Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton ja Trump: Vastakkain ovat newyorkilaiset perhetutut, politiikan kehäkettu ja politiikan amatööri

Presidentinvaalien asetelma panee politiikan uusiksi Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
 
Trumpin voitonpuhe Indianassa
Trumpin voitonpuhe Indianassa
Donald Trumpin voitto Indianan esivaaleissa lähestulkoon varmisti hänen ehdokkuutensa marraskuun presidentinvaalissa Yhdysvalloissa. Haastaja Ted Cruz luovutti. Kuva Reuters
Tästä on kyse

Presidentti valitaan marraskuussa

 Miljardööri Donald Trumpin etumatka esivaaleissa on niin ylivoimainen, että viimeiset haastajat luopuivat kisasta Indianan tiistaisen esivaalin jälkeen. Trumpin nimitys vahvistetaan Ohion puoluekokouksessa heinäkuussa.

 Entinen ulkoministeri Hillary Clinton johtaa selvästi kisaa demokraattien ehdokkaaksi. Ehdokkuus voi varmistua kesäkuussa. Demokraattien puoluekokous pidetään Philadelphiassa heinäkuussa.

 Varsinaiset vaalit järjestetään 8. marraskuuta. Uusi presidentti astuu virkaan tammikuussa 2017.

Washington

Nyt on lähes varmaa, että Yhdysvaltain presidentinvaaleissa syksyllä ovat vastakkain republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton. Kisasta tulee poikkeuksellinen, koska se panee Yhdysvalloissa poliittiset jakolinjat oikeiston ja vasemmiston välillä uusiksi.

Republikaanien esivaalikisa ratkesi tiistaina. Trump voitti Indianan esivaalit niin ylivoimaisesti, että viimeiset haastajat Ted Cruz ja John Kasich luopuivat kisasta. Trump on nyt kruunausta vaille valmis republikaanien presidenttiehdokas.

Demokraattien puolella Clinton johtaa senaattori Bernie Sandersia ylivoimaisesti, vaikka ei ole vielä varmistanut presidenttiehdokkuutta.

Presidenttikisa Clintonin ja Trumpin välillä on poikkeuksellinen. Vastakkain ovat newyorkilaiset perhetutut. Vastakkain ovat politiikan kehäkettu ja politiikan amatööri, hallittu byrokraatti ja hillitön räyhähenki. Vastakkain ovat ensimmäinen nainen ja naistenmies.

Mutta vastakkain eivät ole vasemmistolainen ja oikeistolainen sanan perinteisessä merkityksessä. Clinton istuu nyt Yhdysvaltain poliittisessa keskustassa. Trump menee hänestä sekä oikealta että vasemmalta ohi – ja hilseen yli.

Selvin ero on talouspolitiikassa, jossa perinteiset roolit ovat vaihtuneet. Demokraatti Clinton on kannattanut vapaakauppaa, republikaani Trump on protektionisti. Kun Trump lupaa rakentaa muurin Meksikon rajalle ja tuoda työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin, hän vetoaa perinteiseen vasemmiston kannattajakuntaan: ay-väkeen ja teollisuustyöläisiin.

Heidän tukensa on Trumpille ratkaiseva, ja heidän asuinalueensa – Suurten järvien ja Appalakkien teollisuusalue – on näiden vaalien etulinja.

Myös ulkopolitiikassa Clinton edustaa Yhdysvaltain perinteistä linjaa. Hän äänesti Irakin sodan puolesta, korostaa kansainvälistä yhteistyötä ja on valmis tarvittaessa käyttämään voimaa.

Trumpin ulkopolitiikka olisi avoimen itsekästä. Yhdysvallat huolehtisi omista eduistaan ja panisi liittolaiset maksamaan suojelusta. Maailmanpoliisista tulisi yksityinen vartiointiliike, joka ei ilmesty paikalle lojaaliuden takia.

Pidättyväisempi ulkopolitiikka saattaisi hyödyttää amerikkalaisia, mutta eurooppalaisille voisi tulla Venäjän vieressä vilu. Se Amerikka, jota eurooppalaiset ovat tähän asti arvostelleet, voisi tuntua jälkikäteen hyväntahtoiselta jättiläiseltä.

Moraaliarvojen suhteen Clinton on selvästi demokraatti: hän puolustaa vähemmistöjä, homoliittoja ja naisten oikeuksia. Trump ei silti ole pelkästään oikealla: muslimi- ja siirtolaisvastaiset kommentit vievät häneltä vähemmistöjen tukea, mutta homojen suhteen hän ei ole tiukkapipo. Yhdysvaltain uskonnollista oikeistoa ei näissä vaaleissa edusta kukaan.

Eikä kukaan edusta Yhdysvaltain pohattapiirejä. Näissä vaaleissa on heidän vuoronsa maksaa Yhdysvaltain finanssikriisistä, jonka seuraukset ovat tähän asti tuntuneet keskiluokan palkkapussissa.

Ensi syksynä Clintonin kampanja rakentuu presidentti Barack Obaman kannattajien varaan. Clintonin pitää saada nuorten, naisten, vapaamielisten, koulutettujen ja vähemmistöjen tuki.

Voittaakseen Trumpin taas pitää saada liikkeelle valkoiset, konservatiivit ja nukkuvat äänestäjät sekä viedä Clintonilta ay-väen ääniä.

Trumpin haaste on se, että hän on Yhdysvaltain modernin historian epäsuosituin presidenttiehdokas.

The New York Times -lehden mukaan lähes kahdella kolmesta amerikkalaisesta on Trumpista kielteinen kuva, ja yli puolet ilmoittaa ”pelkäävänsä” hänen ehdokkuuttaan.

Käsitykset voivat tietysti muuttua. Toistaiseksi vastaavia lukuja ei kuitenkaan ole ollut kellään toisella, ei edes Clintonilla, joka on myös hyvin epäsuosittu.

Vastakkain on siis kaksi Yhdysvaltain politiikan inhokkia. Voittaja on se, jota inhotaan vähän vähemmän.

Hillary Clinton ja Donald Trump
Hillary Clinton ja Donald Trump
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat