Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n vaalikampanjassa tylytetään lujaa ja isketään vyön alle – Trumpin ja Clintonin leirit tehtailevat kilpaa somevideoita

Presidentin paikasta kisaavien ehdokkaiden kampanjaväki julkaisee sosiaalisessa mediassa videoita, joilla lytätään vastaehdokkaita ja levitetään oman ehdokkaan sanomaa.

Ulkomaat
 
Jenkkipolitiikassa lyödään kuin vierasta sikaa
Jenkkipolitiikassa lyödään kuin vierasta sikaa
Kielenkäyttö Yhdysvaltain politiikassa on tyrmäävän suorasukaista. Tässä kokoelma tiukkoja lausuntoja. Kuva: Reuters

Torstaina 5. toukokuuta demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton julkaisi Twitter-tilillään kaksi videota.

”Republikaanit ovat samaa mieltä: Donald Trump on edesvastuuton, vaarallinen ja erimielisyyttä herättävä”, Clinton kirjoitti toisen videon saatesanoiksi.

Videolla nimekkäät republikaanit kuten presidenttikisasta luopuneet Jeb Bush ja Ted Cruz lyttäävät Trumpin.

”Sen tason narsisti, ettei tässä maassa ole ennen nähty”, Ted Cruz kuvailee Trumpia videolle poimitussa haastattelussa.

”Hän tarvitsee terapiaa”, sanoo Jeb Bush.

Toinen Hillary Clintonin twiittaamista videoista on kokoelma Trumpin omia lausuntoja esimerkiksi muslimeista ja abortista, jotka ovat kuohuttaneet esivaalikampanjan aikana.

Clintonin tukikampanja laski videot liikkeelle pian sen jälkeen, kun Trumpin nousu republikaanien presidenttiehdokkaaksi oli käynyt selväksi. Ne ovat esimerkki siitä, miten Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaa käydään yhä enemmän sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalisen median kuten Twitterin ja Facebookin kautta jaettavilla videoilla ehdokkaat levittävät omaa viestiään ja pilkkaavat toisiaan.

Erityisen paljon lyttäysvideoita näyttäisi olevan liikkeellä Trumpista – eikä ihme, sillä presidentiksi halajava miljardööri tarjoaa itse paljon materiaalia videoiden tarpeiksi möläyttelyillään.

Clintonin Twitter-tililtä löytyy useita videoita Trumpista. Esimerkiksi republikaaniehdokkaan uhkaukset karkottaa miljoonia siirtolaisia Yhdysvalloista on tekstitetty yhdellä videolla myös espanjaksi.

Toisella videolla puolestaan tehdään pilkkaa siitä, miten Trump kehuskelee tulevansa toimeen kaikkien kanssa – meksikolaisten, muslimien, naisten ja mustien – mutta sitten seuraavassa hetkessä sanoo jotain näitä ihmisryhmiä alentavaa tai syrjivää.

Osa näistä videoista löytyy myös Clintonin kampanjan nettisivuilta.

Donald Trumpin kampanjan nettisivuilla on myös kokoelma videoita, mutta suurin osa niistä keskittyy häneen itseensä.

Sivustolta löytyy muutama video, jotka leimaavat Ted Cruzin valehtelijaksi ja toisen republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitelleen kisaajan, Marco Rubion, korruptoituneeksi.

http://www.donaldjtrump.com/media/category/video

Trump levittää vastustajistaan lyttäysvideoita erityisesti Instagram-tilinsä kautta. Videot iskevät selkeästi enemmän vyön alle kuin Clintonin leirin levittämät. Tammikuussa Trump julkaisi Instagramissa videon otsikolla ”Hillary ja hänen ystävänsä!”. Video esittelee kuvia Hillary Clintonin miehestä Bill Clintonista tämän rakastajattaren Monica Lewinskyn kanssa sekä Hillary Clintonista itsestään raiskauksista epäillyn näyttelijän Bill Cosbyn kanssa.

Hillary and her friends!

Video, jonka Donald J. Trump (@realdonaldtrump) julkaisi

Maaliskuussa Trump julkaisi pilkkavideon, jolla hän Clinton haukkuu kuin koira ja Venäjän presidentti Vladimir Putin naureskelee hänelle.

Is this what we want for a President?

Video, jonka Donald J. Trump (@realdonaldtrump) julkaisi

Presidenttikisassa hiljattain vetäytyneen Ted Cruzin kampanjaväki puolestaan julkaisi huhtikuussa fiktiivisen videon Hillary Clintonin ”komentokeskuksesta”. Videolla Clintonin neuvonantajat juonivat sitä, miten demokraattiehdokas päihittää Trumpin. Clintonia esittävän näyttelijän naama muuttuu tyytymättömäksi, kun hänelle ojennetaan lopussa kansio Ted Cruzista.

”Kuinka voimme pysäyttää Ted Cruzin?” kysyy Clintonin tunnettua neuvonantajaa Huma Abedinia esittävä nainen.

”En usko, että pystymme siihen”, sanoo toinen huoneessa oleva kampanjavastaava.

Oma lukunsa videoissa ovat toisten levittämiin videoihin tehdyt vastaiskut. Ainakin Clintonin leiri näyttää tehtailleen vastavideon Cruzin komentohuonenäytelmälle.

Video antaa vastauksen Cruzin pysäyttämistä koskevaan kysymykseen yksinkertaisesti listaamalla miehen kaikki kyseenalaiset poliittiset linjaukset ja ominaisuudet. Niihin lukeutuvat esimerkiksi abortin vastustamisen, verohelpotukset rikkaille ja tieto, että Cruz inhoaa avokadoja ja ostaa sata tölkkiä keittoa kerralla.

Lisää videoita löytyy esimerkiksi Clintonia tukevilta sivustoilta http://prioritiesusaaction.org ja https://trumpquestions.com/.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat