Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bhutan on pitkien tikkojen kuningaskunta

Ulkomaantoimituksen Lomia odotellessa -kevätsarjassa soitetaan kaukaisiin paikkoihin ja haastatellaan vastaajaa. Tällä kertaa soitimme Bhutaniin, jossa tikat ovat pitkiä ja lihansyönti harvinaista.

Ulkomaat
 
Singye Wangchuk / Reuters
Bhutanilaismies heitti tikkaa Thimphussa 2009.
Bhutanilaismies heitti tikkaa Thimphussa 2009. Kuva: Singye Wangchuk / Reuters

Bhutan on pieni kuningaskunta Himalajan vuoristossa. Yksi maan ihmeistä on kansallislaji jousiammunta. Bhutanilainen osuu pikku tuiterissakin 145 metrin päässä olevaan tauluun – siis kaksi kertaa kauempaa kuin olympiajousiammunnassa. Tästä on mökkitikanheittäjällä oppimista.

Yangphelin jousiammuntaseuran puhelimeen pääkaupungissa Thimphussa vastaa sihteeri, matkanjohtaja Tsewang Rinchen.

Helsingin Sanomista, päivää. Miksi bhutanilaiset ovat niin mestarillisia jousiampujia?

”Perinne on vuosisatoja vanha, ja taito periytyy. Mestariampujat tulevat usein mestarien suvuista. Myös tikanheitto on täällä suosittua.”

Niinkö!

”Kyllä. Tikka on iso, ja sitä heitetään kaukaa, 10 tai jopa 30 metrin päästä taulusta. Jos sulka lasketaan mukaan, tikka on noin 30 senttimetriä pitkä.”

Onko totta, että Bhutaniin ei pääse ilman opasta ja 250 dollarin päivämaksua?

”250 on minimi. Siihen kuuluu majoitus, ateriat, kuljetukset ja opas. Bhutan on vasta pääsemässä eristyksestä, ja kulttuurimme on hauras. Täällä on vain 700 000 asukasta, emmekä kestäisi miljoonia turisteja.”

Onko lihansyönti todella kiellettyä Bhutanissa?

”Kieltoa ei ole, mutta joka teolla on seurauksensa. Olen itse kasvissyöjä, ja minunkin salaattini on jostain pois, esimerkiksi peuralta, joka voisi ruokkia sillä vasikkansa. Bhutanissa ei ole teurastamoja, koska luostarilaitos alkoi kannustaa kasvissyöntiin 1980-luvulla. Silloin lihaa alettiin teurastaa nautinnon ja voitontavoittelun vuoksi, kun aiemmin perhe saattoi elää yhden jakin tai lehmän lihalla vuoden. Mutta lihansyöntiä sinänsä ei ole kielletty.”

Bhutanissa on käsite ”bruttokansanonnellisuus”. Mitä se tarkoittaa?

”Sen ymmärtämistä, että ihmisellä on korkeampi päämäärä kuin talous. Se ei tarkoita, että Bhutan ei kaipaisi taloudellista kehitystä. Kyllä kaipaa. Bruttokansanonnellisuus on politiikantekoa ohjaava päämäärä, joka varmistaa, että Bhutanin kansa ei luovu onnestaan.”

Ulkomaantoimituksen kevätsarjassa soitetaan kaukaisiin paikkoihin ja haastatellaan vastaajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat