Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Algeriaan nousee jättimoskeija, jonka minareetti on maailman korkein – ”Kilpi kaikkia ääriajattelun muotoja vastaan”

Algeriaan rakennetaan jättimoskeija, jonka rukoussaliin mahtuu 120 000 ihmistä. Sen tarkoitus on toimia puskurina radikaalia islamia vastaan.

Ulkomaat
 
Maija Koivisto
Ramzi Boudina / Reuters
Djamaa El Djazair -moskeijan rakennustyömaa Algerissa tammikuussa.
Djamaa El Djazair -moskeijan rakennustyömaa Algerissa tammikuussa. Kuva: Ramzi Boudina / Reuters

Algerian pääkaupunkiin Algeriin on rakenteilla Djamaa El Djazair -moskeija, joka valmistuessaan tulee olemaan yksi maailman suurimmista, kertoo uutistoimisto AFP.

Algerialaisviranomaisten mukaan jättimoskeijan tarkoituksena on toimia puskurina radikaalia islamia vastaan. Se on myös kunnianosoitus maan pitkäaikaiselle presidentille Abdelaziz Bouteflikalle.

Moskeijaan on määrä tulla myös yli miljoona teosta kattava kirjasto, koraanikoulu sekä islamilaisen taiteen ja historian museo. Moskeijan minareetti tulee olemaan 265 metriä korkea, eli maailman korkein.

Vuonna 2017 valmistuva moskeija tulee olemaan ”Algerian maltillisen islamin tunnus ja kilpi kaikkia ääriajattelun muotoja vastaan”.

Maa on kärsinyt historiansa aikana islamistisista ääriliikkeistä. Islamistien ja hallituksen välinen sisällissota runteli maata 1990-luvulla. Yli 200 000 kuoli sodan aikana. Aseelliset joukot ovat edelleenkin aktiivisia joissain osissa Algeriaa.

Ääri-islamistinen terroristijärjestö Al-Qaida on ilmoittautunut useiden maassa tapahtuneiden terrori-iskujen tekijäksi.

AFP:n haastatteleman lähteen mukaan jättimoskeijan rakentaminen on ollut suunnitteilla jo vuodesta 1962, kun Algeria itsenäistyi Ranskasta.

Unelma heräsi eloon uudestaan, kun presidentiksi valittiin hurskaana ja omistautuneena islamilaisen taiteen ja kulttuurin tukijana tunnettu Bouteflika.

Moskeijan rakennustyöt aloitettiin vuonna 2012, kun öljyn hinta oli korkealla. Hankkeen hintalapuksi on arvioitu jopa 1,2 miljardia euroa. Sitä on arvosteltu kalliin hinnan vuoksi, sillä Algeria kärsii tällä hetkellä muun muassa öljyn alhaisesta hinnasta verrattuna neljän vuoden takaiseen.

Myös AFP:n haastattelemat asiantuntijalähteet ovat huolissaan projektista. He varoittavat, että hankkeen hinta voi nousta edelleen, jos töitä ei saada valmiiksi määräaikaan mennessä.

”Suurin osa töistä on kaukana valmiista ja tulee vielä kestämään kauan, ennen kuin kaikki on valmista”, sanoo AFP:n haastattelema arkkitehti viitaten teknisiin rakenteisiin sekä seinämaalauksiin, jotka ovat edelleen kesken.

Asiantuntijat ovat varoitelleet myös maanjäristysriskistä. Algeria sijaitsee kahden suuren mannerlaatan törmäyskohdassa, ja maanjäristykset ovat siellä yleisiä.

Vuonna 2003 maanjäristys Bourmerdesin rantakaupungissa, pääkaupunki Algerin lähellä, aiheutti yli 3 000 ihmisen kuoleman ja yli 10 000 loukkantumisen.

Rakennustyöstä vastaavan asuntoministerin neuvonantaja Ahmed Madani tyrmää huolet AFP:lle.

Hänen mukaansa rakennukseen on asetettu mekanismi, joka kykenee vähentämään esimerkiksi todella voimakkaan yhdeksän magnitudin maanjäristyksen 3,5 magnitudiin.

AFP kertoo, että maanjäristysasiantuntija Abdelakrim Chelghoum on kertonut viranomaisille huolensa siitä, että saksalaisen yrityksen toteuttama seisminen tutkimus on aliarvioinut maanjäristyksen moskeijalle aiheuttamien vahinkojen riskejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat