Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump värväsi ”kiduttajien” asiamiehen – vaalikampanjan uusi pomo on avustanut useita diktaattoreita

Donald Trumpin kampanjapomon Paul Manafortin, 67, asiakkaina on ollut Kongon Mobutu Sese Seko, Ukrainan Viktor Janukovytš ja moni muu kyseenalainen hallitsija.

Ulkomaat
 
Jim Bourg / Reuters
Donald Trumpin kampanjapomo Paul Manafort vilkutti toimittajille Trumpin puheen jälkeen Mayflower-hotellissa Washingtonissa 27. huhtikuuta.
Donald Trumpin kampanjapomo Paul Manafort vilkutti toimittajille Trumpin puheen jälkeen Mayflower-hotellissa Washingtonissa 27. huhtikuuta. Kuva: Jim Bourg / Reuters

Donald Trumpin uusi kampanjapomo Paul Manafort, 67, on avustanut urallaan monia kyseenalaisia vaikuttajia.

Hänen ja hänen yritystensä aiempiin asiakkaisiin kuuluvat Filippiinien diktaattori Ferdinand Marcos, Kongon demokraattisen tasavallan Mobutu Sese Seko, Saudi-Arabian hallitus, Pakistanin tiedustelupalvelun edustajia, Somalian Mohamed Siad Barre, Angolan sissijohtaja Jonas Savimbi ja tuoreempana tapauksena Ukrainan Viktor Janukovytš.

Hänen edustamaansa asiakaskuntaan on joskus viitattu nimellä ”Kiduttajien eturyhmä”.

Nyt Manafort avustaa republikaanien presidenttiehdokkaaksi tähtäävää miljardööriä Donald Trumpia.

Trump palkkasi hänet viime kuussa tuomaan vaalikampanjaansa rotia ja ammattimaisuutta.

Hänen aiempi kampanjapäällikkönsä Corey Lewandowski on saanut huomiota esimerkiksi tarttumalla kovakouraisesti toimittajaan ja huutamalla alatyylisesti toiselle kampanjatyöntekijälle.

Konsultti ja lobbari Manafort kuuluu republikaanipuolueen neuvonantajien vanhaan kaartiin. Hän on tehnyt uransa republikaanien presidenttikampanjoiden ja rahakkaan konsulttibisneksen parissa.

Hän toimi neuvonantajana esimerkiksi Ronald Reaganin ja George H.W. Bushin presidenttikampanjoissa.

Hän asuu ainakin osan ajastaan Trump Towerissa, joka on Donald Trumpin rakennuttama pilvenpiirtäjä Manhattanilla. Miehet ovat tunteneet toisensa vuosikausia.

Jotkut Trumpin kampanjan työntekijät ovat kyseenalaistaneet Manafortin vanhan maailman miehenä, jolla ei ole eväitä luoda nykyaikaista politiikkaa.

Manafort on jo tuonut mukanaan kampanjaan vanhoja lobbarituttaviaan. Se on ilmeisessä ristiriidassa Trumpin puheiden kanssa, joissa hän julistautunut lobbareiden ja eturyhmien valtaa vastaan. Trump on ilmoittanut kieltäytyneensä tärkeän lobbarin tarjoamasta miljoonalahjoituksesta, koska ”sellaiseen liittyy aina ehtoja”.

Yksi esimerkki Manafortin taidoista ja kiistanalaisuudesta on hänen yhteistyönsä Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovytšin kanssa.

Janukovytš pakeni Venäjälle kansannousun jälkeen vuonna 2014. Vallassa ollessaan hän rajoitti opposition toimintaa ja ehti haalia mittavan henkilökohtaisen omaisuuden.

The Financial Timesin mukaan Manafortin työ ukrainalaispoliitikon kanssa alkoi vuonna 2004, kun ukrainalainen oligarkki Rinat Akhmetov pyysi häntä apuun. Manafort oli aiemmin edistänyt oligarkin liiketoimia lännessä.

Vuodettujen diplomaattisähkeiden mukaan Yhdysvaltain suurlähettiläs kuvasi Manafortin työtä yritykseksi muuttaa mielikuva Janukovytšin puolueesta ”rikollisten turvasatamana hyväksyttäväksi puolueeksi”. Janukovytš muutti hiustyyliään, alkoi puhua ytimekkäämmin ja luotsasi sittemmin puolueensa vaalivoittoon. Myöhemmin hänet valittiin presidentiksi.

Mutta mihin vanhan kaartin poliittinen konsultti pystyy rääväsuisen showmiehen Trumpin kanssa?

Politico-verkkolehden mukaan miljardööri on jo ilmaissut turhautumista uuden neuvonantajansa yrityksiin muokata kampanjaa sovinnaisemmaksi.

Toiset ovat kiinnittäneet huomiota Trumpin käytökseen. Tämä on alkanut lukea puheitaan teleprompterista. Kun Trump huhtikuun lopulla puhui kannattajilleen, hän viittasi kanssakilpailijaansa kohteliaasti ja pitäytyi ennalta laaditussa puheessa. Ei rivouksia, ei solvauksia.

Talouslehti The Financial Times kutsui sitä poliittiseksi muodonmuutokseksi, jossa oli nähtävillä kaikki uuden kampanjanpomon tunnusmerkit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat