Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami on suomalaistaustainen, ja hän haluaa ravistella miesten valtaa

Sherin Khankan haluaa uudessa moskeijassaan inspiroida musliminaisia.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Mariam-moskeijassa yöpyneet pakolaiset ovat jättäneet seinille piirustuksiaan.
Mariam-moskeijassa yöpyneet pakolaiset ovat jättäneet seinille piirustuksiaan. Kuva: Magnus Laupa
Kuka?

Juuret Suomessa

 Sherin Khankan, 41, on tanskalainen imaami, aktivisti ja kirjailija. Koulutukseltaan Khankan on uskontososiologian ja filosofian maisteri.

 Khankan on syyrialaisen muslimi-isän ja suomalaisen kristityn äidin tytär. Hän on syntynyt ja kasvanut Tanskassa.

 2000-luvun alussa hän oli mukana perustamassa Kriittiset muslimit -nimistä järjestöä Tanskassa. Järjestö on ajanut muun muassa naisjohtajuutta islamilaisessa yhteisössä. Hän on toiminut myös politiikassa Radikale venstre -puolueessa.

 Khankan toimii päivätyökseen perustamassaan Exitcirklen-järjestössä, joka pyrkii auttamaan naisia, jotka ovat kärsineet henkisestä väkivallasta.

Kööpenhamina

Ensimmäinen vihkiseremonia uudessa moskeijassa on jo takana. Kolme seuraavaa on kalenterissa. Perjantairukoukset on määrä aloittaa elokuussa.

Imaami Sherin Khankan esittelee pienen, vielä sisustamattoman moskeijan tiloja Kööpenhaminan keskustassa, vilkkaan kauppakadun laidalla.

Keskipäivän valo tulvii ensimmäisen kerroksen ikkunoista. Khankanin pitkä vaalea kukkamekko viistää maata.

”Tämä on minun huivini, minun tapani pukeutua vaatimattomasti”, hän sanoo asuunsa ja huivittomaan päähänsä viitaten.

Khankan, tanskalainen aktivisti ja kirjailija, on vastikään murtanut yhden lasikaton Pohjolassa. Hän kollegoineen on ensimmäinen naisimaami Skandinaviassa.

Magnus Laupa
Sherin Khankan
Sherin Khankan

Khankanin ja Saliha Marie Fettehin perustama suufilainen Mariam-moskeija on vastikään avannut ovensa. Hulina on jo viikkoja ollut kova.

Pareja on ilmoittautunut vihittäväksi Tanskasta ja naapurimaista. Media on soitellut monista maailman kolkista. Khankan on tehnyt pitkää päivää palkatta.

”11-vuotias tyttäreni kysyi vähän aikaa sitten, että eikö sinulla vain voisi olla tavallinen työ, että onko aivan pakko olla imaami.”

Alku ei ole ollut yksinomaan helppoa.

”Vaikeinta on ollut, että minulla on yhtäkkiä hyvin vahva uskonnollinen identiteetti. Joskus vain haluaisin peruuttaa, sillä tämä on hyvin haastavaa, erityisesti maassa, jossa uskontoa ylipäätään pidetään ristiriitaisena asiana.”

Nainen imaamina ei sinänsä ole uutta maailman mittakaavassa. Esimerkkejä on muun muassa Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Saksassa. Naisimaamit ovat silti edelleen pieni vähemmistö. Khankan koki, että nyt oli muutoksen aika.

Uuden sukupolven koulutettujen musliminaisten oli päästävä inspiroimaan muita, hän sanoo.

”Patriarkaaliset rakenteet on haastettava, ei vain islamin sisällä vaan kaikissa uskonnollisissa yhteisöissä.”

Lisäksi naisia tarvittiin käytännön syistä. ”Imaami tarjoaa myös islamilaista sielunhoitoa, ja on paljon herkkiä tilanteita, joissa naisimaamista voi olla apua. Esimerkiksi jos olet joutunut kokemaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai olet keskellä avioeroa.”

Khankanin mukaan palaute on yleisesti ollut maltillista. Silti osa muslimiyhteisöstä, myös hänen läheisistään, on paheksunut naista imaamina.

”Minulla on joitakin muslimiystäviä, naisia, jotka eivät halua keskustella tästä asiasta lainkaan kanssani, koska heidän mielestään tämä on liian ristiriitaista”, Khankan sanoo.

Khankanin isä totesi, ettei tytär voi olla imaami, jollei osaa siteerata Koraania ulkoa tai jollei hän käytä hijab-huivia, Khankan kertoo. Näin siitä huolimatta, että isä on aina tukenut tytärtään ja on liberaali uskossaan.

”Hän sanoi, että minun tulisi luopua tittelistä. Hän sai paljon viestejä, kun tieto tuli julkisuuteen.”

Khankanin tausta on osin Suomessa, Saarijärven lähistöllä, mistä äiti aikanaan lähti töihin Tanskaan. Isä on poliittinen pakolainen Syyriasta.

Khankanille uskonto tuli osaksi elämää varsinaisesti opiskeluaikojen alussa. Nykyisin hän on Tanskassa tunnettu yhteiskunnallinen keskustelija ja kirjailija. Hänen ympärillään on pyörinyt aika ajoin myös puhureja.

Tanskassa muistetaan, kuinka Khankan tuli medioissa tunnetuksi radikaalina islamistina 2000-luvun alussa. Hän toimi tuolloin politiikassa Radikale venstre -puolueen listoilla. Arvostelua syntyi, kun hän vastusti aloitetta, joka tuomitsi sharia-lain nimissä tehtävät kivitystuomiot Nigeriassa.

Kyse oli väärinkäsityksestä, sanoo Khankan. Hän tietenkin vastustaa kivittämistä, mutta aloite olisi pitänyt muotoilla toisin. ”Argumentoin ainoastaan, että meidän on vastustettava kaikkia barbaarisia tuomioita riippumatta siitä, miten niitä perustellaan.”

Mariam-moskeijassa Khankan luo nyt kuvaa nykyaikaisesta islamista, paitsi naisimaameilla myös muun muassa avioerokäytännöillä. Islamilaisen eron saaminen ilman aviomiehen suostumusta on musliminaisille yhä usein käytännössä vaivalloista. Tämän Khankan haluaa muuttaa.

”Tanskalaisten muslimien on täytynyt joskus matkustaa Lontooseen saakka sharia-neuvoston pakeille, ja se on tietenkin vaikeaa ja kallista”, hän sanoo.

Khankanin pöydällä on nyt kolme tapausta, jossa nainen on saanut eron Tanskan lain mukaan, mutta mies ei suostu islamilaiseen avioeroon.

Naiset eivät ole liioin löytäneet apua eroon Tanskasta. Vastikään Khankan auttoi eroriidassa naista, jonka mies oli ollut väkivaltainen vuosia.

Mariam-moskeijassa naisten oikeuksia aiotaan edistää siten, että avioero-oikeus ilman miehen suostumusta kirjataan islamilaiseen avioliittosopimukseen jo liittoa solmittaessa.

Tulossa on muitakin liberaaleja käytäntöjä, mutta Khankan ei halua vielä kertoa kaikesta. Hän haluaa edetä maltillisesti.

Maltillisuudesta viestii myös, että moskeijan perjantairukoukset ovat vain naisille. Muutoin miehet ovat tervetulleita.

Khankanista varovaisella linjalla on puolensa. ”Jos haluaa muutosta, on edettävä vähitellen ja hienovaraisesti. Jos polttaa kaikki sillat takanaan, ei voi olla sillanrakentaja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat