Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaalat joutuivat Syyriassa tulilinjalle – ”Ihmiset tulevat entistä sairaammiksi ja jopa kuolevat”

Iskujen pelossa monet syyrialaiset sairaalat ovat siirtäneet toimintojaan salaisiin paikkoihin.

Ulkomaat
 
ABDALRHMAN ISMAIL / REUTERS
Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukema al-Qudsin sairaala Aleppossa joutui pommitusten kohteeksi huhtikuussa.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukema al-Qudsin sairaala Aleppossa joutui pommitusten kohteeksi huhtikuussa. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL / REUTERS
Fakta

Väliaikainen tulitauko sai jatkoa

 Sodan pahoin runteleman Aleppon väliaikaista tulitaukoa päätettiin lauantaina jatkaa kolmella

vuorokaudella.

 Aleppon verilöylyssä ehti ennen torstaina alkanutta tulitaukoa kuolla parin viikon sisällä arviolta 300 ihmistä.

 Vain vähän tulitauon alkamisen jälkeen ainakin 28 ihmistä, myös naisia ja lapsia, kuoli ilmaiskussa, joka kohdistui Syyrian rajalla olevaan pakolaisleiriin.

 Monet leirillä olijoista olivat paenneet sinne

Aleppon pommituksia.

 Syyrian hallinto ja Venäjä kielsivät syyllistyneensä iskuun, mutta Yhdysvaltain mukaan isku on linjassa hallinnon aiempien operaatioiden kanssa.

Syyrian sodassa on viime viikkoina nähty erityisen irvokkaita piirteitä, kun lukuisat sairaalat, terveydenhoitolaitokset ja viimeisimpänä jopa pakolaisleiri ovat joutuneet iskujen kohteiksi.

Kaikkiaan kuuteen terveydenhuoltoyksikköön ehdittiin kansainvälisten uutislähteiden mukaan iskeä alle kahden viikon sisällä Aleppossa ennen kuin kaupungissa solmittiin väliaikainen, torstaina alkanut tulitauko.

Iskut sairaaloita vastaan eivät ole mikään uusi ilmiö Syyrian sodassa, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön Ruotsin puheenjohtaja Katrin Kisswani.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi aiemmin tällä viikolla, että viisi vuotta kestäneen konfliktin aikana 250 terveydenhoitolaitokseen on hyökätty noin 360 kertaa.

”Olemme nähneet, että terveydenhuoltolaitokset, lääkintähenkilökunta ja potilaat ovat olleet iskujen suoria kohteita konfliktin alusta saakka vuodesta 2011.

Lääkintähenkilökuntaa vastaan on hyökätty järjestelmällisesti, heitä on vangittu ja tapettu. Samoin on hyökätty selkeästi merkittyjä ambulansseja ja terveydenhoitolaitoksia vastaan”, Kisswani kertoo puhelimitse.

Viime viikkojen iskuista tiettävästi viisi kohdistui kapinallisten hallussa olevaan Aleppon itäosaan, joista yksi Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukemaan al-Qudsin sairaalaan.

Sairaala oli Kisswanin mukaan kapasiteetiltaan alueen suurin ja hyvin varusteltu. Siellä on muun muassa 40 vuodepaikkaa, ensiapu- ja teho-osastot ja lastenlääkäri.

Yksi isku osui hallituksen alueella Aleppon länsiosassa olevalle äitiysosastolle, ja siitä on syytetty kapinallisia.

Vaikuttaa siltä, että iskut lääkintähenkilöstöä ja sairaaloita vastaan ovat osa Syyrian hallinnon taistelustrategiaa. Amnesty International -järjestö sanoi jo maaliskuussa, että sairaaloiden tuhoamisella hallinto yrittää pakottaa ihmiset pakenemaan kapinallisten hallussa olevilta alueilta.

Kisswanin mukaan suorien iskujen pelossa monet Aleppon itäosan terveydenhoitolaitokset ja sairaalat ovat siirtäneet toimintonsa salaisiin, merkitsemättömiin rakennuksiin.

”Ne ovat rakennuksissa, jotka eivät sovi sairaaloille. Ne myös jakavat osastojaan eri alueille, jotta jos yhteen isketään, heillä olisi vielä muita osastoja toiminnassa potilaille”, Kisswani sanoo.

Tämä on apua tarvitseville potilaille hyvin vaikeaa.

”Ihmisten on lähes mahdotonta tietää, minne heidän pitäisi mennä ongelmissa, vaikka kuumeessa tai hengityselinsairauksissa tai jos heihin on osunut pommi ja he tarvitsevat kirurgista hoitoa. Tämä on johtanut siihen, että ihmiset tulevat entistä sairaammiksi ja jopa kuolevat.”

Syyriassa on Kisswanin mukaan jäljellä enää hyvin vähän lääkintähenkilökuntaa, koska heitä on pidätetty, tapettu tai he ovat paenneet. Varsinkin erikoislääkäreistä on vakava pula.

YK:n pääsihteeri kertoi alkuviikosta pitämässään puheessa, että yli 760 lääkintähenkilöä on tapettu Syyrian konfliktin aikana ja lähes puolet terveydenhoitolaitoksista on suljettu tai vain osin toiminnassa. Miljoonilla syyrialaisilla ei ole pääsyä hoitoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat