Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laki lopettaa Berliinissä loma-asuntojen vuokrauksen – jättisakon uhka saanut asunnon omistajat perumaan jo tehtyjä Airbnb-varauksia

Aino El Solh on yksi tuhansista berliiniläisistä, jotka joutuvat nyt pohtimaan toimeentulonsa uusiksi.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Berliininsuomalaisen Aino El Solhin kolme loma-asuntoa ovat olleet viime vuodet aina täynnä. Nyt niiden vuokraus saattaa loppua.
Berliininsuomalaisen Aino El Solhin kolme loma-asuntoa ovat olleet viime vuodet aina täynnä. Nyt niiden vuokraus saattaa loppua. Kuva: Kaveh Rostamkhani
Fakta

Kielto koskeekokonaisia asuntoja

 Berliinissä tuli toukokuun alussa voimaan kielto vuokrata loma-asuntoa.

 Asuntojen tarkkaa määrää ei tiedetä, senaatti on arvioinut sen 12 000:ksi.

 Asunnosta saa edelleen vuokrata puolet, jos on myös itse kotona.

 Laittomasti vuokratun loma-asunnon omistajalle voidaan langettaa 100 000 euron sakot.

 Airbnb:n mukaan 54 prosenttia loma-asuntoja vuokranneista berliiniläisistä oli naisia.

Berliini

Toukokuun ensimmäisellä viikolla moni loma-asuntoa Berliinistä etsivä on ollut ällikällä lyöty.

Loma-asuntosivusto Airbnb:n kautta ei enää pystynytkään varaamaan asuntoa. Osa Airbnb-asuntoja vuokraavista berliiniläisistä perui jo valmiita, tehtyjä varauksia sakkojen pelossa.

Vappuna Berliinissä tuli voimaan laki, joka kieltää kokonaan loma-asuntojen vuokraamisen. Lain nimi suoraan saksasta käännettynä on asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisen kieltävä laki.

Senaatin pääperustelu on, että Berliiniä vaivaa asuntopula ja loma-asunnot halutaan tällä keinolla pakottaa tavallisille vuokramarkkinoille.

Berliininsuomalainen Aino El Solh istahtaa loma-asuntonsa valoisan olohuoneen vintage-nojatuoliin ja alkaa kertoa, miten kielto vaikuttaa hänen elämäänsä. Hän on kuvataiteilija, jolle asuntojen vuokraaminen on mahdollistanut taiteen tekemisen Berliinissä.

”Moni asuntojeni vieraista on kysynyt huolissaan, mitä tämä tarkoittaa. Heille se tarkoittaa, ettei tuttua loma-asuntoa enää voikaan Berliinin-lomalla vuokrata. Minulle se tarkoittaa toimeentulon katoamista, sillä olen näillä rahoilla maksanut oman vuokrani ja muut elinkustannukseni”, Aino El Solh sanoo.

Turisti ei ole vastuussa, jos hän oleskelee laittomasti vuokratussa loma-asunnossa. Jos viranomaiset päättäisivät antaa sakot, ne maksaa vuokranantaja. Loma-asunnon varannut voi kuitenkin silti kärsiä kiellosta, sillä monet Airbnb:n kautta asuntonsa vuokranneet ovat nyt alkaneet perua jo tehtyjä varauksia.

Aino El Solh on vuokrannut vuodesta 2011 lähtien kolmea eri asuntoa Berliinin Neuköllnissä, aivan vehreän Tempelhofin lentokenttäpuiston laidalla. Hänen asuntonsa ovat olleet tarjolla sekä naisen omien Mrs Black’s House -verkkosivujen että Airbnb:n kautta. El Solh on myös huolehtinut loma-asuntojensa tuotosta maksettavista veroista.

Nyt El Solh on päättänyt odottaa ainakin kuusi viikkoa, saako vuokraamiseen viranomaisilta poikkeuslupaa. Se voitaisiin uuden lain mukaan myöntää, jos toimeentulo joutuu vaakalaudalle. Päätöstä odottaessaan hän ei peru jo tehtyjä varauksia.

”Virastossa minulle kuitenkin sanottiin, ettei sitä todennäköisesti tule. Senaatti on nyt tiukkana”, hän kertoo.

Viime vuoden aikana Berliinissä asuntoaan vuokrasi noin 20 000 ihmistä joko kokonaan tai osittain Airbnb:n kautta, sivusto tiedotti huhtikuun lopussa. Osa ihmisistä vuokrasi asuntonsa kerran, mutta toisten asunnot ovat olleet jatkuvasti matkailijoiden käytössä.

Berliinin senaatin arvion mukaan kaupungissa olisi noin 12 000 aktiivisesti vuokrattua loma-asuntoa. Polttava kysymys on, ratkaiseeko kielto kasvavan kaupungin vuokra-asuntopulan.

Esimerkiksi Berliinin vuokranantajien yhdistys arvioi, ettei toimenpide tuo lähellekään toivottuja tuloksia.

Monet nyt kalustetuista asunnoista ovat paikoilla, joiden hinnat ovat liian kovia sosiaalisten vuokra-asuntojen tarpeisiin. Osaa niistä käyttää esimerkiksi ulkomainen omistaja osan vuodesta.

”Todellisuudessa kaupunki on laiminlyönyt pitkään sosiaalisten vuokra-asuntojen tuotannon. Tämä kielto tuskin ratkaisee sitä”, Aino El Solh sanoo.

Hän olisi ymmärtänyt, jos loma-asuntojen massavuokraamista olisi rajoitettu, mutta nyt kielto on ehdoton.

Aino El Solh suhtautuu asuntoihin elämyksinä, joiden tarjoaminen matkailijoille on tuonut iloa. Kolme asuntoa on sisustettu vanhoilla, tarinoita henkivillä huonekaluilla.

”Olen piirtänyt kartan vierailleni Schillerkiezin alueesta, ja olen vinkannut heille ravintoloita. Vieraita on ollut viikossa jopa 15, joten kyllä he ovat olleet hyviä asiakkaita korttelissa”, hän sanoo.

Kaveh Rostamkhani
Aino El Solh piirsi vierailleen lähikorttelista kartan, jossa on niin historiaa kuin ravintolavinkkejäkin.
Aino El Solh piirsi vierailleen lähikorttelista kartan, jossa on niin historiaa kuin ravintolavinkkejäkin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat