Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Erdoğan pääministerin yllättävästä erosta: Osoittaa Turkin tarvitsevan presidenttijohtoisen järjestelmän

Perjantaina Erdoğan sanoi myös, ettei Turkki aio muuttaa terrorismilakejaan, kuten EU:n ja Turkin solmima pakolaissopimus edellyttää.

Ulkomaat
 
MURAD SEZER / Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tervehti perjantaina kannattajiaan Istanbulissa ennen televisioitua puhettaan.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tervehti perjantaina kannattajiaan Istanbulissa ennen televisioitua puhettaan. Kuva: MURAD SEZER / Reuters

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti perjantaina, että pääministeri Ahmet Davutoğlun ero osoittaa Turkin tarvitsevan presidenttijohtoisen järjestelmän.

Davutoğlu kertoi torstaina yllättäen jättävänsä tehtävänsä. Davutoğlun ja Erdoğanin välien on kerrottu kiristyneen, sillä Davutoğlu ei ole kannattanut Erdoğanin suunnitelmaa lisätä presidentin valtaoikeuksia.

Turkin muuttaminen presidenttijohtoiseksi maaksi sementoisi Erdoğanin johtoaseman myös virallisesti. Hän on ajanut muutosta jo pitkään.

Erdoğan nousi presidentiksi 2014 oltuaan pääministerinä yli 10 vuotta. Myös puolueettomien tarkkailijoiden mukaan hän on muuttunut koko ajan itsevaltaisemmaksi ja kritiikkiä huonommin kestäväksi.

Presidentin asema on Turkissa perinteisesti symbolinen ja poliittisesti riippumaton, mutta Erdoğan on jatkanut Turkin johtamista kuin olisi yhä pääministeri.

Davutoğlu kuuluu Erdoğanin AKP:hen. Hän on puolueen puheenjohtaja, mutta valta on käytännössä ollut Erdoğanilla.

”Uusi perustuslaki ja presidenttijohtoinen järjestelmä ovat kiireisiä vaatimuksia, ei Erdoğanin oma agenda”, presidentti sanoi perjantaina televisioidussa puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Saavuttamastamme pisteestä ei ole enää kääntymistä takaisin. Jokaisen tulisi hyväksyä tämä”, hän sanoi.

Hänen mukaansa asiasta pitää järjestää kansanäänestys ”niin pian kuin mahdollista”.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Erdoğan tarvitsee parlamentin suostumuksen kansanäänestykseen, jossa muutetaan perustuslakia. Erdoğanin puolueella AKP:lla ei kuitenkaan ole vaadittavaa kolmen viidesosan enemmistöä, mikä voi johtaa uusiin parlamenttivaaleihin.

Perjantaina Erdoğan sanoi myös, ettei Turkki aio muuttaa terrorismilakejaan, kuten EU:n ja Turkin solmima pakolaissopimus edellyttää.

Osana sopimusta EU lupasi Turkille viisumivapauden. EU pyysikin jäsenmaitaan keskiviikkona poistamaan viisumipakon turkkilaisilta, mutta huomautti Turkin täytyvän vielä muuttaa osaa lainsäädännöstään. Yksi EU:n vaatimuksista on kaventaa terrorismin määritelmää lainsäädännössä, sillä nyt laajoilla laeilla vaiennetaan hallinnon vastustajia.

Viisumivapaus on monille turkkilaisille Turkin ja EU:n pakolaissopimuksen suurin voitto. EU sen sijaan yrittää saada sopimuksella tukittua pakolaisten ja siirtolaisten saapumista Turkista Kreikkaan. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet sopimusta kovin sanoin.

”Kun Turkki on terroristijärjestöjen ja niitä suoraan tai epäsuorasti tukevien voimien hyökkäyksen kohteena, EU vaatii meitä muuttamaan terrorismilakejamme”, Erdoğan sanoi perjantaina televisioidussa puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Pahoittelen, mutta me olemme jatkamassa tiellämme, te voitte jatkaa omallanne”, hän sanoi.

Turkissa on tehty viime kuukausina useita terrori-iskuja.

Kovasanainen puhe tulkittiin merkiksi, ettei EU voi odottaa kaiken jatkuvan vanhaan malliin, kun EU:hun Erdoğania myönteisemmin suhtautunut Davutoğlu eroaa.

Saksa ilmoitti perjantaina, että olettaa Turkin noudattavan sopimusta sopimuksen neuvotelleen pääministerin erosta huolimatta.

EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Federica Mogherini sanoi puolestaan, että vaihdoksen vaikutuksia on vielä liian aikaista arvioida.

AFP:n haastattelema analyytikko Amanda Paul European Policy Centre -tutkimuslaitoksesta kuitenkin sanoi, että Erdoğanin terrorismilakikommenttien jälkeen on ”valtava riski, hyvin iso riski nyt, että pakolaissopimus kaatuu”.

”Jos Turkki ei muuta terrorismilainsäädäntöään EU:n edellyttämällä tavalla, on vaikea nähdä, kuinka EU voi perustellusti edetä viisumivapauden suhteen”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat