Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK tuomitsee ”murhanhimoiset iskut” syyrialaiselle pakolaisleirille

Torstaisissa ilmaiskuissa pakolaisleirille kuoli ainakin 28 ihmistä. Uhriluvun arvellaan vielä nousevan, sillä loukkaantuneita on kymmeniä.

Ulkomaat
 
REUTERS TV
Palomies jälkisammutustöissä Sarmadan pakolaisleirillä.
Palomies jälkisammutustöissä Sarmadan pakolaisleirillä. Kuva: REUTERS TV

YK:n ihmisoikeusedustaja Zeid Raad al-Hussein sanoo pitävänsä torstaisia ilmaiskuja syyrialaiselle pakolaisleirille todennäköisesti tahallisena sotarikoksena.

”Kun tiedetään näiden telttaleirien olleen tällä paikalla jo useita viikkoja ja niiden olevan selvästi näkyvissä ilmasta, on äärimmäisen epätodennäköistä, että nämä murhanhimoiset iskut olisivat olleet vahinko”, hän ilmoitti perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kahdessa iskussa kuoli ainakin 28 ihmistä. Uhriluvun arvellaan vielä nousevan, sillä loukkaantuneita on kymmeniä.

Leiri sijaitsee Sarmadan kaupungin liepeillä lähellä Turkin rajaa ja noin 30 kilometrin päässä Alepposta. Leirin asukkaista valtaosa on aleppolaisia, jotka pakenivat kaupungista helmikuussa, kun ilmaiskut kaupunkiin kovenivat.

Perjantaina iskut leiriin tuomittiin laajalti. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi olevansa iskuista ”tyrmistynyt”. EU kutsui iskuja ”mahdottomiksi hyväksyä”. Syyllisestä ei vielä ole varmuutta.

Aluetta hallitsevien kapinallisten uutistoimisto Shahba syytti iskusta Syyrian hallitusta, uutistoimisto AFP kertoo. Myös Yhdysvallat kuvaili iskujen olevan ”täysin linjassa” Syyrian hallituksen aiempien operaatioiden kanssa.

Myös Zeid Raad al-Hussein viittasi Syyrian hallitukseen.

”Ensitiedot vihjaavat, että iskujen takana olisi Syyrian hallituksen kone, mutta tämä on vielä varmistamatta”, hän totesi.

Syyrian hallitus kielsi osallisuutensa.

”Joissakin viestimissä esitetyt tiedot, että Syyrian ilmavoimat olisi iskenyt kotinsa jättäneiden leiriin Idlibissä, eivät ole totta”, sotavoimien edustaja sanoi Syyrian hallituksen uutistoimiston Sanan mukaan.

Syyrian ilmavoimat on iskenyt alueella ääri-islamistisen al-Nusran rintaman ja äärijärjestö Isisin sekä muiden Syyrian hallintoa vastaan taistelevien ryhmien asemiin. Venäjä on tehnyt Syyriassa ilmaiskuja viime syyskuusta alkaen.

Venäjän puolustusministeriön edustaja, kenraalimajuri Igor Konašenkov sanoi perjantaina Moskovassa epäilevänsä, että iskun taustalla oli al-Nusran rintama, uutistoimisto Interfax kertoi. Hänen mukaansa venäläisiä koneita ei ollut alueella iskun aikaan.

Konašenkov sanoi, että tiedot iskusta ovat vielä epämääräisiä, mutta kuvat tuhosta viittaavat tykistöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat