Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vieraili Donald Trumpin lapsuuden kotiseudulla – silloin Queens oli lähes täysin valkoinen, nyt alue on maailman monikulttuurisin

Nuori Donald oli usein isänsä mukana, kun tämä kävi tarkastuskierroksella vuokralaisten luona.

Ulkomaat
 
David Brabyn
Trumpin lapsuudenkoti sijaitsee Midland Parkwaylla Queensissa. Nykyinen asukas ei suostunut haastatteluun.
Trumpin lapsuudenkoti sijaitsee Midland Parkwaylla Queensissa. Nykyinen asukas ei suostunut haastatteluun. Kuva: David Brabyn
Fakta

Queens rikkoi ennätyksen

 Guinnessin ennätysten kirjan mukaan Queens on maailman monikulttuurisin asuinalue. Trumpin lapsuudenkoti sijaitsee Queensin 8. piirissä, jossa etniset ryhmät jakaantuivat vuosina 2010–2012 näin:

 Valkoisia 40 prosenttia

 Aasialaisia 31 prosenttia (joista intialaisia 7 ja kiinalaisia 10 prosenttia)

 Latinoja (joista osa määrittelee itsensä valkoisiksi) 19 prosenttia

 Mustia 13 prosenttia

Lähde: USA:n väestörekisterikeskus

Queens, New York

Kun nousee maan pinnalle F-junan päätepysäkillä Queensissa, tulee meluisalle Hillside Avenuelle, jossa kulkee mustia koululaisia lippalakeissa, intialaisia naisia kauppakassien kanssa ja latinomies työhaalareissa. Sharonin puoti on erikoistunut trinidadilaiseen ja guyanalaiseen ruokaan, ja Golden Chicken mainostaa eteläamerikkalaista keittiötä.

Sivukadulla hälinä jää muutamalla askeleella taakse. Midland Parkway on vehreä, hiljainen puistotie, jonka varrella seisoo massiivisia omakotitaloja kuin pieniä linnoja. Yhden ovea vartioivat roomalaiset pylväät, ja takapihan aidan takaa näkyy koripalloteline.

Täällä kasvoi pieni Donald Trump.

”Tunsin Donald Trumpin isän Fred Trumpin”, sanoo viereisessä talossa asuva biokemisti, joka suostuu kertomaan vain etunimensä, Eric. ”Hän oli rehellinen, kohtelias ja avoin mies.”

Entä poika?

”Häntä en tuntenut.”

David Brabyn
Puutarhuri Mike Lopez laittaa pihaa Trumpin kotikadulla. ”En äänestä Trumpia, koska hänen mielipiteensä meksikolaisista ovat ihan hulluja.”
Puutarhuri Mike Lopez laittaa pihaa Trumpin kotikadulla. ”En äänestä Trumpia, koska hänen mielipiteensä meksikolaisista ovat ihan hulluja.”

Trumpin lapsuudenkodin ajotieltä peruuttaa ulos tyylikäs nainen, jolla on suuret aurinkolasit. ”En todellakaan halua sanoa, mitä mieltä olen Trumpista”, hän sanoo ja ajaa pois.

Republikaanien johtava ehdokas Donald Trump asuu nykyisin nimeään kantavassa pilvenpiirtäjässä Manhattanilla. Hän kuitenkin kasvoi täällä Queensin perukoilla isänsä osittain rakennuttamalla vauraalla asuinalueella, jonka nimi on Jamaica Estates. Queensissa Fred Trump myös opetti pojalleen kiinteistöbisneksen alkeet.

”Olin Fred Trumpin vuokralainen vuosina 1968–1973 Sunny Siden kerrostalossa. Hän oli aina pukeutunut moitteettomasti pukuun ja hattuun kuin saksalainen tai englantilainen herrasmies, ja hän oli hyvin vaatimaton ja hiljainen”, kertoo eläkeläinen Allan Robertson, 78, joka on päiväkävelyllä Trumpin entisellä kotikadulla.

”Kerran törmäsin Fred Trumpiin, kun tämä oli jonossa Kentucky Fried Chicken –pikaruokalassa. Hän oli jättänyt punaisen Rolls Roycensa ulkopuolelle ja tullut itse hakemaan ruokaa. Sellainen hän oli.”

Fred Trump syntyi New Yorkissa vuonna 1906 saksalaissiirtolaisten lapsena ja rikastui kiinteistökaupoilla. Monet isä-Trumpin vuokralaiset Brooklynissa ja Queensissa olivat juutalaisia, minkä takia hän valehteli olevansa Ruotsista.

Time & Life Pictures
Donald Trump hääkuvassa toisen vaimonsa Marla Maplesin ja vanhempiensa Fred ja Mary Anne Trumpin kanssa vuonna 1993. Vanhemmat ovat sittemmin kuolleet.
Donald Trump hääkuvassa toisen vaimonsa Marla Maplesin ja vanhempiensa Fred ja Mary Anne Trumpin kanssa vuonna 1993. Vanhemmat ovat sittemmin kuolleet.

Vuonna 1936 Fred Trump nai Skotlannissa syntyneen Mary Anne McLeodin, jonka kanssa hän sai viisi lasta. Donald syntyi vuonna 1946 ja aloitti liiketoimensa isältään saamalla miljoonan dollarin pääomalla.

”Nuori Donald oli usein isänsä mukana, kun tämä tuli käymään tarkastuskierroksella vuokralaisten luona. Hän sanoi kohteliaasti päivää ja näkemiin, mutta oli muuten hiljaa”, Robertson kertoo.

YK:ssa hankintapäällikkönä työskennellyt Robertson muutti myöhemmin vuokralta omaan taloon ja huomasi asuvansa vain parin talon päässä entisestä vuokranantajastaan. Hän näki aikuisen Donald Trumpin tulevan ensimmäisen vaimonsa Ivanan kanssa vanhempien luo juhlapyhinä käymään.

Hän ei aio äänestää entistä naapuriaan presidentiksi.

”Täytyy sanoa, että Donald Trumpin mielipiteet ovat yllättäneet monet naapurustossa, koska ne tuntuvat niin vanhanaikaisilta ja karkeilta”, Robertson sanoo. ”Hänen puheensa ovat kuin maalta 50 vuoden takaa. Mikä vielä yllättävämpää, hänellä on mahdollisuus voittaa.”

Donald Trump / Facebook
Donald Trumpin lapsuudenkuva. Hän syntyi vuonna 1946 Queensissa vanhempiensa neljänneksi lapseksi.
Donald Trumpin lapsuudenkuva. Hän syntyi vuonna 1946 Queensissa vanhempiensa neljänneksi lapseksi.

Miten on selitettävissä, että siirtolaisten poika ja puoliso puhuu siirtolaisista kuten Trump? Yksi vastaus löytyy Trumpin lapsuuden maisemista.

Vielä Donald Trumpin lapsuudessa naapurustossa asui lähinnä valkoisia. Vuonna 1950 heitä oli 97 prosenttia queensilaisista.

”Tämä oli silloin anglosaksista ja juutalaista aluetta”, Robertson sanoo. Trump kävi yksityiskoulua muiden varakkaiden – ja valkoisten – perheiden lasten kanssa.

1970-luvulta alkaen Trumpin naapurustoon alkoi muuttaa intialaisia, kiinalaisia ja latinoja. Vuonna 2010 valkoisia oli Queensissa alle puolet, 46 prosenttia. Nykyisin puolet queensilaisista on syntynyt ulkomailla.

Trump näki muutoksen läheltä. Hänen puheensa vetoavat niihin pelkoihin, joita kehitys valkoisissa amerikkalaisissa herättää. Trumpin vankimpia kannattajia ovat vähän koulutetut, italialais- ja irlantilaistaustaiset ja katoliset – ne, joiden esi-isät tulivat Yhdysvaltoihin siirtolaisina pari sukupolvea sitten.

Kuten Trumpin äiti ja isän vanhemmat.

Donald Trump / Facebook
Donald Trump (vas.) sisarustensa Fred jr:n, Elizabethin, Maryannen ja Robertin kanssa. Elizabethista tuli pankinjohtaja, pikkuveli Robert oli perheyrityksessä töissä.
Donald Trump (vas.) sisarustensa Fred jr:n, Elizabethin, Maryannen ja Robertin kanssa. Elizabethista tuli pankinjohtaja, pikkuveli Robert oli perheyrityksessä töissä.

Jo vuonna 1900 ulkomailla oli syntynyt 30 prosenttia queensilaisista. Heidän ihonvärinsä vain oli toinen.

Jamaica Estaten talojen arvo on moninkertaistunut Trumpin nuoruudesta. Vaikka asukkaat ovat nykyisin kaikkialta maailmasta, täällä he kuuluvat ylempään keskiluokkaan.

”Minä arvostan sitä, että tämä on hyvin kansainvälinen asuinalue”, sanoo Robertson, joka on itse alun perin Zambiasta.

”Vie terveisiä Martti Ahtisaarelle. Työskentelin hänen kanssaan YK:lle Namibiassa. Hieno mies.”

Trump saavutti viime tiistaina selvän esivaalivoiton New Yorkissa, ja on yhä lähempänä republikaanien ehdokuutta. Alla olevalla videolla HS haastatteli Trumpin kannattajia New Yorkin Staten Islandilla, jossa Trumpille antoi tukensa jopa 80 prosenttia väestöstä.

Oikaisu 5.5. kello 16:35: Alemmassa mustavalkoisessa kuvassa eivät esiinny Donald Trumpin vanhemmat, kuten kuvatekstissä alunperin virheellisesti väitettiin. Kuvassa ovat Trumpin lisäksi hänen sisaruksensa Fred jr, Elizabeth, Maryanne ja Robert.

Staten Island on Trumpin valtakunta
Staten Island on Trumpin valtakunta
Lyhyt lauttamatka Manhattanilta vie republikaanien saarelle. Toimittaja ja kuvaaja Laura Saarikoski. Leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat