Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa mullistuu nyt voimalla, HS:n kirjeen­vaihtajat kertovat, kuinka se näkyy – Sanomatalon yleisö­tilaisuus suorana HSTV:ssä juuri nyt

Ennennäkemättömät voimat repivät Eurooppaa hajalle. HS:n kirjeenvaihtajat kertovat, missä mullistukset näkyvät heidän kotikaupungeissaan. HS juhlistaa maanantain Eurooppa-päivää kello 17 keskustelutilaisuudella, jossa kirjeenvaihtajia voi tavata kasvokkain.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Fakta

Tapaa HS:n kirjeenvaihtajat Eurooppa-päivänä Sanomatalossa

 Kuinka käy EU:lle, jos Britannia jättää unionin? Löytyykö pakolaiskriisiin ratkaisua? Miksi eurooppalainen yhtenäisyys rakoilee? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohtivat HS:n Eurooppa-kirjeenvaihtajat, jotka nousevat lavalle Sanomatalon Mediatorilla maanantaina 9. toukokuuta kello 17.

 HS lennättää kirjeenvaihtajat Lontoosta, Brysselistä, Tukholmasta, Berliinistä ja Budapestista Suomeen Eurooppa-päivän kunniaksi. Eurooppa-päivää vietetään joka vuosi 9. toukokuuta niin kutsutun Schumanin julistuksen vuosipäivänä.

 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman piti kyseisenä päivänä vuonna 1950 Pariisissa tiedotustilaisuuden, jossa hän esitti ajatuksen Saksan ja Ranskan hiili- ja teräsvarantojen yhdistämisestä ja tätä valvovan eurooppalaisen elimen perustamisesta. Schumanin julistuksesta alkunsa saanut Euroopan unioni on nyt ennennäkemättömien haasteiden edessä.

 Mediatorin keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy. Yleisöllä on mahdollisuus tavata kirjeenvaihtajia myös kasvokkain keskustelutilaisuuden jälkeen.

 Tilaisuutta voi seurata suorana myös HSTV:stä osoitteessa hs.fi/live

Euroopan historian seuraavia lukuja kirjoitetaan juuri nyt. Poliittinen vakaus on koetuksella ja pakolaisvirrat ennen näkemättömiä. Euroalue hakee kasvua, Britannia ehkä jopa eroaa EU:sta.

HS juhlistaa maanantain Eurooppa-päivää kello 17 keskustelutilaisuudella, jossa kirjeenvaihtajia voi tavata kasvokkain. Tilaisuus järjestetään Sanomatalon Mediatorilla, ja siihen on kaikilla vapaa pääsy. HSTV näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä.

HS:n Euroopan-kirjeenvaihtajat kirjoittivat siitä, miltä Eurooppa heidän asemamaistaan katsottuna tällä hetkellä näyttää.

Britannia äänestää, EU jännittää
Conor O'Leary
HS:n Kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä Lontoon Westminsterin edustalla.
HS:n Kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä Lontoon Westminsterin edustalla.

Britannian parlamenttitalon ohi käveleminen nostattaa joka kerta kylmät väreet. Uusgoottilaisen rakennuksen mahtipontisuus yhdistettynä kansanvallan ylevään periaatteeseen on yhdistelmä, joka vetoaa niin järkeen kuin tunteeseenkin.

Romantiikka on kuitenkin Westminsterin palatsista kaukana. Remonttia odottava rakennus on romahtamisen partaalla ja vilisee hiiriä.

Romahtaminen saattaa uhata Euroopan unioniakin, jos Britannia päättää erota klubista. Britit saavat päättää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta kansanäänestyksessä kesäkuun 23. päivä.

Jos britit päätyvät kannattamaan EU-eroa eli Brexitiä, esimerkki voi houkutella muitakin jäsenmaita. Asia ei ole yhdentekevä Suomelle, pienelle reunavaltiolle EU:n koilliskulmassa.

Westminsterissä kokoontuu brittiparlamentin alahuone eli kansanedustajat. EU-jäsenyyden kohtalon ratkaisemista ei ole kuitenkaan jätetty edustuksellisen demokratian varaan. Valta on sananmukaisesti kansalla.

Ihailen ja kammoan pääministeri David Cameronin lupausta 2012 antaa päätösvalta EU-jäsenyydestä äänestäjille. Ihailen sitä, kuinka hän kunnioittaa kansan kypsää harkintakykyä. Kammoan sitä, kuinka kansa saattaa äänestää (minun mielestäni) väärin ja väärin perustein.

En silti lähde neuvomaan brittejä kuinka äänestää. Tietävät itse parhaiten.

Yksi Brexit-leirin argumenteista on se, että valta pitää palauttaa Brysselistä Lontooseen eli brittiparlamenttiin. Ajatus on romanttinen, mutta ei istu nykyaikaan. Yhteisestä eurooppalaisesta päätöksenteosta vetäytyminen ei tee entistä vapaammaksi.

Jos EU-ero tulee, alkavat brittiparlamentissa todelliset lainsäädäntötalkoot. Monet vanhat EU-lait pitää korvata uusilla kotimaisilla. Talo muutoksen kyllä kestää. Mutta kestääkö Eurooppa?

Annamari Sipilä, Lontoo

 

Tukholman keskusasemalla aistii muurien nousun
Magnus Laupa
HS:n kirjeenvaihtaja Elina Kervinen Tukholman päärautatieasemalla.
HS:n kirjeenvaihtaja Elina Kervinen Tukholman päärautatieasemalla.

Tukholman keskusaseman kupeessa, harmaassa rakennuskontissa, on Annelie Lindgrenin konttori. Siellä hän päivystää aamusta iltaan. Jos vaikka asemalle tulisi yksikin turvapaikanhakija, joka tarvitsisi apua.

Nykyisin tulijat ovat harvassa. Ruotsi ja Eurooppa ovat padonneet rajojansa.

Toisin oli viime syyskuussa, kun Lindgren päivysti ensi kertaa vapaaehtoisena asemalla.

Auttajat toivat ensin pienen avustuspöydän lähtöhalliin. Sitten pystytettiin valtava avustusteltta. Pian he rakensivat tuhansia majoittaneen asuntolan kauemmaksi keskustasta. He loivat kuljetuspalvelun. He tarjosivat hammashoitoa ja oikeusapua.

Kuuntelemalla aseman auttajia ja matkalla olevia turvapaikanhakijoita on kuluneen vuoden aikana voinut aistia, mitkä tuulet puhaltavat Euroopassa.

Vuoden alussa asemahalli tyhjeni äkkiä. Ruotsi oli kertonut täyskäännöksestä turvapaikkapolitiikassaan. Se myös lakkasi päästämättä paperittomia tulijoita maahan Tanskasta. Pohjolan vuosikymmeniä kestänyt vapaa liikkuvuus oli yhtäkkiä koetuksella. Samalla Ruotsin julkinen keskustelu alkoi yhä selkeämmin muuttua.

Vielä syksyllä pääministeri Stefan Löfven kertoi tuhatpäisen yleisön edessä, ettei hänen Eurooppansa rakenna muureja. Maahanmuuton määrästä tai kustannuksista puhuminen nähtiin epäkorrektina. Ruotsin oli poikkeus Euroopassa.

Nyt Ruotsi pitää ääntä EU:ssa saadakseen pitää väliaikaiset rajamuodollisuutensa voimassa ja estääkseen turvapaikanhakijoiden tuloa. Kustannukset ovat arkea julkisessa keskustelussa.

Ilmapiirin muutos on kirjeenvaihtajan työssä yksi kiinnostavimmista raportoinnin aiheista.

Toinen Ruotsi katsoo, että käänne oli odotettu ja oikea: oli aika saada muut kantamaan vastuuta kuten on tehty Ruotsissa. Toinen kysyy silti, mitä tapahtui Ruotsille maailman omatuntona. ”Mietin, mihin empatia ja humanismi katosivat”, Lindgren kysyy kontillansa.

Elina Kervinen, Tukholma

 

Terroristit eivät Brysseliä lamaannuttaneet
Pekka Mykkänen / HS
HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen Maelbeekin metroasemalla Brysselissä.
HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen Maelbeekin metroasemalla Brysselissä.

Se oli paljonpuhuva hetki: törmätä EU-komission varapuheenjohtajaan Jyrki Kataiseen ja hänen perheeseensä Manneken Pisillä eli pissaavan pikkupojan patsaalla Brysselissä vappuna.

Kataisen mukana ei ollut ainuttakaan henkivartijaa. Siellä hän pyöri ylioppilaslakki päässään ja siniristilippu poskeen maalattuna kuin kuka tahansa Brysselin tuhansista suomalaisista.

Bryssel saattaa jonkun suomalaisen mielissä olla pelottava kaupunki. Täällähän on armeija kaduilla ja terroristit todennäköisesti juonivat aina vain kammottavampia tekoja.

Bryssel on ollut eriasteisissa hälytystiloissa sitten viime marraskuun Pariisin terrori-iskujen, koska tänne niidenkin jäljet johtivat. Ja sitten 22. maaliskuuta kaupunki järkyttyi, kun kolme itsemurhaterroristia iskivät lentokentälle ja Maelbeekin metroasemalle EU-kortteleissa.

Vaikka iskut olivat todellinen sokki, on ollut upea nähdä, miten nopeasti arki on palannut tavallisiin uomiinsa. Huhtikuun 25. päivä Maelbeekin metroasemakin avattiin liikenteelle. Pommituksista pahoin vaurioituneen lentokentän kerrotaan olevan kokonaan toiminnassa kesäkuussa.

Aivan kuten Mumbaissa, Lontoossa, New Yorkissa, Pariisissa ja Madridissa elämä jatkuu iskujen jälkeenkin. Demokraattiset yhteiskunnat eivät muutamaan pommimieheen kaadu.

Iskut eivät lamaannuttaneet Brysseliä, eivät myöskään EU:n ikuisesti raksuttavaa lainsäädäntömyllyä. Noin kuukausi iskujen jälkeen Euroopan parlamentti esimerkiksi hyväksyi neljännen rautatiepaketin teknisen pilarin.

Rautatiepaketti voi kuulostaa puisevan tylsältä Brysselin touhulta. Mutta se kertoo siitä, että EU:n päätöksenteko on jälleen raiteillaan.

Pekka Mykkänen, Bryssel

 

Berliini muuttuu törmäyspaikoissa
Kaveh Rostamkhani
Kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki Berliinissä.
Kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki Berliinissä.

Kun suuren joen makea vesi sekoittuu suolaiseen meriveteen suistoalueella, se näyttää ilmakuvassa jännittävältä.

Yhtä lailla epämääräisen jännittäviä ovat alueet Berliinissä, joissa kaksi kaupunginosaa tai kaksi kulttuuria törmäävät ja osittain sulautuvat toisiinsa.

Nautin näistä paikoista, sillä niissä on juuri syntymäisillään jotakin uutta.

Törmäyspaikoilla tapahtuu myös kaupungin sisäisiä ikäviä muutoksia. Tällainen on tähtitieteellinen vuokrien nousu. Nousu on pakottanut monet Neuköllnin alkuperäisasukkaat –usein turkkilaistaustaiset –etsimään asuntoa kaupungin reunoilta.

Vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin noin 10 prosenttia kaupunkia kiertävän kehäradan sisäpuolella, ja osassa alueita nousu oli paljon hurjempaa.

Jos kävelen Maybachuferilla, Kreuzbergin ja Neuköllnin erottavan kanaalin rantakatua, olen samaan aikaan turkkilaisten markkinoiden pitopaikan että trendibaarien alueella.

Jos seison kanaalin ylittävällä Hobrechtin-sillalla, kulkijat ovat niin koulusta palaavia turkkilaisperheiden lapsia kuin pesunkestäviä mainostoimistohipstereitä.

Jos taas menen Berliinissä riittävän pohjoiseen, nopeimmin kasvavaan kaupunginosaan Pankowiin, näen joka puolelta maailmaa muuttavien aallon sekoittuvan ilmassa vielä leijailevaan DDR:n tunnelmaan.

Berliinin muutoksen yksi suurimpia kysymyksiä on se, millaisia asuntoja ja miten läheltä keskustaa voi kaupunkiin tulija havitella. Berliini vetää puoleensa ihmisiä ympäri maailmaa.

Jos Berliinissä käy kuten kuten Lontoossa tai Pariisissa, että asumisesta tulee kaikkialla kallista, muuttuu kaupunki ratkaisevasti. Yhä useammasta kaupunginosasta tulee yksitotisempi ja törmäyksiä niin hyvässä kuin pahassakin on vähemmän. Se olisi suuri sääli Berliinin hengen kannalta.

Tiina Rajamäki, Berliini

 

Budapestissa historia välkähtelee baarien välistä
Martin Fejer / EST&OST
Budapestin juutalaiskorttelissa on muraali, jossa muistetaan legendaarista voittoa Englannista 1953. Jalkapallo on maan nykyjohdon intohimo.
Budapestin juutalaiskorttelissa on muraali, jossa muistetaan legendaarista voittoa Englannista 1953. Jalkapallo on maan nykyjohdon intohimo.

Budapestissa historia iskee vastaan jatkuvasti. Otetaan vaikka keskustan juutalaiskorttelit.

Yhtenä maaliskuisena torstaina kiersin 7. kaupunginosassa kyselemässä budapestilaisten mietteitä samana päivänä kuolleesta Nobel-kirjailija Imre Kertészista. Euroopan menneisyys vyöryi syliin kulmakaupassa. Nurkkapöydässä istui mies, jonka perhe oli pelastanut ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenbergin kanssa juutalaisia toisen maailmansodan aikana ja piileskellyt pelastuakseen.

Hän oli kokenut holokaustin ajan, josta Kertész kirjoitti.

Nykyään samoissa kortteleissa näkee valtavasti brittiläisiä polttariporukoita, jotka ovat lennähtäneet Budapestiin viikonlopuksi halpalentoyhtiöllä. Alue on keskustan vilkkain ravintolakeskittymä, mutta historia välkähtelee baarien välistä.

Sisäpihalle kurkatessa saattaa nähdä muistutuksen muurista, jolla juutalaiset suljettiin gettoon. Budapest muistuttaa siitä, että Euroopan suurista mullistuksista on vasta hetki.

Toisen maailmansodan päättymisestä on pari sukupolvea. Kylmästä sodasta yksi sukupolvi.

Suurten mullistusten läheisyyden huomaa myös siitä, miten historiaa käytetään – ja väärinkäytetään – itäisen Keski-Euroopan maiden politiikassa. Kommunismin ajan perintönä historiankirjoihin jäi aukkoja ja vääristeltyjä lukuja. Historian käsittely on senkin vuoksi vielä kesken.

Samaan aikaan nationalismi on nousussa sekä Unkarissa että Puolassa, mikä on johtanut kansallisten myyttien kiillottamiseen ja viholliskuvien luomiseen.

Budapestin keskustassa on esimerkiksi patsas, jossa Unkarin osuus natsien hirmutekoihin sivuutetaan. Virallisesti osallisuus juutalaisvainoihin tunnustetaan.

Historiasta on tullut entistä enemmän politiikkaa, ja se näkyy katukuvassa.

Suvi Turtiainen, Budapest

Conor O'Leary, Magnus Laupa, Kaveh Rostamkhani, Pekka Mykkänen / HS ja Martin Fejer
HS:n Eurooppa-kirjeenvaihtajat Annamari Sipilä, Elina Kervinen, Tiina Rajamäki, Pekka Mykkänen ja Suvi Turtiainen.
HS:n Eurooppa-kirjeenvaihtajat Annamari Sipilä, Elina Kervinen, Tiina Rajamäki, Pekka Mykkänen ja Suvi Turtiainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat