Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisnainen marssi yksin uusnatseja vastaan nyrkki pystyssä – kuva leviää räjähdysmäisesti verkossa

Kuva kolmeasataa natsia vastaan yksin marssivasta ruotsalaisnaisesta valloittaa maailmaa.

Ulkomaat
 
David Lagerlöf / Expo
Tess Asplund marssi natseja vastaan Borlängessa vappupäivänä.
Tess Asplund marssi natseja vastaan Borlängessa vappupäivänä. Kuva: David Lagerlöf / Expo

Kuva ruotsalaisnaisesta, joka marssii yksin kolmeasataa uusnatsia vastaan nyrkki pystyssä, on levinnyt internetissä räjähdysmäisesti. Maria-Teresa ”Tess” Asplund, 42, tunnetaan nyt ympäri maailman.

Ruotsin uusnatsiliike Motståndsrörelsen järjesti marssin Borlängessa Keski-Ruotsissa vappupäivänä. Marssille osallistui ruotsalaismedian mukaan reilut 300 uusnatsia.

Fasismia vastustava aktivisti Asplund asettui marssin kärkeen ja käveli natseja vastaan nyrkki pystyssä. Ruotsalaisen The Local -verkkolehden mukaan ele on omaksuttu Nelson Mandelalta. Hetken tallensi valokuvaaja David Lagerlöf.

”Toimin impulsiivisesti, sillä olin raivoissani”, Asplund kertoi brittilehti Guardianille. ”Ajattelin vain että ei helvetti, eivät nuo voi marssia täällä. Toimin adrenaliinin vallassa. Eivät natsit voi marssia täällä, se ei vain ole okei.”

Tukholmassa asuva Asplund lähti Borlängestä junalla kotiin, eikä ajatellut asiaa enempää. Mutta internet huomasi. Tiistaina hänen nyrkkikuvansa jakoi Twitterissä esimerkiksi Harry Potter -kirjailja J.K. Rowling. Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Asplundin toiminta on huomioitu mediassa laajasti. Siitä ovat kertoneet paitsi New York Times ja Britannian yleisradioyhtiö BBC, myös esimerkiksi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. CNN otsikoi tempauksen: ”yksinäinen nainen uhmaa uusnatsien marssia”.

Tapahtumasta Youtubessa leviäviltä videoilta käy kuitenkin ilmi, että Asplundin ympärillä oli tukijoita. CNN myös kutsuu Ruotsin vastarintaliikettä virheellisesti puolueeksi.

Asplund itse on shokissa saamastaan huomiosta ja kuvailee CNN:lle, ettei vielä ymmärrä tapahtunutta.

Oikaisu klo 13.54: Kuvan ottaneen kuvaajan etunimi on David, ei Peter kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat