Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleppon jälleenrakennus alkoi jo

Armenak Tokmajyan muutti Tampereelle keskeltä Syyrian sotaa. Nyt hän suunnittelee kotikaupunkinsa jälleenrakennusta Budapestissa.

Ulkomaat
 
Abdalrhman Ismail / Reuters
Tuhoutuneita rakennuksia Syyrian Aleppossa toukokuussa 2016.
Tuhoutuneita rakennuksia Syyrian Aleppossa toukokuussa 2016. Kuva: Abdalrhman Ismail / Reuters
Fakta

Aleppolaiset haluavat palata

 Aleppo-projektin kyselyn mukaan 72 prosenttia sotaa paenneista aleppolaisista haluaa palata koteihinsa sodan jälkeen.

 Muiden konfliktien kokemusten perusteella on todennäköistä, että heikko-osaiset palaavat ensimmäisinä.

 Korkeakoulutetut ja varakkaat jäävät muita todennäköisemmin Eurooppaan.

Lähde: www.thealeppoproject.com

Budapest

Eniten hän kaipaa kotikaupungistaan Alepposta ruokaa.

Sitä, kun voi töiden jälkeen poiketa falafelkioskille ja tietää saavansa hyvälaatuisia ja paikallisesti tuotettuja vihanneksia.

”Aleppossa on koko alueen paras keittiö”, Armenak Tokmajyan sanoo, mutta myöntää mielipiteen puolueelliseksi. ”Damaskoslaiset ovat todennäköisesti eri mieltä, tämä on ikuinen kiistan aihe.”

Falafelkulttuuri ei ole ollut päällimmäinen huoli Syyrian sodassa, jossa taistelut jatkuvat ja ihmisiä kuolee edelleen jatkuvasti. Aleppo on ollut Syyrian sodan yksi pahimmista taistelupaikoista.

Mutta Budapestissa asuvan Tokmajyanin ajatukset ovat jo ajassa, kun sota on ohi ja uutta Aleppoa aletaan rakentaa raunioista.

Tokmajyan on tutkijana projektissa, jossa Aleppon jälleenrakennus on oikeastaan jo aloitettu – ainakin teoriassa. Budapestissa toimivan Central European Universityn koordinoima projekti kerää tietoa aleppolaispakolaisilta siitä, mikä oli heille kotikaupungissa tärkeää ja mitä osia kaupunkikulttuurista he haluavat säilyttää.

Aleppolaisia haastatellaan Euroopassa ja pakolaisleireillä Turkissa. Lisäksi muistoja voi tallentaa karttapalveluun netissä. Kokemukset kerätään yhteen ja otetaan käyttöön, kun Aleppon jälleenrakennus tulee ajankohtaiseksi.

Eikö tämä ole hieman ennenaikaista? Aleppossa taistelut ovat taas kiihtyneet tulitaukoyrityksistä huolimatta.

”Tätä kysytään usein. Mutta ihmiset kertomukset on otettava talteen nyt, etteivät muistot Alepposta unohdu”, Tokmajyan sanoo.

Suunnitelmien on oltava valmiina, kun rauha joskus tulee. Myös kauheimmilla sodilla on tapana päättyä.

Eurooppaan on tullut vuoden aikana harvinaisen suuri määrä pakolaisia, mikä on ollut Euroopan pakolaiskriisin ensimmäinen haaste. Nyt valtiot miettivät, miten tukea ihmisten kotoutumista osaksi eurooppalaista yhteiskuntaa.

Samaan aikaan moni tulija miettii jo paluuta.

Aleppo-projektin alkuvuodesta julkaiseman tutkimuksen mukaan 72 prosenttia heidän haastattelemistaan aleppolaispakolaisista aikoo palata kotiin. Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tammikuussa, että syyrialaispakolaisten on palattava kotiin sodan päätyttyä.

Tokmajyan saattaa olla yksi Euroopan kouluttamista tulijoista, jotka palaavat takaisin rakentamaan uutta Syyriaa sodan jälkeen.

Mika Ranta / HS
Armenak Tokmajyan Budapestin Ketjusillalla. Natsit tuhosivat sillan, joka rakennettiin uudestaan.
Armenak Tokmajyan Budapestin Ketjusillalla. Natsit tuhosivat sillan, joka rakennettiin uudestaan.

Tokmajyan ei ole turvapaikanhakija tai pakolainen, vaikka lähtikin keskeltä Syyrian sotaa. Hän saapui Eurooppaan opiskelijaviisumilla pari kuukautta sen jälkeen, kun taistelut olivat levinneet hänen kotikaupunkiinsa heinäkuussa 2011.

Toisin kuin valtaosa syyrialaisista, Tokmajyan pääsi Eurooppaan lentämällä, koska hänellä oli viisumi ja opiskelupaikka Tampereen yliopiston maisteriohjelmassa. Lähtöä helpotti se, että hänellä on Armenian kansalaisuus.

Vaikka Tokmajyan on eri asemassa kuin valtaosa tulijoista, hän uskoo kotoutumisen riippuvan kahdesta tekijästä: vastaanottavasta valtiosta ja turvapaikanhakijasta itsestään.

”Molempien panosta tarvitaan, että kotoutuminen onnistuu.”

Tokmajyan pitää Suomea hyvänä esikuvana Syyrialle. Vaikka Suomen sisällissota oli täysin erilainen kuin Syyrian sota, toipumisprosessista voi oppia.

”Suomen sisällissota oli joltain osin kiivaampi kuin Syyrian sota. Nyt Suomi on rauhaisa maa. Tämä antaa toivoa sille, että maan vakauttaminen on mahdollista”, rauhan- ja konfliktintutkimusta opiskellut Tokmajyan sanoo. Nyt hän tekee Aleppo-projektin ohella väitöskirjaa.

Aleppon jälleenrakennus on valtava urakka. Iso osa Aleppon asukkaista on paennut vuosia jatkuneita taisteluita. Pahimpia vaurioita on kärsinyt itäinen Aleppo, jossa on tuhoutunut tai vaurioitunut jopa 40 prosenttia rakennuksista.

Aleppo, jonka vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin, ei palaa koskaan samanalaiseksi kuin se oli ennen sotaa.

Muiden konfliktialueiden kokemusten perusteella sodasta toipuva kaupunki on ainakin alkuvaiheessa entistä konservatiivisempi ja uskonnolliset ryhmät entistä eristäytyneempiä toisistaan.

Tämä saattaa vaikeuttaa eurooppalaisen elämäntyylin omaksuneiden aleppolaisten paluuta. Myös Tokmajyan kokee jo ristiriitaa aleppolaisuuden ja eurooppalaisuuden välillä. Erityisesti häntä vaivaa naisten kapea liikkumatila Aleppossa, joka oli jo ennen sotaa konservatiivinen.

”Ehkä haluamme olla entistä eurooppalaisempia, ehkä emme.”

Tärkeintä hänelle on, että aleppolaiset saavat päättää itse, minkälainen kaupungista tulee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat