Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viipurista Vladivostokiin, osa 9

Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Majakin ydinkäsittelylaitos on saastuttanut ympäristöään vuosikymmeniä. HS:n kirjeenvaihtajan Pekka Hakalan Lada-matka on edennyt Tšeljabinskin pohjoispuolelle.

Ulkomaat
 
Arthur Bondar
Gosman Kabirov lapsuutensa maisemissa Tetšajoen rannalla.
Gosman Kabirov lapsuutensa maisemissa Tetšajoen rannalla. Kuva: Arthur Bondar
Fakta

Viipurista Vladivostokiiin

 HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Toistaiseksi siitä on takana 2800 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

Aurinko paistaa vanhan myllyn raunioille Musljumovon kylässä Tšeljabinskin pohjoispuolella. Tuulenvirettäkään ei tunnu alhaalla jokirannassa.

Tässä oli ennen myllyn patoallas, mutta nyt Tetšajoki virtaa vapaana. Vedet valuvat kolmen joen kautta Länsi-Siperian mahtavaan Objokeen ja sitten tuhansien kilometrien jälkeen Karanmereen jossain pohjoisessa.

”Tämä on seudun ainut joki, joka laskee pohjoiseen, ja siksi tämä on niin kalaisa”, Musljumovossa syntynyt Gosman Kabirov, 59, selvittää jokirannassa.

”Tämmöisiä haukia saatiin parissa tunnissa vaikka kuinka paljon”, Kabirov muistelee ja levittää kämmenensä metrin päähän toisistaan.

Kabirov kaivaa taskustaan säteilymittarin, joka alkaa päristä holtittomasti. Mittari näyttää säteilyannosta milliröntgeneinä tunnissa: 2.225. Lukema rannassa on 171-kertainen verrattuna mittarin näyttöön jokitörmän päällä.

Tetša voi hyvinkin olla maailman radioaktiivisin joki.

Tetšajoen ongelmat ovat peräisin 60 kilometrin päästä yläjuoksulta, jossa sijaitsee ydinjätteiden käsittelylaitos Majak. Sinne vietiin myös Loviisan ydinvoimalan jätteet yli 20 vuoden ajan, aina vuoteen 1996 saakka.

Joki sai ensimmäisen säteilytärskyn jo vuonna 1948. Neuvostoliitolla oli kiire saada Yhdysvallat kiinni ja valmistaa oma ydinpommi. Asekelpoisen plutoniumin valmistaminen ei oikein ottanut onnistuakseen ja kelvotonta tavaraa puskettiin suoraan jokeen.

Päästöjä sattui myöhemminkin, ja kymmenen vuoden takaisesta käydään oikeutta yhä.

Musljumovon tataarikylässä ongittiin joka tapauksessa kuten ennenkin. Sovhoosin lehmät kävivät jokirannassa latkimassa vettä janoonsa. Joki asetettiin käyttökieltoon, jota ei perusteltu eikä sitten juuri noudatettukaan. Huippusalaisen ydinohjelman vaikeuksista ei kerrottu kenellekään.

”Miliisi sanoi, että jokirantaan ei saa mennä, mutta tietenkin me lapset menimme”, Kabirov sanoo. ”Huhuja kyllä liikkui ja ihmiset arvailivat kaikenlaista.”

Musljumovon neuvostoaikainen keskusta on aavemainen. Kaksi tyhjää kauppaa, suljettu lennätinkonttori ja toisen maailmansodan muistomerkki pellon keskellä. Kohu säteilystä alkoi Neuvostoliiton romahdettua, ja neljän ja puolen tuhannen asukkaan kylä tyhjeni hiljalleen.

Virallisesti asioiden oikea laita tunnustettiin vasta 90-luvun puolivälissä. Alueen ongelmia käsiteltiin tuolloin laajasti kansainvälisessä julkisuudessa, mutta viime vuosina julkisuus on ollut vähäistä.

”Aktivistit ovat häipyneet, kun heidät on julistettu ulkomaisiksi agenteiksi”, Kabirov sanoo.

Viime vuosikymmenen uudelleenasutusohjelmassa asukkaille annettiin miljoona ruplaa uuden kodin ostoon. Nykykurssilla se on 13 000 euroa, eikä summa riitä täälläkään oikein mihinkään.

Viimeiset toistatuhatta asukasta muuttivat Rosatomin rakentamaan Uuteen Musljumovoon muutaman kilometrin päähän vuonna 2009. Tai muuttivat Asemalle, kuten täällä sanotaan. Rautatie pohjoiseen kulkee kylän kautta. Aikaa ensimmäisistä päästöistä asutusohjelman toteuttamiseen kului siis 61 vuotta.

Jokivarren pellolla märehtii parikymmentä lehmää – ne eivät nähtävästi ymmärrä pysyä poissa vanhoilta ruohoapajiltaan. Rantaan rakennettu aidantapainen tuskin estää niitä käväisemästä joella.

Arthur Bondar
Gilani Dosybajev asuu yhä Musljumovon autiokylässä.
Gilani Dosybajev asuu yhä Musljumovon autiokylässä.

Lasten lepokodin raunioiden vierestä jokitörmältä löytyy asuttu talokin. Sen isäntä, Gilani Dosybajev, 60, kertoo olevansa Kazakstanissa karkotuksessa syntynyt tšetšeeni ja tulleensa Musljumovoon ensi kerran rakennustöihin 1987. Tšetšenian ensimmäisen sodan alkaessa hän katsoi viisaammaksi jäädä tänne.

”Lapset uivat joessa ja siellä kalasteltiin”, Dosybajev muistelee. ”Paikalliset sanoivat vain, että se oli ’aikaisemmin kielletty’.”

”Se oli [Neuvostoliiton presidentin Mihail ] Gorbatšovin aikaa, kun alueen entinen johtaja Boris Jeltsin tuli tänne ja kertoi, että joki on vaarallinen ja täältä pitää lähteä”, Dosybajev muistelee. ”Mutta kukaan ei silloin vielä lähtenyt, suurin osa tappeli vain keskenään.”

Dosybajev asuu yhä kylässä, koska hän on periaatteen miehiä: oikeustaistelu asutusmiljoonasta on jatkunut vuosia eikä loppua näy.

”Tämä oli alun perin paritalo”, Dosybajev selvittää. ”Veli asui perheineen toista puolta. Hän sai uudelleenasutusmiljoonan ja häipyi. Kun kysyin omaa rahaani, niin vastattiin, että se on jo maksettu.”

Valtion maksamia tukia Dosybajevilla pitäisi kuitenkin riittää: ensinnäkin hän on diktaattori Josif Stalinin aikaisten vainojen uhri, toisekseen terveyshaittojen vuoksi invalidi ja kolmanneksi ympäristöevakko. Viimeksi mainittu tosin oikeuttaa vain sadan ruplan eli reilun euron korvaukseen kuussa.

”Ongelma on siinä, että näitä tukia ei voi saada yhtä aikaa”, Dosybajev harmittelee.

”Kävin Tomskissa kromosomianalyysissä. Minusta mitattiin säteilyarvot, jotka ylittävät normit kahdeksankertaisesti. Mutta sanovat, ettei se siitä johdu, että asun täällä. Vaan siitä, että käyn vaivojeni vuoksi joka vuosi röntgenissä.”

Arthur Bondar
Tetšajoesta nousee kissoille kalaa.
Tetšajoesta nousee kissoille kalaa.

Muutaman kymmenen kilometrin päästä, alempaa jokivarresta, löytyy Brodokalmakiin pikkukaupunki. Nuoret miehet Mihail Kokšarov ja Aleksei Uzurbajev ovat tulleet skootterilla kalaan. Lahnoja on kertynyt jo ämpärillinen.

”Sanoohan ne, että joessa on säteilyä”, Uzurbajev tuumii ja kohentaa onkeaan.

Arthur Bondar
Lahnaa Tetšajoesta.
Lahnaa Tetšajoesta.

”Ei me näitä itse syödä, annetaan kissoille”, Kokšarov kertoo.

Kaupungin sairaalassa päivystää tohtori Rustan Muhamedjarov, 33. Hän on erikoistumassa psykiatriaan ja jättää pian syrjäisen sairaalan, uusi ura odottaa Tšeljabinskissa. Brodokalmak ei kuitenkaan kuulemma jää tohtoria vaille: pakollinen harjoittelujärjestelmä pitää huolen siitä, että seuraaja löytyy.

”Onkologiasta voi sanoa, että ehkä joka kymmenennellä täällä on jokin syöpä, niin nuorilla kuin vanhoillakin”, Muhamedjarov arvioi. ”Ja se näyttää olevan suorassa suhteessa siihen, kuinka kaukana joesta asutaan.”

Gosman Kabirovillakin on terveysongelmia riittävästi: edessä on pian 14. leikkaus.

”Minulla on geneettisiä muutoksia”, Kabirov sanoo. Häntä suututtavat myöhemmät hutiloinnit, mutta vuoden 1948 aseohjelmalle hänellä riittää yllättäen myös ymmärrystä.

”Yhdysvaltojen ydinaseilla oli siihen aikaan jo maalitettuna 20 kohdetta Neuvostoliitossa. Ehkä tällä meidän ohjelmalla loppujen lopuksi estettiin kolmas maailmansota.”  

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Arthur Bondar for HS
Musljumovon mylly lopetti toimintansa jo 1950-luvulla.
Musljumovon mylly lopetti toimintansa jo 1950-luvulla.
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat