Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki tuomitsi vankilaan kaksi maan johtoa arvostellutta toimittajaa – toinen selvisi ampumisesta oikeustalon ulkopuolella

Erdoğanin suututtanut päätoimittaja sai yli viiden vuoden vankilatuomion

Ulkomaat
 
HS–AFP
OSMAN ORSAL
Päätoimittaja Can Dündar ja Ankaran-toimituksen johtaja Erdem Gül oikeustalon ulkopuolella tuomion jälkeen.
Päätoimittaja Can Dündar ja Ankaran-toimituksen johtaja Erdem Gül oikeustalon ulkopuolella tuomion jälkeen. Kuva: OSMAN ORSAL

Turkkilainen oikeusistuin on perjantaina päättänyt heittää vankilaan kaksi keskeisen oppositiolehden johtavaa toimittajaa. Miesten pidätys on herättänyt ulkomailla huolta maan lehdistönvapauden murentumisesta kokonaan.

Cumhuriyet-lehden vastaava päätoimittaja Can Dündar ja Ankaran-toimituksen johtaja Erdem Gül on tuomittu suljetuin ovin käydyssä oikeudenkäynnissä kumpikin viideksi vuodeksi vankilaan valtiosalaisuuksien paljastamisesta.

Dündaria kohti ammuttiin aiemmin perjantaina oikeustalon ulkopuolella Istanbulissa. Ampuja ei osunut varsinaiseen kohteeseensa. CNN raportoi, että hän huuti ampuessaan sanaa petturi. Luoti kuitenkin osui Dündaria seuraanneen television kuvausryhmän toimittajaan, joka loukkaantui lievästi.

Dündar ja Gül pidätettiin ensimmäisen kerran marraskuussa, kun he olivat julkaisseet uutisia ja videoita Turkin tiedustelupalvelun lähettämistä aselasteista Syyriaan.

Helmikuussa heidät vapautettiin odottamaan oikeudenkäyntiä, koska maan perustuslakituomioistuin katsoi pidätyksen rikkovan heidän oikeuksiaan. Sattumalta tämä tapahtui juuri presidentti Recep Tayyip Erdoğanin syntymäpäivänä. Presidentti riensi pian kertomaan, että hän ei hyväksy tuomioistuimen päätöstä.

Toimittajia syytettiin myös vakoilusta, mutta tästä heitä ei tuomittu. Miehiä ei vielä ole vangittu, koska heidän asiaansa käsittelee vielä erillinen vetoomustuomioistuin.

”Jatkamme työtämme journalisteina huolimatta näistä kaikista yrityksistä hiljentää meidät. Meidän täytyy vaalia rohkeutta maassamme”, totesi Dundar tuomion kuultuaan.

”Me kaikki tiedämme hyvin, kuka osoitti minut ampujalle maaliksi”, Dundar sanoi lähettäen näin terveisiä presidentille ja tätä tukevalle medialle maassaan.

Turkissa on Erdoğanin noustua valtaan syytetty oikeudessa jopa kahtatuhatta ihmistä sen jälkeen, kun he ovat julkisesti arvostelleet maan johtoa.

Dündarin vaimo Dilek pitelee ampujasta kiinni ennen kuin poliisi ehtii paikalle. Toisen miehen henkilöys ei ole tiedossa.
Dündarin vaimo Dilek pitelee ampujasta kiinni ennen kuin poliisi ehtii paikalle. Toisen miehen henkilöys ei ole tiedossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat