Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muslimifeministit ovat alkaneet haastaa miesten johtajuutta

Naisimaamit eivät ole historiassa uusi ilmiö.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Sherin Khankan
Sherin Khankan Kuva: Magnus Laupa

Vaikka naisimaamit ovat yhä pieni vähemmistö, ei ilmiö ole islamin historiassa uusi. Esimerkiksi Kiinassa erityisiä naisten johtamia ja naisille suunnattuja moskeijoita on ollut jo 1800-luvulla. Islamin sisällä tulkinnat ja käytännöt eroavat.

Erityisesti sunnimuslimien joukossa naiset imaamina hyväksytään periaatteessa, jos kyse on riittävän oppineina pidetyistä naisista ja he johtavat vain naisten rukouksia, kertoo islamin tutkija ja yliopistonlehtori Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta.

Sen sijaan nainen ei saisi perinteisten tulkintojen mukaan johtaa rukouksia, joissa miehet ovat mukana. Tämä perustuu ajatukseen, että nainen häiritsisi miesten keskittymistä rukoukseensa. ”Kyseessä on islamin yliseksualisoitu käsitys naisesta, naisen ja miehen kohtaamisesta ja tulkinnat miehen ylemmyydestä naiseen nähden”, Dahlgren sanoo.

Viime vuosina musliminaiset ovat haastaneet miesten johtajuutta yhä laajemmin. Keskustelu alkoi kiihtyä, kun professori Amina Wadud johti sekä miesten että naisten rukoushetken New Yorkissa 2005.

Esimerkiksi Kanadassa naisimaamit johtavat jo miesten rukouksia.

Dahlgrenin mukaan kyse on yleisemmästä kehityksestä, jossa islamista on tullut yhä globaalimpi sen sijaan, että muslimit seuraisivat vain paikallisia johtajiaan. Muslimifeministit hakevat vaikutteita maailmanlaajuisesti muilta pyhiä kirjoja samanhenkisesti tulkitsevilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat