Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin pääministeri Davutoglu eroaa tehtävästään

Pääministerin eroilmoitus vahvistaa käsityksiä, että Turkin valtapuolueen sisällä on meneillään valtakamppailu.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / Reuters
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu puhui lehdistötilaisuudessa AK-puolueen päämajassa Ankarassa torstaina.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu puhui lehdistötilaisuudessa AK-puolueen päämajassa Ankarassa torstaina. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu ilmoitti torstaina, ettei aio osallistua AK-puolueen puheenjohtajakisaan myöhemmin toukokuussa, ellei puolue päätä toisin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Davutoglu eroaa tehtävästään ja Turkin valtapuolueelle valitaan uusi puheenjohtaja sekä maalle uusi pääministeri.

Davutoglu kertoi eroamisestaan Ankarassa pitämässään polveilevassa tv-puheessa torstaina iltapäivällä. Hän puolusti puheessaan toimiaan pääministerinä ja kehotti puoluetta pysymään yhtenäisenä.

Uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkona, että AKP aikoo järjestää 22. toukokuuta ylimääräisen puoluekokouksen, jossa puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja ja samalla seuraaja Davutoglulle.

Davutoglun ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin välit ovat kiristyneet viime aikoina. Davutoglu ei ole kannattanut Erdoğanin suunnitelmaa lisätä presidentin valtaoikeuksia.

Aiemmin torstaina presidentti Erdoğanin avustaja Cemil Ertem sanoi, että uuden puoluejohtajan valinnan jälkeen Turkissa pidetään ennenaikaiset vaalit, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Ertem oli sanonut myös, että Turkin talous vakaantuu, ”kun tiiviimmin presidentti Erdoğanin kanssa liittoutunut pääministeri astuu virkaan”.

Davutoglu on ollut keskeisessä roolissa neuvottelemassa Turkin ja EU:n välistä pakolaissopimusta, jota hän kävi esittelemässä huhtikuun alussa myös Helsingissä.

Sopimus on ollut siinä määrin hänen vastuullaan, että sen tulevaisuus voi nyt horjua. Erdoğan on muun muassa vähätellyt EU:n suunnasta tulleita lupauksia pakolaissopimuksen vastineeksi.

Davutoglun seuraajaehdokkaana on mainittu myös Erdoğanin vävy, nykyinen energiaministeri Berat Albayrak.

Erdoğan ja Davutoglu ovat hallinneet Turkkia vuodesta 2014, kun Erdoğanista tuli presidentti ja Davutoglu siirtyi hänen paikalleen pääministeriksi. Davutoglu toimi aiemmin ulkoministerinä.

Nyt yhä selvemmäksi käyvän valtataistelun ensi merkit nähtiin viime viikolla, kun puolueen puheenjohtajalta vietiin oikeus nimittää AKP:n alueellisia johtajia. Muutos heikensi Davutoglun otetta AKP:sta ja vahvisti Erdoğanin asemaa.

Turkin sisäistä vakautta ovat ravistelleet viime vuosina Syyrian sisällissota ja siitä johtuva pakolaiskriisi sekä uudelleen puhjenneet väkivaltaisuudet Turkin hallituksen ja kurdivähemmistön välillä. Myös jihadistijärjestö Isis on tehnyt terrori-iskuja Turkissa.

Samaan aikaan Turkin hallitus on kiristänyt otteitaan poliittista oppositiota ja lehdistöä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat