Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SVT: Nordea auttoi asekauppiasta pöytälaatikkofirmoilla

Ruotsin television mukaan ”islantilainen” olisi ostanut kylmän sodan aikana suuria määriä aseita itäblokin vallanpitäjiltä ja salakuljettanut niitä CIA:n toimeksiannosta aseellisille ryhmille muun muassa Afganistaniin ja Somaliaan.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tukholma

Finanssikonserni Nordea on auttanut epäiltyä aseiden salakuljettajaa ylläpitämällä tämän useita pöytälaatikkoyhtiöitä, muun muassa Panamassa, kertoo Ruotsin television SVT:n ohjelma Uppdrag granskning.

Nordean asiakas tunnetaan nimellä ”islantilainen”, ja hänen oikea nimensä on Loftur Johannesson.

Ohjelman mukaan hän olisi ostanut kylmän sodan aikana suuria määriä aseita itäblokin vallanpitäjiltä ja salakuljettanut niitä Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun CIA:n toimeksiannosta aseellisille ryhmille muun muassa Afganistaniin ja Somaliaan.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Johannesson ole aseiden salakuljettaja. Ja se oli äärimmäisen kannattavaa. Salakuljetus tuotti miljoonia dollareita jokaista onnistunutta operaatiota kohden”, sanoo asiaa tutkinut kirjailija Ken Silverstein ohjelmalle.

Nordea otti Johannessonin asiakkaakseen 2009 sen jälkeen, kun islantilainen Landsbanki oli kaatunut 2009. Yksi hänen pöytälaatikkoyrityksistään, Aviation finance and services, avattiin Panamassa 1972 ja se on yhä aktiivinen Nordean kautta. Niin sanotuista Panaman papereista on nyt käynyt ilmi, että Johannessonilla oli vielä 2015 neljä aktiivista pöytälaatikkoyritystä Nordean kautta.

Yritysten perustamisessa tai omistamisessa ei sinällään ole mitään laitonta. Ne voivat kuitenkin auttaa peittämään laitonta toimintaa vahvan salaisuuden verhon kautta.

”Emme voi valitettavasti kommentoida asiaa, koska emme saa kommentoida yksittäisten asiakkaidemme asioita”, Nordean viestintäjohtaja Magnus Nelin sanoo Uppdrag granskningille.

Yleiseen kysymykseen siitä, miten Nordea suhtautuu aseiden salakuljetuksesta tulleisiin varoihin ja niiden hoitamiseen, Nelin vastaa, että kaikkia asiakkaita toimeksiantoja on hoidettava asianmukaisella tavalla.

”Meidän ei tule liikkua harmaalla alueella, niin toimitusjohtajamme on sanonut.”

Loftur Johannesson ei ole vastannut ohjelman yhteydenottopyyntöihin. Hänen edustajansa vastaa kirjallisessa kommentissa kansainväliselle toimittajayhteisölle ICIJ:lle, että Johannesson on ollut kansainvälinen liikemies ja että hän torjuu täysin väitteet siitä, että hän olisi toiminut salaisten tiedusteluorganisaatioiden lukuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat