensa valvonta on käytännössä mahdotonta.

Viisumivapauden myöntäminen Turkille on osa EU:n ja Turkin sopimusta, jonka seurauksena Turkki lupautui auttamaan EU:ta pakolaiskriisin ratkaisussa. Sopimusta on arvosteltu rankasti. EU-komission esitti tänään, että Turkille myönnetään viisumivapaus kesäkuun lopussa, jos se täyttää sille esitetyt ehdot kesäkuun loppuun mennessä.

Ehdot kattavat kaiken mahdollisen biometristen passien myöntämisestä vähemmistöjen oikeuksiin ja rajaturvallisuuden vahvistamiseen naapurimaiden kanssa.

Myös Ukraina, Kosovo ja Georgia ovat mahdollisesti saamassa viisumivapauden Schengen-alueella. Turkin 75 miljoonaa ja näiden muiden maiden 52 miljoonaa ihmistä saisivat oleskella viisumivapaasti Schengen-alueella 90 päivää turistina ja 180 päivää liikematkalla.

Jo nyt arviolta 250 000 henkilöä vuosittain ei poistu EU-alueelta viisumivapaan ajan umpeuduttua.

Joillain EU-mailla on kansallinen tietokanta, mutta EU:n yhteistä tietokantaa ei ole. Tämä aiheuttaa ongelman, sillä viisumivapaasti Schengen-alueella olevat voivat liikkua vapaasti maiden välillä.

Telegraphin mukaan EU:n sisäisessä selvityksessä todetaan, että jotkut Schengen-alueelle tulleet jopa tuhoavat tai muuntelevat passiaan, jottei heidän oikeaa henkilöllisyyttään pystyttäisi selvittämään. Selvityksessä myönnetään myös, että yhtenäisen rekisterin puuttuminen voi saattaa Euroopan alttiiksi terrorismille, järjestäytyneelle rikollisuudelle ja ihmiskaupalle.

Telegraphin mukaan Euroopan komissio on jo kolmen vuoden ajan ajanut yhteistä järjestelmää, joka kirjaisi EU-alueelle saapuvat ja poistuvat EU:n ulkopuoliset kansalaiset. Näin ollen eri maiden poliisit saisivat listan ihmisistä, jotka eivät ole poistuneet EU-alueelta. Niin sanottu ”Entry Exit System” kirjaisi tulijoiden sormenjäljet ja kasvojen biometriset tiedot, jolloin myös uuden valehenkilöllisyyden ottaminen vaikeutuisi.

EU syyttää jäsenmaiden hallituksia suunnitelman estämisestä. Uusi ehdotus julkaistiin viime kuussa, mutta lain säätämiseen ja toteuttamiseen menisi vuosia. Turkin viisumivapaus tulisi toteutuessaan voimaan jo tämän vuoden heinäkuussa.

Saksa ja Ranska ovat vaatineet Turkin viisumivapauteen lausekkeen, joka peruuttaisi viisumivapauden, jos suuri määrä turkkilaisia käyttäisi sitä hyväkseen eikä palaisi kotimaahansa 90 päivän jälkeen.

EU:n sisäisissä asiakirjoissa kuitenkin myönnetään, että tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, ”koskeeko maahanjääminen erityisesti jonkin tietyn kansalaisuuden edustajia”. Tämän vuoksi ei ole selvää, miten kyseinen lauseke voitaisiin panna toimeen.

Euroopan komissio on kiirehtinyt Turkin viisumivapauden sopimuksen kanssa, vaikka on ollut epäilyksiä, että tarvittavia uudistuksia muun muassa ihmisoikeuksiin ja passeihin ei ole saatu tehtyä.

Turkki on varoittanut, että jos se ei saa viisumivapautta heinäkuuhun mennessä, se lopettaa pakolaissopimuksen toteuttamisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat