Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat: Nord Stream 2 saattaa olla uhka kansalliselle turvallisuudellemme

Hanke nousi esiin aiemmin tällä viikolla, kun Yhdysvaltain ja EU:n energianeuvosto tapasi Washingtonissa.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
NordStreamin kaasuputkia Kotkan satamassa Kotkassa 2009.
NordStreamin kaasuputkia Kotkan satamassa Kotkassa 2009. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yhdysvallat on huolestunut, että Itämeren pohjaan suunniteltu Nord Stream 2 -kaasuputki muodostuisi uhkaksi sen kansalliselle turvallisuudelle.

Näin sanoi perjantaina Yhdysvaltain energiaan keskittyvä erikoislähettiläs Amos Hochstein uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Sitoutumisemme Euroopan energiaturvallisuuteen on suoraan kytköksissä huoleemme kansallisesta turvallisuudestamme”, hän sanoi konferenssipuhelussa toimittajien kanssa.

Nord Stream 2 -projekti on herättänyt EU:ssa vahvoja tunteita sen jälkeen, kun hanke tuli viime vuonna julki. Se kaksinkertaistaisi Venäjältä suoraan Saksaan kuljetettavan kaasun määrän. Putken olisi määrä valmistua 2019.

Osa EU-maista on valittanut, että uusi putki vain lisäisi EU:n riippuvuutta venäläisestä kaasusta, vaikka tavoite on päinvastainen. Vastustajien mielestä hanke antaa myös väärän poliittisen signaalin Venäjälle, jonka kanssa yhteistyötä pitäisi vähentää Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi.

Ukraina on myös tärkein läpikulkumaa venäläiselle kaasulle Eurooppaan. Venäjä on jo pitkään etsinyt vaihtoehtoa reitille. Venäjä ja Ukraina ovat myös riidassa siitä, kuinka paljon Ukrainan tulee maksaa Venäjän kaasuyhtiön Gazpromin myymästä kaasusta.

”Yhdysvallat on hyvin huolissaan putkesta, joka vaarantaisi Ukrainan talouden elinkelpoisuuden”, Hochstein myös sanoi Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa se myös ”syventäisi idän ja lännen välistä kuilua”.

Hanke nousi esiin aiemmin tällä viikolla, kun Yhdysvaltain ja EU:n energianeuvosto tapasi Washingtonissa. Neuvosto perustettiin keskustelemaan energiatoimitusten turvallisuudesta vuoden 2009 kaasukriisin jälkeen. Venäjä katkaisi silloin kaasutoimituksen Ukrainaan, millä oli vaikutuksia myös moniin EU-maihin.

EU:n komissio ei kuitenkaan voi tehdä asialle juuri mitään, sillä putki on Gazpromin ja läntisten yritysten hanke.

Gazpromin lisäksi hankkeessa ovat mukana E.on, Wintershall, Shell, OMV ja Engie. Niiden mukaan projekti on puhtaasti kaupallinen. Niiden mukaan venäläinen putkikaasu on edullisempaa kuin nesteytetty maakaasu LNG, jota muun muassa Yhdysvallat toimittaa.

Hochsteinin mukaan hanke ei voi olla kaupallisesti kannattava, eikä EU:n kannata sitoutua fyysiseen infrastruktuuriin, joka on sidottu yhteen markkinaan.

”Markkinoilla on tulossa valtava määrä kaasua seuraavan viiden vuoden aikana Australiasta ja Yhdysvalloista”, hän sanoi.

Analyytikot ovat olleet erimielisiä siitä, kuinka iso osan tämän kaasun markkinoista on Aasiassa. Ensimmäinen yhdysvaltalainen LNG-lasti saapui Portugaliin viime kuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat