Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

240 000 marssi Varsovassa – ”Tästä voi tulla Puolan Maidan”

Lähes neljännesmiljoonaa puolalaista valtasi kadut mielenosoituksessa, jonka arvellaan olevan yksi maan suurimpia sitten sosialismin romahtamisen Puolassa 1989. Osallistujat pelkäävät, että uusi hallitus vie Puolan kohti ”Maidania” ja verenvuodatusta.

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL / REUTERS
Tältä Varsovan jättiläismielenosoitus näytti.
Tältä Varsovan jättiläismielenosoitus näytti. Kuva: KACPER PEMPEL / REUTERS

Lähes neljännesmiljoonaa puolalaista valtasi Varsovan kadut lauantaina jättimielenosoituksessa, jonka arvellaan olevan yksi maan suurimpia sitten sosialismin romahtamisen Puolassa 1989.

Noin 240 000 mielenosoittajaa osoitti tukensa Euroopan unionille ja ilmaisi vastalauseensa Puolan laitaoikeistoa edustavalle nykyhallitukselle, joka mielenosoittajien mukaan heikentää demokratiaa.

Valtavat mittasuhteet saanut mielenosoitus käynnistyi vuosittaisesta EU-myönteisten marssista, johon liittyi oppositiopuolueita ja erilaisia demokratiaa kannattavia ryhmiä.

”Olemme täällä, koska haluamme taistella Puolan vapauden ja demokratian puolesta”, Puolan entinen presidentti Bronislaw Komorowski sanoi mielenosoittajille suunnatussa puheessaan.

Protestin laajuus liittyy uutistoimisto AFP:n mukaan laitaoikeistolaisen hallituspuolue Lain ja oikeuden tekemiin muutoksiin maan perustuslakia valvovan oikeusistuimen päätöksenteossa. Oikeusistuin tyrmäsi muutokset perustuslain vastaisina, ja hallitus tyrmäsi oikeusistuimen tyrmäyksen. Käytännössä oikeusasteen päätöksenteko on AFP:n mukaan halvaannutettu, vaikka sen tehtävä on valvoa Puolan hallinnon perustuslaillisuutta.

KACPER PEMPEL
Mihin te menette, kysyi mielenosoittajan kyltissään johon oli yhdistetty kuvassa Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-Un.
Mihin te menette, kysyi mielenosoittajan kyltissään johon oli yhdistetty kuvassa Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-Un.

Laki ja oikeus -puolue on myös vastustanut kiivaasti muun muassa EU:n suunnitelmia Eurooppaan tulleiden pakolaisten jakamisesta ja on kiristämässä Puolan aborttilakia.

”Se mitä täällä parhaillaan tapahtuu, rikkoo Puolan perustuslakia, tuhoaa lain hengen ja polkee puolalaisten oikeuksia”, sanoi 60-vuotias rakennustyöläinen Rafal Zagorowski AFP:lle mielenosoituksessa.

”Pelkään, että (Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jarosław) Kaczyński saa aikaan yhteenoton, ja verta vuodatetaan. Hän on kahjo, joka ei kuuntele ketään. Hän ei kuuntele puolalaisia eikä noudata lakia.”

Jarosław Kaczyńskilla ei ole Puolan hallituksessa virallista asemaa, mutta häntä pidetään silti hallituksen todellisena päättäjänä. Kaczynskia ei jättiläismäinen mielenosoitus lauantaina AFP:n mukaan huolettanut.

”Tänään protestoivat ihmiset haluavat lähinnä sekoittaa Puolassa pakkaa”, Kaczynski sanoi.

Rakennusmies Zagorowski ei kuitenkaan ollut mielenosoituksessa huolineen yksin. Myös mielenosoittaja nimeltä Danuta Grzymkowska jakoi miehen huolen siitä, että poliittinen kriisi voi eskaloitua väkivallaksi.

”Useat uskovat, että tästä voi tulla Puolan ”Maidan”, Grzymkowska viittasi AFP:lle Ukrainan EU-myönteisen vallankumouksen vuosina 2013–2014 käynnistäneisiin mielenosoituksiin, joissa kuoli kymmeniä ihmisiä.

”Toivon todella, että olen väärässä”, Grzymkowska lisäsi.

Laki ja oikeus -puolueen toimet ovat keränneet kritiikkiä myös Euroopan parlamentissa. Varsovassa kritiikki on kuitattu tarpeettomana puuttumisena Puolan sisäisiin asioihin.

Uusi hallitus on muun muassa päättänyt lopettaa julkisen rahoituksen kirkon syntinä pitämiltä keinohedelmöityshoidoilta kesäkuussa 2016. Tämä tarkoittaa, että hallitus tuomitsee puolalaisperheitä lapsettomuuteen, sillä alle tuhat euroa kuussa keskimäärin ansaitsevilla puolalaisilla ei käytännössä ole varaa kustantaa hoitoja omasta pussistaan. Abortti kiellettäisiin myös raiskauksen ja insestin uhreilta.

Myös valtionyhtiöiden ja turvallisuuspalvelujen johtoa on vaihdettu sen jälkeen, kun Laki ja oikeus nousi valtaan marraskuussa. Lisäksi pelkona on, että puolueen ja Puolan uusi suunta on pois demokratiasta ja EU:n yhteisistä arvoista kohti vanhoja demoneita: vallan keskittämistä yhdelle puolueelle ja sananvapauden rajoittamista.

Laki ja oikeus -puolueella on Puolassa kannatusta, mutta EU-myönteisen jättimielenosoituksen vastineeksi järjestetty vastanmielenosoitus keräsi vain noin 4 000 jäsentä.

KACPER PEMPEL
Mielenosoittajat kantoivat Puolan ja EU:n lippuja.
Mielenosoittajat kantoivat Puolan ja EU:n lippuja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat