Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toinen nettivallankumous on edellistä isompi – Afrikan maat hyppäsivät suoraan mobiilinettiin

Toinen internetkumous tapahtuu matkapuhelimissa.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Aloitin reteästi. Kerroin median digitalisoitumisesta Suomessa, selitin kuinka Helsingin Sanomissa teemme sanomalehden lisäksi myös verkkotelevisio HSTV:tä ja kuinka kirjoittavia toimittajia koulutetaan myös videoiden tekijöiksi.

Kuulijoina oli toimittajia eri Afrikan ja Aasian maista.

Puheeni ei tehnyt vaikutusta.

Kertomani oli kuulijoille tuttua ja itsestäänselvää. Afrikkalaistoimittajat esittelivät älypuhelimistaan omien viestimiensä sovelluksia. Heitä kummastutti, että HS:ssä kaikki eivät ole multimediatoimittajia.

”Ettekö te käytä striimauksissa Facebook Liveä?” ihmetteli tansanialainen osallistuja.

Huomasin pian, että mitä tiedonvälityksen uusiin ideoihin tulee, taitaa olla parempi, että minä kuuntelen afrikkalaisia, eikä päinvastoin.

Maailmassa on meneillään toinen internetvallankumous. Se on suurempi kuin edellinen.

Ensimmäinen internetaalto syntyi 1990-luvun puolivälin jälkeen, kun henkilökohtaiset tietokoneet yhdistettiin modeemien ja myöhemmin laajakaistojen avulla maailmanlaajuiseen verkkoon.

Se mullisti maailmaa. Internet jäi kuitenkin pienen piirin, kehittyneimpien maiden asukkaiden, puuhaksi.

Vuonna 2005 pääsy internetiin oli vain noin joka kuudennella ihmisellä.

Toinen internetkumous tapahtuu matkapuhelimissa. Laajakaistaliittymät ovat yhä harvinaisia esimerkiksi useissa Afrikan maissa, mutta nämä maat ovat hypänneet sen kehitysvaiheen yli. Ihmiset menevät internetiin kännykän kautta.

Tämä mullistus etenee nyt hurjaa vauhtia. Ja se tuo mukaan sen suurimman osan maailman ihmisistä, joka jäi sivuun ensimmäisestä internetkumouksesta.

Kehitystä edesauttavat laitteiden halpeneminen ja paremmat kännykkäverkot.

Eniten kännykän käyttäjiä on kahdessa väkirikkaassa Aasian maassa: Kiinassa ja Intiassa. Afrikassa esimerkiksi Nigeriassa ja Etelä-Afrikassa kännykänomistajien osuus väestöstä on samaa luokkaa kuin Yhdysvalloissa.

Nyt maailmassa yli kolme miljardia ihmistä runsaasta seitsemästä miljardista käyttää internetiä, kertoo uusin Global Internet Report. Sen mukaan jo puolella maailman ihmisistä on saatavillaan 3G-verkko.

Vuoteen 2019 mennessä internetiä käyttää kännykän kautta jo 71 prosenttia ihmisistä, raportti ennustaa.

Median käyttöön liittyy paljon tottumuksia. Suomessa sanomalehti aamukahvipöydässä ja puoli yhdeksän tv-uutiset ovat monille edelleen vakiintunut osa päivää.

Mutta jos ei ole koskaan tilannut sanomalehteä tai omistanut televisiota, ei tarvitse muuttaa vanhoja tapoja ryhtyäkseen mobiilimedian käyttäjäksi.

Kännykkä on kehitysmaissa monille ensimmäinen jatkuvasti ja omaehtoisesti saatavilla oleva mediakanava.

Jännittäviä asioita tapahtuu esimerkiksi Kaakkois-Aasian Myanmarissa. Neljännesvuosisadan ajan myanmarilaisilla oli pääsy vain sotilasdiktatuurin kontrolloimiin ja sensuroimiin tiedotusvälineisiin.

Iso muutos alkoi alle neljä vuotta sitten. Nyt useimmilla myanmarilaisilla on kännykkä ja sen kautta pääsy koko maailman tietoon.

Sikäläinen päätoimittaja kertoi, että paperisanomalehteä ei kannata kustantaa – myanmarilaiset haluavat uutisensa kännykkävideoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat