Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Labour sinnitteli, mutta romahti Skotlannissa

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sai lisäaikaa, kun puolueen tappiot jäivät Englannissa odotettua pienemmiksi.

Ulkomaat
 
RUSSELL CHEYNE / Reuters
Skotlannin kansallispuolue SNP:n kannattajat juhlivat vaalien tuloksia Glasgow’ssa perjantaina.
Skotlannin kansallispuolue SNP:n kannattajat juhlivat vaalien tuloksia Glasgow’ssa perjantaina. Kuva: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Lontoo

Britannian työväenpuolue romahti kolmannelle sijalle Skotlannissa, kun Skotlannin parlamenttivaalien tulos varmistui perjantaina.

Labourin tappiot Englannin monissa kunnallisvaaleissa jäivät kuitenkin odotettua pienemmiksi. Vaalitulosta voidaan pitää silti työväenpuolueen kannalta huonona, sillä oppositiossa istuvan puolueen pitäisi pystyä voittamaan lisää paikkoja.

Työväenpuolueen johtajaa Jeremy Corbynia ei uhkaa nyt ainakaan välitön häätö oppositiojohtajan pallilta. Tilanne olisi ollut toinen, jos labour olisi kokenut Englanninkin puolella murskatappion.

Oma puolue on kuitenkin alkanut haastaa Corbynia entistä ärhäkämmin:

”En usko, että äänestäjät pitävät Jeremy Corbynin johtamaa labouria uskottavana pääministeripuolueena 2020”, sanoi labourin skottikansanedustaja Ian Murray BBC:n nelosradiolle.

Corbyn myönsi itsekin perjantaina, että puolueella on Skotlannissa edessä iso urakka.

Skotlannissa labourin ohi kakkossijalle kiilasi konservatiivipuolue, mitä voi pitää isona muutoksena maan poliittisella kartalla.

Skottikonservatiivien johtaja Ruth Davidson kampanjoi näkyvästi sen puolesta, että Skotlannin tulee jatkossakin säilyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Skottikonservatiivien vaalitulos oli kaikkien aikojen paras, ja Davidson on nyt puolueen uusi sankari.

Ylivoimaisesti suurin puolue Skotlannissa on edelleen Skotlannin kansallispuolue SNP. Paikkamäärä jäi kuitenkin uupumaan hieman ehdottomasta enemmistöstä.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti perjantaina muodostavansa vähemmistöhallituksen lähtemättä muodollisiin yhteistyösopimuksiin muiden puolueiden kanssa.

Britanniassa järjestettiin torstaina skottivaalien lisäksi myös Lontoon pormestarivaalit sekä Walesin ja Pohjois-Irlannin edustajakokousvaalit. Kunnallisvaalivuorossa oli 124 vaalialuetta ympäri Englantia.

Walesissa labour säilyi yhä suurimpana puolueena. Kakkonen on Walesin itsenäisyyttä ajava Plaid Cymru -puolue.

EU- ja maahanmuuttovastainen Britannian itsenäisyyspuolue eli Ukip sai Walesissa seitsemän edustajakokouspaikkaa aiemmin nollan sijaan.

Ukipin menestys voi ennustaa EU-eroa kannattavan leirin vahvistumista Walesissa. Britit äänestävät maan EU-jäsenyyden kohtalosta kesäkuun 23. päivä.

Lontoossa uudeksi pormestariksi oli nousemassa labourin Sadiq Khan, kun ääntenlasku oli vielä perjantaina kesken. Khanista tulisi näin kaikkien aikojen ensimmäinen muslimi Lontoon johdossa.

Köyhien pakistanilaissiirtolaisten poika ja entinen ihmisoikeusjuristi Khan on maltillinen muslimi, joka on luvannut taistella radikalisoitumista vastaan. Hän kannattaa EU-jäsenyyttä.

Lontoo on leimallisesti työväenpuolueen vahvaa aluetta. Khan onkin ollut vedonlyöjien suosikki, vaikka konservatiiviehdokas Zac Goldsmith kiri eroa kiinni vaalien alla.

Khanin kampanjaa heikensi monet työväenpuolueesta kantautuneet antisemitistiset lausunnot, joita Corbyn ei ollut tarpeeksi nopea hiljentämään

Goldsmithin kampanja puolestaan yritti liittää Khanin islamistiterroristeihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat