Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka hyväksyi kiistellyn talouskurilain – euroryhmä kokoontuu pohtimaan velkahelpotusta

Euromaat kokoontuvat maanantaina hätäkokoukseen arvioimaan Kreikan edistymistä tuloverotuksen ja eläkejärjestelmän uudistuksissa, jotka ovat ehtona maan kipeästi kaipaamalle lainaerälle. Pöydällä ovat myös velkahelpotukset.

Ulkomaat
 
ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Ateenassa järjestettiin kahden vuorokauden yleislakon aikana mielenosoituksia vero- ja eläkeuudistuksia vastaan.
Ateenassa järjestettiin kahden vuorokauden yleislakon aikana mielenosoituksia vero- ja eläkeuudistuksia vastaan. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Kreikan parlamentti hyväksyi sunnuntai-iltana kiistanalaisen lakipaketin, joka tuo kreikkalaisille uusia veronkorotuksia sekä eläkeleikkauksia.

Pääministeri Alexis Tsipras toi epäsuositut leikkaukset ja veronkiristykset parlamentin hyväksyttäväksi päivää ennen euromaiden hätäkokousta. Euroryhmä eli euromaiden valtiovarainministeri kokoontuvat tänään maanantaina Brysseliin pohtimaan sitä, miten Kreikka on onnistunut yhdessä sovittujen uudistusten toteuttamisesta.

Toiveissa on, että euromaat voisivat pian näyttää vihreää valoa uuden lainaerän maksulle Kreikalle. Kreikalla erääntyy kesä-heinäkuussa jälleen suuria lainoja, joiden maksamiseen se tarvitsee siivun sille luvatusta uudesta tukilainapaketista.

Kreikan Ppääministeri Tsipras puolusti uusia leikkauksia kansalaisille sanomalla, että muutokset vaikuttavat vain pieneen osaan väestöä ja siirtävät Kreikan taloutta ”kestävämpään” suuntaan. Hänen mukaansa vain eläkkeitä leikataan vain 7,5 prosentilta eläkkeensaajista.

Ennen parlamentin äänestystä Ateenan joukkoliikenne lamautui viikonlopun mielenosoituksista, joihin osallistui tuhansia ihmisiä. Lakko pysäytti metrot, bussit ja junat perjantaina. Uutistoimistojen mukaan monet turistit jäivät jumiin Kreikan saarille, kun myös laivat ja lautat ankkuroitiin satamiin viikonlopun ajaksi.

Ammattiyhdistysliikkeet järjestivät mielenosoituksen Syntagma-aukiolla parlamenttitalon edustalla sunnuntaina-iltana. Uutistoimisto AFP:n mukaan mielenosoittajat heittelivät polttopulloja ja poliisi turvautui kyynelkaasuun. Ateenan mielenosoitukseen osallistui poliisin mukaan yli 18 000 ihmistä, Thessalonikissa noin 10 000.

”Meillä ei ole ruokaa syötäväksi ja kukaan ei kysy, kuinka voimme”, sanoi kauppias Anna Papadopoulou, 74, uutistoimisto Reutersille viikonloppuna.

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Tsipras yrittää lakiuudistuksella vakuuttaa eurokumppanit, että Kreikka suorittaa oman osansa sopimuksesta.
Tsipras yrittää lakiuudistuksella vakuuttaa eurokumppanit, että Kreikka suorittaa oman osansa sopimuksesta.

Eläkejärjestelmän ja tuloverotuksen uudistus ovat osa niitä toimia, joita euromaat Kreikalta viime kesänä vaativat kolmannen, 86 miljardin euron tukilainapaketin vastineeksi.

Euroryhmä tarkastelee maanantaina lainaohjelman ensimmäistä väliarviota, jonka valmistuminen on venynyt puolella vuodella. Tsipras pyrki sunnuntain lakiuudistuksella vakuuttamaan eurokumppanit siitä, että Kreikka on suorittanut oman osansa sopimuksesta.

Neuvotteluja ovat viime aikoina vaikeuttaneet erityisesti Kreikalta vaaditut lisätoimet, jotka otettaisiin käyttöön vuonna 2018, jos maan talous ei olisi kehittynyt toivotulla tavalla.

Lisäksi ministeri keskustelevat Kreikalle mahdollisesti myönnettävistä velkahelpotuksista, jotka ovat punainen vaate monien euromaiden pääkaupungeissa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut velkojen leikkaamista ehtona sille, että se lähtee mukaan rahoittamaan Kreikan viimeisintä tukilainapakettia. Luonnollisesti myös Kreikka itse rummuttaa velkaleikkauksen puolesta.

Saksa ja Suomi pitävät IMF:n osallistumista lainaohjelmaan välttämättömänä.

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Metro ei kulkenut perjantaina Ateenassa lakon vuoksi.
Metro ei kulkenut perjantaina Ateenassa lakon vuoksi.

Kreikan valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos kehotti viime viikolla eurokumppaneita tulkitsemaan Kreikan uudistuksia suopeasti. Hän varoitti uutistoimisto AFP:n näkemässä kirjeessä Kreikan romahduksesta, jos lainaneuvottelut eivät kanna hedelmää.

”Uskon vakaasti, että edellytykset ensimmäisen väliarvion loppuunsaattamiselle ja velkahelpotukselle ovat olemassa”, Tsakalotos sanoi kirjeessä AFP:n mukaan.

”Kenenkään ei pidä luulla, että uusi Kreikan kriisi, joka johtaa ehkä uuteen romahtaneeseen valtioon alueella, hyödyttäisi ketään.”

Neuvottelut ovat piinallisia, sillä ristiriitoja on paitsi Kreikan ja sen velkojien välillä myös euromaiden ja IMF:n kesken.

IMF patistaa euromaita velkahuojennuksiin ja on ollut niiden kanssa erimielinen myös siitä, millaista perusylijäämää Kreikalta on realistista vaatia.

Euromaat sopivat Kreikan kanssa viime vuonna, että lainanhoitokuluista siivotun julkistalouden ylijäämän pitäisi olla 3,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2018. IMF:n mielestä tätä vaatimusta pitää leikata rutkasti.

Kreikan kriisi uhkaa taas räjähtää käsiin, jos sopua ei pian saada aikaan.

Euromaat haluavat saada asiat selviksi hyvissä ajoin tässä kuussa, sillä kukaan ei toivo Kreikan keikkuvan otsikoissa Britannian EU-äänestyksen alla.

Britannia äänestää mahdollisesta EU-erosta 23. kesäkuuta, ja kriisiuutiset Kreikasta voisivat sataa EU-jäsenyyden vastustajien laariin.

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Kreikan kriisi uhkaa taas räjähtää käsiin, jos sopua ei pian saada aikaan.
Kreikan kriisi uhkaa taas räjähtää käsiin, jos sopua ei pian saada aikaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat