Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-kannatus Ruotsissa kasvaa – sotilasliittoon haluavia on nyt enemmän kuin vastustajia

Vaikka Nato-jäsenyyden kannatus kasvaa, haluaa 60 prosenttia tutkimuksen vastaajista säilyttää Ruotsin sotilaallisen liittoutumattomuuden.

Ulkomaat
 
Marit Hommeda / NTB
Myös Ruotsi osallistui Naton sukellusvenesodankäynnin harjoitukseen viime toukokuussa Pohjanmerellä.
Myös Ruotsi osallistui Naton sukellusvenesodankäynnin harjoitukseen viime toukokuussa Pohjanmerellä. Kuva: Marit Hommeda / NTB

Tukholma

Ruotsissa Nato-jäsenyyden kannattajia on nyt enemmän kuin Nato-jäsenyyden vastustajia, käy ilmi tuoreesta Göteborgin yliopiston niin sanotusta SOM-tutkimuksesta. Vuosittain julkaistava ja tarkoin seurattu tutkimus kartoittaa kansalaisten mielipiteitä ja arvoja.

Yliopiston tutkijat kertovat tuloksista Dagens Nyheterin mielipidesivuilla.

Nato-jäsenyyden kannattajien osuus on kasvanut edellisvuoden 31 prosentista 38 prosenttiin. Vastustajien osuus on puolestaan pienentynyt 37 prosentista 31 prosenttiin.

Kysymys tutkimuksessa kuului, onko Natoon liittyminen hyvä vai huono ehdotus. 31 prosenttia vastaajista ei ottanut kantaa kummankaan vaihtoehdon puolesta.

Naton vastustus on suurinta vasemmistossa ja pienintä oikeistossa ja ruotsidemokraateissa. Ruotsidemokraatit on ainoa puolue, jonka riveissä puolueen virallinen linja ja kannattajien mielipiteet eivät kohtaa. Puolue sanoo Natolle ei, mutta sen kannattajien joukossa 49 prosenttia puoltaa jäsenyyttä, siinä missä 29 prosenttia vastustaa sitä.

Huomionarvoista on, että vaikka Nato-jäsenyyden kannatus kasvaa, haluaa 60 prosenttia tutkimuksen vastaajista säilyttää Ruotsin sotilaallisen liittoutumattomuuden.

”Mielipiteiden ristiriitaisuus voi olla merkki siitä, että kantoihin voidaan vaikuttaa keskustelun ja informaation kautta”, kirjoittavat tutkijat Joakim Berndtsson, Ulf Bjereld ja Karl Ydén.

Nato-mielipide Ruotsissa oli verraten vakaa vuoteen 2012 sakka, mutta 2013 kannattajien osuus alkoi kasvaa SOM-tutkimuksissa ja se kasvoi edelleen 2014.

Julkinen keskustelu asiasta kiihtyi viime vuonna, kun opposition porvaripuolueet löysivät yhteisen linjan jäsenyyden kannattamisesta. Lisäksi Venäjän viime vuosien aggressiivinen käytös on lisännyt pohdintaa teemasta.

Ruotsin punavihreän hallituksen ja pääministeripuolue sosiaalidemokraattien linja on Nato-kielteinen. Vaikka valta vaihtuisi vuoden 2018 vaaleissa voi sosiaalidemokraattien kannan olettaa painavan päätöksenteossa. Ruotsissa tärkeät turvallisuuspoliittiset linjaukset on perinteisesti tehty puoluerajat ylittävällä yhteisymmärryksellä.

Osassa muista Nato-mielipidemittauksista sotilasliiton kannattajia on yhä viime aikoina ollut vähemmän kuin vastustajia. Dagens Nyheterin ja Ipsosin tammikuun mittauksessa 34 prosenttia vastasi, että Ruotsin pitäisi liittyä Natoon siinä missä 50 prosenttia katsoi, että Ruotsin pitäisi pysyä Naton ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat