Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eroosio ja merenpinnan nousu upottavat Salomonsaaria – jo viisi saarta kadonnut

Salomonsaarilla merenpinta nousee monin verroin nopeammin kuin maailmassa keskimäärin. Merenpinnan nousu vaihtelee paljon eri puolilla maailmaa esimerkiksi tuulien ja merivirtojen vuoksi.

Ulkomaat
 
StewyzOz / Wikimedia Commons
Salomonsaaret sijaitsee Tyynellä valtamerellä Australian koillispuolella.
Salomonsaaret sijaitsee Tyynellä valtamerellä Australian koillispuolella. Kuva: StewyzOz / Wikimedia Commons

Viisi saarta on kadonnut mereen Salomonsaarilla. Saarien katoamisen syynä ovat eroosio ja merenpinnan nousu, kertoo uutistoimisto AFP. Havainto perustuu australialaiseen tutkimukseen, joka julkaistiin tieteellisessä Environmental Research Letters -lehdessä.

Kadonneet saaret eivät olleet asuttuja, mutta ne olivat satunnaisesti kalastajien käytössä. Saarilla oli kasvillisuutta, ja ne olivat laajuudeltaan 1–5 hehtaaria.

Eroosio on lisäksi vaurioittanut pahasti kuutta riuttasaarta. Niistä yhdellä kymmenkunta taloa on huuhtoutunut mereen vuosina 2011–2014.

Rantaviivan siirtyminen on tuhonnut kaksi kylää, mikä on pakottanut ihmiset siirtymään muualle.

Salomonsaarilla merenpinta nousee monin verroin nopeammin kuin maailmassa keskimäärin. Merenpinnan nousu vaihtelee paljon eri puolilla maailmaa esimerkiksi tuulien ja merivirtojen vuoksi. Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on raportoinut, että esimerkiksi Skandinaviassa merenpinta laskee. HS kertoi asiasta artikkelissaan viime elokuussa.

Australialaistutkimuksessa tarkasteltiin 33 saarta ilma- ja satelliittikuvien avulla. Erilaisia kuvia oli käytössä ajanjaksolta 1947–2014. Lisäksi tutkijat hyödynsivät paikallista historiatietoa saarista. Havaintojen mukaan rantaviiva vetäytyi erityistesti niillä alueilla, joita vastaan aallokko oli voimakasta.

Salomonsaarilla on tuhatkunta saarta ja myös korkeita tulivuoria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat