Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korean puoluekokous alkoi salamyhkäisesti – Kim Jong-un aloitti kehumalla maan ydinkokeita

Valtion radio lupaili loistavaa suunnitelmaa

Ulkomaat
 
DAMIR SAGOLJ / Reuters
Toimittaja otti selfien pohjoiskorealaisen sähkökaapelitehdas 326:n työntekijän kanssa Pjongjangissa perjantaina. Pohjois-Korean hallinto järjesti toimittajille vierailun tehtaaseen.
Toimittaja otti selfien pohjoiskorealaisen sähkökaapelitehdas 326:n työntekijän kanssa Pjongjangissa perjantaina. Pohjois-Korean hallinto järjesti toimittajille vierailun tehtaaseen. Kuva: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Pohjois-Korea on käynnistänyt perjantaina suurimman poliittisen tapahtumansa lähes neljäänkymmeneen vuoteen. Pääkaupunki Pjongjangissa alkoi hallitsevan puolueen puoluekokous, jonka on määrä kestää muutaman päivän.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un avasi kokouksen hehkuttamalla maan ottamaa ”suurenmoista harppausta” eteenpäin ydinaseteknologiassa. Kim viittasi tällä tammikuussa tehtyyn kokeeseen, jossa Pohjois-Korea väittää räjäyttäneensä vetypommin. Kansainväliset asiantuntijat ovat pitäneet tätä erittäin epäuskottavana.

Kim sanoi uutistoimisto AFP.n mukaan, että testi osoitti, että maa ei taivu painostuksen edessä.

Pohjois-Koreaa hallitseva Korean työväenpuolue on viimeksi pitänyt puoluekokouksen vuonna 1980, jolloin vallassa oli vielä Pohjois-Korean perustaja Kim Il-sung.

Nyt vallassa on hänen pojanpoikansa, ja tämän asian korostaminen on paljolti puoluekokouksen tarkoitus. Näyttävän kokouksen odotetaan pönkittävän Kim Jong-unin valta-asemaa entisestään.

Osa ulkomaalaisista Pohjois-Korea-asiantuntijoista on luonnehtinut puoluekokousta eräänlaisiksi Kimin kruunajaisiksi.

Sulkeutuneelle diktatuurille tyypilliseen tapaan kokousta verhoaa salamyhkäisyys. Se pidetään suljettujen ovien takana.

Pohjois-Korea on päästänyt Pjongjangiin yli sata ulkomaalaista toimittajaa kokouksen ajaksi, mutta perjantaina heitä ei päästetty lähemmäs kuin kahdensadan metrin päähän kokouspaikasta, kertoi eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap.

Pohjois-Koreassa ulkomaalaisten ja etenkin ulkomaalaisten toimittajien liikkeitä vahditaan ja rajoitetaan aina. Toimittajat eivät saa liikkua vapaasti kaupungilla eivätkä varsinkaan maaseudulla, missä suuri osa ihmisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

DAMIR SAGOLJ / Reuters
Pohjois-Koreaa johtavan työväenpuolueen tunnus roikkui rakennuksen seinustalla Pjongjangissa perjantaina.
Pohjois-Koreaa johtavan työväenpuolueen tunnus roikkui rakennuksen seinustalla Pjongjangissa perjantaina.

Pohjois-Korean valtiollinen radio kuitenkin kertoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että kokouksessa ”paljastetaan loistava suunnitelma, jolla aikaistetaan vallankumouksen lopullista voittoa”.

Tämä saattaa tarkoittaa esimerkiksi poliittista linjausta, jossa lyödään lukkoon Kim Jong-unin, 33, kaudella aloitettu niin sanottu byungjin-politiikka. Se tarkoittaa politiikkaa, jolla pyritään kehittämään ydinaseita ja Pohjois-Korean taloutta samanaikaisesti.

Byungjin-politiikka on jatkoa Pohjois-Korean kahden aiemman johtajan korostamille songun- ja juche-politiikoille. Nykyisen Kimin isän Kim Jong-ilin aikana songun-politiikalla korostettiin armeijan asemaa. Isoisä Kim Il-sungin keksimä juche-politiikka puolestaan korostaa esimerkiksi omavaraisuutta.

Kokous on salamyhkäisydestään huolimatta ollut suuri tapahtuma Pohjois-Koreassa jo pari kuukautta. Helmikuussa julistettiin niin sanottu 70 päivän taistelu, jonka aikana ihmisten vaadittiin tekevän töitä tavallista enemmän ja pidempään.

DAMIR SAGOLJ / Reuters
Pohjoiskorealaisia paikallisbussissa Pjongjangissa perjantaina.
Pohjoiskorealaisia paikallisbussissa Pjongjangissa perjantaina.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mielestä kampanjassa oli käytännössä kyse pakkotyöstä.

”Tämä hallitsevan puolueen kokous on harvinainen tapahtuma, mutta sen on tehnyt mahdolliseksi pakkotyö, jota tuhannet pohjoiskorealaiset joutuvat tekemään osana arkeaan Kim Jong-unin hirmuhallinnon alla”, toteaa Human Rights Watchin Aasian-varajohtaja Phil Robertson järjestönsä tiedotteessa.

Asiantuntijat ovat myös arvelleet, että kokouksessa saatetaan nimittää uusia ihmisiä tärkeisiin puolueen virkoihin. Kim Jong-unin odotetaan ylentävän tukijoitaan ja mahdollisesti poistavan riveistä ihmisiä, joita hän ei pidä tukijoinaan.

Viidettä vuotta vallassa olevan Kim Jong-unin kaudella Pohjois-Korean johdossa on tehty paljon henkilövaihdoksia. Niistä tunnetuin oli Kimin tädin miehen Jang Song-thaekin teloittaminen joulukuussa 2013.

Kimin on arveltu aikovan pönkittää asemiaan kokouksessa esimerkiksi ylentämällä pikkusiskonsa korkeampaan asemaan puolueessa. Kimin 29-vuotiaaksi arveltu sisar Kim Yo-jong on nyt puolueen keskuskomitean propaganda-asioiden varajohtaja.

”On mahdollista, että Kim Yo-jong ylennetään johtajaksi, kun hän on saanut käytännön kokemusta auttamalla Kim Jong-unia kolme viime vuotta”, totesi Etelä-Korean Pohjois-Korea-tutkimuksen yliopiston professori Yang Moo-jin eteläkorealaiselle uutistoimisto Yonhapille torstaina.

DAMIR SAGOLJ / Reuters
Pohjois-Korean johtavan työväenpuolueen puoluekokous pidetään Huhtikuun 25. päivän palatsissa.
Pohjois-Korean johtavan työväenpuolueen puoluekokous pidetään Huhtikuun 25. päivän palatsissa.

Kim Yo-jong on Pohjois-Korean edellisen johtajan, 2011 kuolleen Kim Jong-ilin nuorin tytär. Yo-jongilla on sama äiti kuin Jong-unilla ja toisella veljellä Jong-cholilla, kertoo tutkija Michael Maddenin ylläpitämä sivusto North Korea Leadership Watch.

Kim Yo-jongin sanotaan olevan hyvin läheinen veljensä kanssa. Hän on nähtävästi kakkossijalla perheen sisäisessä arvoasteikossa. Hän on tiettävästi naimisissa vaikutusvaltaisen puoluesihteerin Choe Ryong-haen pojan kanssa.

Nykyisellään Kim Yo-jong on nimellisesti puolueen keskuskomitean propaganda-asioiden varajohtaja. Hän on tiettävästi järjestellyt Kim Jong-unin esiintymisiä, ohjelmaa ja matkustusjärjestelyjä. Hän on ollut usein läsnä Kim Jong-unin julkisissa esiintymisissä.

Veljiensä tavoin Kim Yo-jong on asunut Sveitsissä, jossa hän kävi peruskoulua 1990-luvun lopussa. Sveitsiläislähteiden mukaan hän ei ollut oppituntien ulkopuolella tekemisissä muiden koululaisten kanssa, vaan kaiken aikaa henkivartijoiden ja hoitajien ympäröimä.

Sisar palasi Pohjois-Koreaan vuonna 2000 ja työskenteli isänsä avustajana tämän viimeisinä elinvuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat