Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadan metsäpaloja paenneita evakuoitiin uudelleen – kotiinpaluu kestää kuukausia

Kanadassa riehuu jo 49 metsäpaloa, joista seitsemän täysin hallitsemattomasti.

Ulkomaat
 
Kanadassa evakuoidaan 80 000 ihmisen kaupunki – jättimäinen metsäpalo pimentää taivaan
Kanadassa evakuoidaan 80 000 ihmisen kaupunki – jättimäinen metsäpalo pimentää taivaan
Kanadan Albertassa sijaitsevassa Fort McMurrayssa riehuu hallitsematon metsäpalo, jonka vuoksi taajaman kaikki 80 000 asukasta evakuoidaan. Paikallisten mukaan he ovat joutuneet poistumaan kodeistaan ottamatta mitään mukaansa ja pelkäävät menettävänsä kaiken omaisuutensa.

Tuhansilla kanadalaisen Fort McMurrayn kaupungin asukkailla oli perjantaina edessään karu ajomatka tulipalojen pahoin vahingoittaman entisen kotikaupunkinsa läpi.

Jo lähes viikon riehuneet metsäpalot levisivät tiistaina noin 88 000 asukkaan öljykaupunkiin, kun palomiehet eivät sammutuslentokoneiden ja -helikopterien avustuksesta huolimatta onnistuneet pysäyttämään palon etenemistä. Viranomaiset määräsivät kaupungin evakuoitavaksi.

Noin 25 000 ihmistä evakuoitiin tiistaina ja keskiviikkona kaupungin pohjoispuolelle, jossa öljy-yhtiöillä on laajat majoitustilat henkilöstölleen. Torstaina viranomaiset kuitenkin päättivät, ettei alue ollut enää turvallinen. Ihmiset piti evakuoida uudelleen kaupungin eteläpuolelle.

Pohjoispuolella olevista ihmisistä noin 8 000 saatiin evakuoitua lentoteitse, uutistoimisto AFP kertoo.

Loppujen noin 17 000 pitää ajaa pahoin tuhoutuneen kotikaupunkinsa läpi turvaan kaupungin toiselle puolelle.

Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n mukaan viranomaiset ovat ohjanneet evakkosaattueita, joissa on kerrallaan 50 autoa. Poliisit vartoivat kaikkia matkan varrella olevia risteyksiä, jottei kukaan pääse lipeämään saattueesta tarkastaakseen kotinsa tilanteen tai hakeakseen sieltä mitään. Helikopterit valvovat saattuetta ilmasta.

CBC näytti suoraa kuvaa vuoroaan odottavista autoista, jotka matelivat hitaasti eteenpäin odottaessaan vuoroaan päästä saattueeseen. CBC:n mukaan autot muistuttivat hautajaissaattuetta.

”Se muistutti sota-aluetta”, kaupungin läpi ajanut Marisa Heath kertoi uutistoimisto Reutersille.

Hän oli viettänyt 36 tuntia moottoritien varressa lava-autossaan miehensä, kahden koiransa, kissansa ja seitsemän kissanpennun kanssa.

”Aavemainen. Siellä näkyi vain talojen kivijalkoja”, hän sanoi.

Viranomaisten mukaan asukkaat eivät voi palata kaupunkiin pitkään aikaan, edes tarkistamaan vahinkoja.

”Luulen, että kaupunki on aavekaupunki vielä pitkään”, kaupungista evakuoitu Kirby Abo puolestaan arveli.

Uutistoimisto Reuters kertoi myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa, että Albertan provinssin viranomaisen mukaan suunnitelmat asukkaiden palaamiseksi takaisin kotiin ovat jo käynnissä. Viesti oli kuitenkin lohduton: kotiinpaluu kestää kuukausia.

Metsäpalojen vuoksi kolmannes Kanadan öljyntuotannosta on kärsinyt, kun tuotantolaitoksia ja keskeinen öljyputki on suljettu. Reutersin arvion mukaan suljetut laitokset tuottavat ainakin 720 000 barrelia päivässä. Joidenkin analyytikoiden mukaan kyse on ennemminkin miljoonasta barrelista.

Tämä on nostanut osaltaan hienoisesti öljyn hintaa, minkä takana oli myös Libyan poliittinen kriisi.

Kanadan hallitus on julistanut Ranskan valtion kokoiseen Albertan provinssiin hätätilan.

Alueella riehuu ainakin 49 erillistä metsäpaloa, joista seitsemän täysin hallitsemattomasti. Tulta sammuttamassa on yli 1 100 palomiestä.

Tuli on niellyt jo 85 000 hehtaaria eli 210 000 eekkeriä metsää. Yksin Fort McMurrayn kaupungin ympäristöstä on palanut metsää jo 12 000 hehtaaria. Tuli on tuhonnut myös arviolta 2 000 kotia.

Televisiokanavien alueelta välittämässä kuvamateriaalissa näkyy palavan metsän reunustamia moottoriteitä, joilla autot matelevat puskuri puskurissa kiinni mustan savun pimentäessä kipinöivän taivaan.

”Näkemämme videomateriaali, autot tulen ympäröimillä moottoriteillä, on vain ja ainoastaan kammottavaa”, pääministeri Justin Trudeau sanoi parlamentille Ottawassa.

Albertan provinssia uhkaava tulipalo syttyi 1. toukokuuta.

MARK BLINCH / Reuters
Metsäpalon aiheuttama savupilvi peittää taivaan.
Metsäpalon aiheuttama savupilvi peittää taivaan.
CHRIS WATTIE / reuters
Justin Trudeau
Justin Trudeau
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat