Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutistoimistot: Turkin pääministeri Davutoglu voi joutua jättämään paikkansa

Davutoglun ja presidentti Erdoganin välit ovat kiristyneet viime aikoina

Ulkomaat
 
Murat Cetinmuhurdar
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja pääministeri Ahmet Davutoglu keskustelivat keskiviikkona puolitoista tuntia. Tapaamisen jälkeen tuli tieto mahdollisesta ylimääräisestä puoluekokouksesta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja pääministeri Ahmet Davutoglu keskustelivat keskiviikkona puolitoista tuntia. Tapaamisen jälkeen tuli tieto mahdollisesta ylimääräisestä puoluekokouksesta. Kuva: Murat Cetinmuhurdar

Turkin pääministeri saattaa vaihtua lähiviikkoina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Turkin valtapuolue AKP aikoo järjestää lähiviikkoina ylimääräisen puoluekokouksen, jonka tarkoituksena on valita uusi puheenjohtaja ja samalla seuraaja nykyiselle pääministerille Ahmet Davutoglulle.

Davutoglun ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin välit ovat kiristyneet viime aikoina. Davutoglu ei ole kannattanut Erdoganin suunnitelmaa lisätä presidentin valtaoikeuksia.

On todennäköistä, että Davutoglulle valitaan seuraaja, joka suhtautuu suunnitelmaan suopeammin. AKP:n puheenjohtaja toimii samalla Turkin pääministerinä.

Davutoglun kerrottiin järjestävän tiedotustilaisuuden torstaina.

Davutoglu on ollut keskeisessä roolissa neuvottelemassa Turkin ja EU:n välistä pakolaissopimusta, jota hän kävi esittelemässä huhtikuun alussa myös Helsingissä.

Sopimus on ollut siinä määrin hänen vastuullaan, että sen tulevaisuus voi nyt horjua. Erdogan on muun muassa vähätellyt EU:n suunnasta tulleita lupauksia pakolaissopimuksen vastineeksi.

Reutersin mukaan puoluekokous pidetään ennen kuin muslimien Ramadan-paastoaika alkaa 6. kesäkuuta.

Davutoglun seuraajaehdokkaana on mainittu myös Erdoganin vävy, nykyinen energiaministeri Berat Albayrak.

Erdogan ja Davutoglu ovat hallinneet Turkkia vuodesta 2014, kun Erdoganista tuli presidentti ja Davutoglu siirtyi hänen paikalleen pääministeriksi. Davutoglu toimi aiemmin ulkoministerinä.

Nyt yhä selvemmäksi käyvän valtataistelun ensi merkit nähtiin viime viikolla, kun puolueen puheenjohtajalta vietiin oikeus nimittää AKP:n alueellisia johtajia. Muutos heikensi Davutoglun otetta AKP:sta ja vahvisti Erdoganin asemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat