Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpia vastustavat republikaanit etsivät nyt kuumeisesti ”kolmatta vaihtoehtoa”

Miljardööri Donald Trumpin nousu republikaanien presidenttiehdokkaaksi on saanut puolueen rivit rakoilemaan. Entistä ulkominsteri Condoleezza Riceakin on kysytty jo ehdolle, mutta turhaan.

Ulkomaat
 
Eduardo Munoz / Reuters
Donald Trumpin esivaalivoitto ja presidenttiehdokkuus on jo käytännössä varma, sillä viimeisetkin haastajat luopuivat kisasta Indianan tiistaisen esivaalin jälkeen.
Donald Trumpin esivaalivoitto ja presidenttiehdokkuus on jo käytännössä varma, sillä viimeisetkin haastajat luopuivat kisasta Indianan tiistaisen esivaalin jälkeen. Kuva: Eduardo Munoz / Reuters
Tästä on kyse

Presidentti valitaan marraskuussa

 Miljardööri Donald Trumpin nimitys republikaanien presidenttiehdokkaaksi vahvistetaan Ohion puoluekokouksessa heinäkuussa.

 Entinen ulkoministeri Hillary Clinton johtaa selvästi kisaa demokraattien ehdokkaaksi. Ehdokkuus voi varmistua kesäkuussa. Demokraattien puoluekokous pidetään Philadelphiassa heinäkuussa.

 Varsinaiset vaalit järjestetään 8. marraskuuta. Uusi presidentti astuu virkaan tammikuussa 2017.

Republikaanien kärkinimiin Yhdysvalloissa lukeutuva Paul Ryan ei ole vielä valmis julistamaan tukeaan puolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevalle Donald Trumpille, uutistoimisto AFP kertoo.

Kongressin edustajainhuoneen puhemiehenä toimiva Ryan ilmoitti epäröinnistään CNN:lle.

”Toivon voivani, ja haluan pohtia asiaa. Haluan miettiä sitä, mikä on parasta puolueen yhdistämiselle”, Ryan sanoi.

GARY CAMERON / Reuters
Republikaanien kärkinimiin kuuluva ja Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemiehenä toimiva Paul Ryan epäröi Donald Trumpin tukemista presidentiksi.
Republikaanien kärkinimiin kuuluva ja Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemiehenä toimiva Paul Ryan epäröi Donald Trumpin tukemista presidentiksi.

Ryanin ilmoituksen uskotaan ravistelevan puoluetta pohjia myöten samalla, kun se lisää epäilyksiä siitä, tukevatko konservatiivit yhtenä rintamana Trumpia hänen tulevassa kamppailussaan demokraattien Hillary Clintonia vastaan.

”Hänellä on vielä töitä tehtävänä. On aika jättää kiusaaminen ja vähättely”, Ryan sanoi, viitaten Trumpin esittämiin loukkaaviin kommentteihin niin toisista ehdokkaista, muslimeista, meksikolaisista, pakolaisista ja naisista.

Vaikka Ryanin rooli kongressin puhemiehenä edustaa juuri sellaista poliittista elitismiä, mitä monet Trumpin kannattajat halveksivat, hänen empimisensä saattaa vaikuttaa miljooniin äänestäjiin, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Trumpin esivaalivoitto on kuitenkin käytännössä varma, sillä viimeisetkin haastajat luopuivat kisasta Indianan tiistaisen esivaalin jälkeen. Republikaaneissa on kuitenkin paljon niitä, jotka yhä toivoisivat ehdokkaaksi kenet tahansa muun kuin Trumpin. Puolueen sisälläkin on ryhmittymiä, jotka ovat ryhtyneet nyt avoimesti ja ilmeisen epätoivoisesti etsimään ulkopuolista ”kolmatta ehdokasta”.

”Tässä on kyse ennen kaikkea taistelusta Yhdysvaltalaisen puoluepolitiikan tulevaisuuden puolesta”, republikaanien strategina työskentelevä Joel Serby sanoo. Serby kuuluu niihin, jotka etsivät kolmatta vaihtoehtoa estääkseen Trumpin presidenttiyden.

Ryhmittymä on jo ottanut yhteyttä muun muassa entiseen ulkoministeri Condoleezza Riceen ja eläkkeellä olevaan merijalkaväen kenraali James Mattisiin, mutta molemmat ovat keskustelujen jälkeen kieltäytyneet ehdokkuudesta.

Ulkoministeriö
Condoleezza Rice
Condoleezza Rice

Vaihtoehtoa etsii kuumeisesti myös Konservatiivit Trumpia vastaan -ryhmä.

Toteutuessaankaan Trumpin tai Clintonin haastaminen ei tulisi olemaan ulkopuoliselle ehdokkaalle helppoa. Itsenäiset ehdokkaat eivät ole koskaan tulleet valituiksi Yhdysvaltojen presidentiksi, mutta äänestystulosta he ovat kyllä monien mielestä sotkeneet. Osa republikaaneista pelkääkin, että uuden ehdokkaan tuominen kisaan tässä vaiheessa varmistaisi vain demokraattien Clintonin voiton.

Esimerkiksi osa demokraateista syyttää yhä sitoutumatonta Ralph Naderia siitä, että Al Gore hävisi hyvin pienellä marginaalilla republikaanien George W. Bushille vuonna 2000. Republikaanileirissä taas uskotaan, että Ross Perot oli syypää siihen, että demokraattien Bill Clinton voitti, ja esti näin istuvaa presidenttiä eli vanhempaa George Bushia pääsemästä jatkokaudelle vuonna 1992.

Jo aiemmin myös republikaanien aiemmat presidentit Bush ja Bush ilmoittivat, etteivät he tue Trumpia presidentiksi.

Ilman uusia haastajiakin vaalitaistelusta odotetaan poikkeuksellisen negatiivista.

Uutistoimisto Reutersin torstaina julkistaman kyselyn mukaan jopa puolet Trumpin ja Clintonin kannattajista sanoo kannatuksensa syyksi sen, etteivät halua toisen puolueen ehdokkaan voittavan.

Trumpin kannattajiksi ilmoittautuneista 47 prosenttia sanoo tukevansa häntä presidentiksi vain vastustaakseen Clintonin valintaa. Clintonin leirissä kannatuksensa syyksi Trumpin vastustamisen sanoo 46 prosenttia.

Kyselyyn vastasi 469 Trumpin todennäköistä äänestäjää ja 599 Clintonin todennäköistä äänestäjää. Virhemarginaali on viisi prosenttia.

Trumpin voitonpuhe Indianassa
Trumpin voitonpuhe Indianassa
Donald Trumpin voitto Indianan esivaaleissa lähestulkoon varmisti hänen ehdokkuutensa marraskuun presidentinvaalissa Yhdysvalloissa. Haastaja Ted Cruz luovutti. Kuva Reuters
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat