Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaan poliisi puolustelee aktivistin äidin pidätystä – ihmisoikeusjärjestöt pitävät ”rimanalituksena”

Thaimaan poliisi on kahden viimeisen viikon aikana ottanut kiinni ainakin yhdeksän ihmistä, joita epäillään kuningashuoneen tai sotilasjuntan arvostelusta yhteisöpalvelu Facebookissa.

Ulkomaat
 
Reuters
Patnaree Chankij tuotiin oikeuteen Bangkokissa lauantaina.
Patnaree Chankij tuotiin oikeuteen Bangkokissa lauantaina. Kuva: Reuters

Thaimaan poliisi puolusti lauantaina päätöstään pidättää yhden tunnetuimman opiskelija-aktivistin äiti syytettynä kuningasperheen solvauksesta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ehti jo arvostella kovin sanoin Patnaree Chankijin, 40, pidätystä.

”Thaimaan juntta on alittanut riman syyttämällä aktivistin äitiä ’kuningashuoneen loukkaamislain’ perusteella. Sitä on systemaattisesti käytetty väärin arvostelijoiden vaientamiseksi”, järjestön Aasian-johtaja Brad Adams sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Thaimaan poliisi on kahden viimeisen viikon aikana ottanut kiinni ainakin yhdeksän ihmistä, joita epäillään kuningashuoneen tai sotilasjuntan arvostelusta yhteisöpalvelu Facebookissa.

Thaimaassa on vanhastaan tiukka lainsäädäntö, joka kieltää kuningashuoneen arvostelun tai siksi tulkitun pitkien vankeustuomioiden uhalla. Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej on pisimpään tehtävässään ollut hallitsija, jota thaimaalaiset arvostavat korkealle.

Joidenkin arvioiden mukaan seuraajakysymys on osaltaan lisännyt Thaimaan politiikan epävakautta.

Syytteiden määrä on moninkertaistunut sen jälkeen, sotilasjuntta otti maassa vallan vallankaappauksessa toukokuussa 2014. Viranomaiset ovat sen jälkeen laajentaneet lain tulkintaa.

Nyt tilanne on kiristynyt, sillä juntan ehdotus uudesta perustuslaista on kansanäänestyksessä 7. elokuuta. Se on myös testi juntan pääministerin Prayuth Chan-ochan suosiosta. Uutistoimisto Reutersin mukaan hallitus on uhannut vangita kaikki, jotka kampanjoivat uutta perustuslakia vastaan. Arvostelijoiden mukaan esitetty perustuslaki on epädemokraattinen.

Patnareen poika Sirawith Seritiwat on yksi näkyvimmistä juntan vastustajista. Hän johtaa pientä mutta sitkeää junttaa vastustavaa mielenosoitusliikehdintää Bangkokissa.

Äiti ei ole osallistunut mielenosoituksiin, jotka juntta on kieltänyt. Uutistoimisto Reutersin mukaan hän ilmoittautui poliisille itse perjantaina, kun poliisi oli julkaissut pidätysmääräyksen.

Patnareen asianajajan mukaan tämä kirjoitti kyllä yksityisessä Facebook-viestissä, jossa viranomaisten mukaan loukattiin kuningashuonetta.

”Näin keskustelun ja voin sanoa, ettei hän missään vaiheessa viestinyt mitään mielipidettä kuningasperheestä”, asianajaja Poonsuk Poonsukcharoen sanoi AFP:n mukaan.

Poliisin mukaan hän kuitenkin rikkoi lakia.

”Mukana on muitakin toimia, mutta emme voi puhua niistä”, poliisin edustaja Olan Sukkasem sanoi AFP:n mukaan lehdistötilaisuudessa.

Hän lisäsi, että ”samaa mieltä olemisen vihjaaminen” riittää perusteeksi viranomaisille. Tällä tarkoitetaan muun muassa jostakin kommentista tykkäämistä Facebookissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat