Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimin kruunajaiset – Pohjois-Koreassa alkaa perjantaina ensimmäinen puoluekokous lähes 40 vuoteen

Puoluekokouksen päätarkoitus on pönkittää diktaattori Kim Jong-unin valtaa.

Ulkomaat
 
KCNA
Diktaattori Kim Jong-un seuraamassa kansanarmeijan sotilaskisaa. Pohjois-Korean uutistoimiston välittämästä kuvasta puuttuvat tiedot siitä, missä ja milloin kuva on otettu.
Diktaattori Kim Jong-un seuraamassa kansanarmeijan sotilaskisaa. Pohjois-Korean uutistoimiston välittämästä kuvasta puuttuvat tiedot siitä, missä ja milloin kuva on otettu. Kuva: KCNA

Peking

Tänään perjantaina on suuri päivä sulkeutuneessa diktatuurissa Pohjois-Koreassa. Tänään alkaa Pohjois-Koreaa hallitsevan Korean työväenpuolueen seitsemäs puoluekokous. Se on ensimmäinen puoluekokous lähes 40 vuoteen.

Puoluekokouksen päätarkoituksena on monien Pohjois-Korea-analyytikkojen mukaan lähinnä diktaattori Kim Jong-unin vallan pönkittäminen. Edellisen puoluekokouksen aikaan Kim, 33, ei ollut vielä edes syntynyt.

”Vaikuttaa siltä, että ensimmäisestä kokouksesta sitten vuoden 1980 tulee pohjimmiltaan Kim Jong-unin kruunajaistilaisuus”, totesi Australian Griffith-yliopiston politiikan tutkimuksen professori Andrew O’Neill Japan Times -lehdelle tällä viikolla.

Puoluekokouksessa Kim saattaa esimerkiksi nimityttää itsensä puolueen pääsihteeriksi. Nyt puolueella ei ole elossa olevaa pääsihteeriä. Edesmennyt diktaattori, Kimin isä Kim Jong-il on titteliltään ikuinen pääsihteeri.

Viime puoluekokouksessa vuonna 1980 merkittävä päätös oli Kim Jong-ilin nimittäminen silloisen johtajan Kim Il-sungin seuraajaksi. Tuolloin puoluekokous myös hyväksyi poliittisen ohjelman, jolla oli määrä viedä sosialismia eteenpäin.

Alkavassa kokouksessa todennäköisesti nimitetään myös monia Kimin tukijoita tärkeisiin poliittisiin virkoihin. Kimin runsaat neljä vuotta jatkuneella johtajakaudella on pantu viralta paljon johtavissa asemissa olevia ihmisiä. Tunnetuin tapaus oli Kimin tädin miehen Jang Sung-taekin erottaminen ja teloittaminen maanpetturina loppuvuonna 2013.

Kim saattaa pönkittää asemiaan kokouksessa myös ylentämällä pikkusiskonsa korkeampaan asemaan puolueessa. Kimin 29-vuotiaaksi arveltu sisar Kim Yo-jong on nyt puolueen keskuskomitean propaganda-asioiden varajohtaja.

”On mahdollista, että Kim Yo-jong ylennetään johtajaksi, kun hän on saanut käytännön kokemusta auttamalla Kim Jong-unia kolme viime vuotta”, totesi Etelä-Korean Pohjois-Korea-tutkimuksen yliopiston professori Yang Moo-jin eteläkorealaiselle uutistoimisto Yonhapille torstaina.

Pohjois-Korean johdossa perhesiteet ovat erittäin tärkeitä. Perheenjäsentensä tukeen diktaattori voi luottaa todennäköisemmin kuin muiden.

Puoluekokouksen odotetaan kestävän kolme tai neljä päivää. Henkilönimitykset todennäköisesti tulevat kokouksen loppupuolella.

Kokous saattaa myös linjata Pohjois-Korean politiikkaa. Kovin merkittäviä muutoksia eivät useimmat asiantuntijat ole povanneet.

Kokouksen on arveltu esimerkiksi vahvistavan niin sanotun buyngjin-politiikan, jota Kim Jong-unin aikana on noudatettu. Siinä pääajatuksena on, että Pohjois-Korea jatkaa ydinaseohjelmaansa ja pyrkii samanaikaisesti kehittämään talouttaan.

Kimin isän aikana Pohjois-Korean ohjenuorana oli armeijaa korostava songun-politiikka. Isoisä Kim Il-sung puolestaan lanseerasi omavaraisuutta painottavan juche-politiikan.

Nykyisen Kimin aikana on armeijan ohella korostettu puolueen asemaa aiempaa enemmän. Näyttävän puoluekokouksen pitäminen toimii osana tätä projektia. Puolueen nostaminen näkyi myös viime lokakuussa, kun Pjongjangissa järjestettiin näyttäviä paraateja ja juhlallisuuksia puolueen vuosipäivän kunniaksi.

Kokoukseen on Pohjois-Koreassa valmistauduttu huolellisesti. Liikkuminen pääkaupunki Pjongjangiin ja sieltä pois on käytännössä kokonaan kielletty jo viikkoja sitten, ja ihmisten tarkastuksia on lisätty, kertoo Pohjois-Koreaa seuraava uutissivusto Daily NK.

Ennen kokousta Pohjois-Koreassa on nostettu esiin diktaattori Kim Jong-unin johtajakauden saavutuksia. Puolueen äänenkannattaja Rodong Sinmun -sanomalehti mainitsi saavutuksista esimerkiksi Paektu-vuoren sankarinuorten vesivoimalan rakentamisen ja sukellusveneestä laukaistavan ohjuksen, jota Pohjois-Korea väitti huhtikuussa testanneensa onnistuneesti.

Monet ovat myös veikkaillet, että Pohjois-Korea saattaa puoluekokouksensa kunniaksi tehdä viidennen ydinkokeen. Jo tammikuussa tehtyä neljättä koetta monet pitivät hengen luomisena puoluekokousta varten. Nyt se voidaan kokouksessa mainita Kimin saavutuksena.

Puoluekokouksen merkitystä on kansalle korostettu myös työkampanjalla, joka päättyi tällä viikolla. Helmikuussa alkanutta kampanjaa nimitettiin 70 päivän taisteluksi. Sen aikana kaikkien piti työskennellä työpaikollaan tai muissa projekteissa tavallista kovemmin ja pidempiä päiviä. Lehtitietojen mukaan Pjongjangissa on kampanjan aikana esimerkiksi kunnostettu taloja katuja.

Pohjois-Koreassa on ollut vastaavia työkampanjoita ennenkin. Tämänkertaisesta kampanjasta pystyi kuitenkin ostamaan vapaapäiviä, kertoi Yhdysvaltojen rahoittama Radio Free Asia.

”Jos maksaa kolme Kiinan yuania tai puoli yhdysvaltojen dollaria, voi pitää päivän vapaata”, kertoi nimeämätön pohjoiskorealaislähde Radio Free Asialle.

Euroissa summa vastaa noin neljääkymmentä senttiä. Pohjois-Koreassa useimmilla on siihen varaa vain hätätapauksessa. Pjongjangin nousevalla, puolilaillisilla liiketoimilla elävällä keskiluokalla rahaa tosin on enemmän.

DAMIR SAGOLJ / Reuters
Pääkaupunki Pjongjangin keskustaa kirjovat suuret julisteet. Mittakaavaa saa pyöräilijästä ja sotilaasta.
Pääkaupunki Pjongjangin keskustaa kirjovat suuret julisteet. Mittakaavaa saa pyöräilijästä ja sotilaasta.
DAMIR SAGOLJ / Reuters
Tytöt harjoittelivat lipputanssia puoluekokouksen kynnyksellä keskiviikkona Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.
Tytöt harjoittelivat lipputanssia puoluekokouksen kynnyksellä keskiviikkona Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.
DAMIR SAGOLJ / Reuters
Tyttökuoro lauloi puoluekokousta seuraamaan saapuneille toimittajille ja kutsuvieraille järjestetyssä juhlassa kokouksen aattona torstaina Pjongjangin lasten kulttuuripalatsissa.
Tyttökuoro lauloi puoluekokousta seuraamaan saapuneille toimittajille ja kutsuvieraille järjestetyssä juhlassa kokouksen aattona torstaina Pjongjangin lasten kulttuuripalatsissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat