Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon pormestariksi EU:ta puoltava muslimi

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sai lisäaikaa, kun puolueen tappiot jäivät Englannissa odotettua pienemmiksi

Ulkomaat
 
STEFAN WERMUTH / REUTERS
Lontoon uudeksi pormestariksi valittu Sadiq Khan äänesti juristivaimonsa Saadiyan kanssa Etelä-Lontoossa torstaina. Pormestari antaa miljoonakaupungille kasvot ja päättää isoista linjoista.
Lontoon uudeksi pormestariksi valittu Sadiq Khan äänesti juristivaimonsa Saadiyan kanssa Etelä-Lontoossa torstaina. Pormestari antaa miljoonakaupungille kasvot ja päättää isoista linjoista. Kuva: STEFAN WERMUTH / REUTERS

Lontoo

Lontoon uudeksi pormestariksi nousee labourin Sadiq Khan, 45. Khanista tulee näin kaikkien aikojen ensimmäinen muslimi Lontoon johdossa.

Köyhien pakistanilaissiirtolaisten poika ja entinen ihmisoikeusjuristi Khan on luvannut taistella radikalisoitumista vastaan. Hän kannattaa Britannian EU-jäsenyyttä ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisia oikeuksia.

Khan on myös sanonut olevansa feministi. Hänellä on juristivaimo ja kaksi tytärtä. Khan nousi brittiparlamenttiin 2005.

Lontoo on työväenpuolueen vahvaa aluetta. Khan oli alusta lähtien vedonlyöjien suosikki, vaikka konservatiiviehdokas Zac Goldsmith kiri eroa kiinni torstaisten vaalien alla.

Khanin kampanjaa heikensivät monet työväenpuolueesta kantautuneet antisemitistiset lausunnot, joita labourin johtaja Jeremy Corbyn ei ollut tarpeeksi nopea hiljentämään.

Goldsmithin kampanja puolestaan yritti liittää Khanin islamistiterroristeihin ja leimata hänet labourin vasempaan laitaan kuuluvan Corbynin mieheksi.

Khan seuraa Lontoon pormestarina konservatiivien Boris Johnsonia, joka veti miljoonakaupunkia kaksi kautta 2008–2016.

Britannian työväenpuolueelle Khanin nousu Lontoon johtoon on hyvä uutinen, sillä puolueen muu menestys torstain monissa aluevaaleissa oli heikko tai korkeintaan siedettävä.

Skotlannissa labour romahti nöyryyttävälle kolmannelle sijalle konservatiivien alle.

Labourin tappiot Englannin monissa kunnallisvaaleissa jäivät silti odotettua pienemmiksi. Vaalitulosta voidaan pitää silti työväenpuolueen kannalta huonona, sillä oppositiossa istuvan puolueen pitäisi pystyä voittamaan lisää paikkoja.

Työväenpuolueen johtajaa Corbynia ei uhkaa nyt ainakaan välitön häätö oppositiojohtajan pallilta. Tilanne olisi ollut toinen, jos labour olisi kokenut muuallakin murskatappion.

Oma puolue on kuitenkin alkanut haastaa Corbynia entistä ärhäkämmin:

”En usko, että äänestäjät pitävät Jeremy Corbynin johtamaa labouria uskottavana pääministeripuolueena 2020”, sanoi labourin skottikansanedustaja Ian Murray BBC:n nelosradiolle.

Skotlannissa menestyneen konservatiivipuolueen johtaja Ruth Davidson kampanjoi näkyvästi sen puolesta, että Skotlannin tulee jatkossakin säilyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Skottikonservatiivien vaalitulos oli kaikkien aikojen paras, ja Davidson on nyt puolueen uusi sankari.

Ylivoimaisesti suurin puolue Skotlannissa on edelleen Skotlannin kansallispuolue SNP. Paikkamäärä jäi kuitenkin uupumaan hieman ehdottomasta enemmistöstä.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti perjantaina muodostavansa vähemmistöhallituksen lähtemättä muodollisiin yhteistyösopimuksiin muiden puolueiden kanssa.

Walesissa labour säilyi yhä suurimpana puolueena. Kakkonen on Walesin itsenäisyyttä ajava Plaid Cymru -puolue.

EU- ja maahanmuuttovastainen Britannian itsenäisyyspuolue eli Ukip sai Walesissa seitsemän edustajakokouspaikkaa aiemman nollan sijaan.

Ukipin menestys voi ennustaa EU-eroa kannattavan leirin vahvistumista Walesissa. Britit äänestävät maan EU-jäsenyyden kohtalosta kesäkuun 23. päivä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat