Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon pormestariksi ensimmäistä kertaa muslimi – labourin Sadiq Khan päihitti kilpailijansa

Khan on juristi, feministi ja kahden tyttären isä, joka kannattaa Britannian EU-jäsenyyttä

Ulkomaat
 
HANNAH MCKAY / Reuters
Sadiq Khan on Lontoon uusi pormestari.
Sadiq Khan on Lontoon uusi pormestari. Kuva: HANNAH MCKAY / Reuters

Lontoo

Lontoon torstaina järjestetyn pormestarinvaalin on voittanut työväenpuolueen Sadiq Khan, 45.

Artikkeliin liittyvät

Khanista tulee samalla ensimmäinen muslimi lähes yhdeksänmiljoonaisen suurkaupungin johdossa.

Khan ei ottanut voittoa vielä ensimmäisellä kierroksella, vaan voiton varmistumiseen tarvittiin kakkosäänien laskeminen. Hän päihitti lopulta pääkilpakumppaninsa eli konservatiivipuolueen Zac Goldsmithin sekä kymmenen muuta ehdokasta.

Uusi pormestari seuraa tehtävässään konservatiivipormestari Boris Johnsonia.

Khan on entinen ihmisoikeusjuristi, joka tulee köyhästä pakistanilaistaustaisesta siirtolaisperheestä. Hänen isänsä oli bussikuski ja äitinsä ompelijatar. Khanille työläistausta on ollut hänelle eduksi – konservatiivien Goldsmith tulee miljonäärisuvusta.

Khanin ja Goldsmithin kamppailu oli etenkin loppusuoralla repivää. Goldsmithin kampanja yritti yhdistää Khanin nimen islamistiterroristeihin. Samaan aikaan useiden työväenpuoluelaisten antisemitistiset lausunnon söivät Khanin kannatusta toista kautta.

Uusi pormestari on maltillinen muslimi, joka on luvannut kamppailla radikalisoitumista vastaan. Khanin vähintään yhtä isot haasteet ovat Lontoon johtamisessa.

Khan on luvannut panostaa asuntotuotantoon, jotta tavallisilla työntekijöillä olisi varaa asua Lontoossa. Lontoon asuntotilanne on niin paha, että esimerkiksi opettajien ja sairaanhoitajien palkka ei riitä omistusasuntoon tai edes vuokraan lähellä Lontoon keskustaa.

Pormestarin tehtäviin kuuluu toimia Lontoon kasvoina ja ajaa harkitsemiaan hankkeita. Häntä valvoo 25-jäseninen elin, joka myös valittiin torstaina.

Suur-Lontoon arjen pöyrittämisestä vastaavat kaupungin 33 eri alueen omaa kunnanhallitusta.

Khanin vaalilupauksiin kuului myös julkisen liikenteen lippujen hintojen jäädyttäminen. Konservatiivien mukaan tämä ei ole mahdollista, sillä muun muassa Lontoon maanalainen vaatii jatkuvia investointeja.

Koko ikänsä Lontoossa asunut Khan on ollut mukana paikallispolitiikassa 1990-luvulta lähtien. Khan nousi brittiparlamenttiin 2005.

Hän kannattaa yhdenvertaista avioliittolakia ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Khan on myös ilmoittanut olevansa feministi. Khan kuuluu myös Britannian EU-jäsenyyden kannattajiin.

Khanilla on juristivaimo ja kaksi tytärtä.

Khan ehti toimia pääministeri Gordon Brownin hallituksessa sekä kunta- että liikenneasioista vastaavana apulaisministerinä. Labourin jäätyä oppositioon Khan on toiminut varjohallituksessa kevääseen 2015 asti, jolloin hän ryhtyi kampanjoimaan pormestariehdokkuutensa puolesta.

Lontoo on poliittisella kartalla labourin vahvaa aluetta. Khankin oli koko kampanjan ajan voittajasuosikki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat