Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel esti kirkkojen ilmastokokouksen Palestiinassa – ”En oikein osaa nähdä itseäni turvallisuusriskinä”, sanoo suomalainen kokousedustaja

Kirkkojen Maailmanneuvosto aikoo tehdä Israelille valituksen. ”Tällaista kohtelua ei voi hyväksyä”, sanoo järjestön pääsihteeri.

Ulkomaat
 
Ronen Zvulun / Reuters
Beduiininuoret nostivat vettä kaivosta Negevin autiomaassa Israelissa syksyllä 2013. pappien ilmastokokouksessa oli määrä käsitellä muun muassa Lähi-idän kuivuutta.
Beduiininuoret nostivat vettä kaivosta Negevin autiomaassa Israelissa syksyllä 2013. pappien ilmastokokouksessa oli määrä käsitellä muun muassa Lähi-idän kuivuutta. Kuva: Ronen Zvulun / Reuters

Israel rajoitti kirkkojen maailmanneuvoston jäsenten liikkumista uhaten jopa kymmenen vuoden maahantulokiellolla ja esti neuvoston ilmastotyöryhmän kokouksen Palestiinassa.

Kirkkojen maailmanneuvosto pääkonttori Sveitsissä ottaa alkuviikosta yhteyttä Israeliin valituksen muodossa, kertoo Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit Helsingin Sanomille. ”Kun olemme kuulleet työryhmämme jäseniä, muotoilemme Israelille valituksen. Tällaista kohtelua ei voi hyväksyä”, pääsihteeri Tveit kertoi HS:lle sähköpostitse.

Kun neuvoston lähettämä kokousvalmistelija matkusti Tel Aviviin Sveitsin Genevestä perjantaina 29. huhtikuuta, hänet otettiin kiinni lentokentältä.

Valmistelijaa kuulusteltiin kaksi päivää, ja hänet pakotettiin luovuttamaan kokouksen osallistujalista viranomaisille ennen kuin viranomaiset käännyttivät hänet paluulennolle. Viisi osallistujaa käännytettiin Israelissa kentältä takaisin.

”Heitä kuulusteltiin puolestatoista tunnista kahdeksaan tuntiin. Tähän liittyi pelottelua ja päivien pidätys. Kokemus on ollut heille vaikea”, pääsihteeri Tveit kertoo.

”Ihmiset reagoivat henkisesti tällaiseen hyvin eri tavoin. Käsittääkseni jäsenillemme tämä on ollut hyvin epämiellyttävä ja useimmille järkyttävää, sillä he eivät ole koskaan kohdanneet vastaavaa.”

Juha Metso
Ilkka Sipiläinen
Ilkka Sipiläinen

Myös Suomen kirkkohallituksessa työskentelevän rovasti Ilkka Sipiläisen oli tarkoitus matkustaa ilmastonmuutostyöryhmän kokoukseen maanantaina 2. toukokuuta.

”Olin lähdössä lentokentälle tunnin päästä, kun sain puhelun Kirkkojen maailmanneuvoston pääkonttorista Genevestä. He epäilivät, ettei Israel välttämättä päästä saapujia maahan.”

Sipiläinen on toinen kahdesta osallistujasta, joka jätti lähtemättä matkalle kokonaan. Viisitoista paikalle päässyttä kokousosallistujaa siirtyi lopulta pitämään kokouksen Jerusalemiin.

”Yksi edustaja Pohjois-Euroopasta otettiin puolentoista tunnin kuulusteluihin”, kertoo Sipiläinen. ”Hänen edellytettiin allekirjoittavan sitoumus siitä, ettei mene Länsirannalle. Sitoumuksen rikkomisesta seuraisi jopa kymmenen vuoden maahantulokielto.”

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveitin mukaan Israel ei ole ottanut neuvostoon yhteyttä.

”Meillä ei ollut mitään syytä olettaa etukäteen, että tässä tai missään aiemmassakaan Israelissa pitämässämme kokouksessa olisi ollut mitään ongelmaa”, hän kertoo.

”Israel ei ole perustellut kokoukseen matkustaneiden jäsentemme kuulusteluja, kiinniottoja ja pelottelua.”

Suomen edustajan Ilkka Sipiläisen mukaan hänen työryhmäkumppaninsa olivat kohteluaan ihmetellessään saaneet Israelin viranomaisilta perustelun, ettei maa kommentoi turvallisuuteen liittyviä asioita.

”Olen 58-vuotias rovasti, joka työskentelee Kirkkohallituksessa yksikön apulaisjohtajana”, Suomen valtuuskunnassa Pariisin ilmastokokouksessakin ollut kestävän kehityksen asiantuntija Sipiläinen sanoo.

”Olen teologien tapaan lukenut vanhaa testamenttia hepreaksi alkukielellä enkä ole koskaan käynyt pyhällä maalla. En oikein osaa nähdä itseäni turvallisuusriskinä.”

Ilmastonmuutostyöryhmän kokous oli tarkoitus pitää Palestiinan puolella Betlehemiä evankelisluterilaisen kirkon ympäristökeskuksessa.

”Kokouksen tarkoituksena on ollut keskustella ilmastonmuutoksesta ja vesioikeudenmukaisuudesta. Veden jakautuminen on Lähi-idässä todella suuri kysymys, myös Israelin ja Palestiinan välillä.”

Sipiläinen muistuttaa, että myös Syyrian sota ja pakolaiskriisi kokonaisuudessaan liittyvät pitkälti ilmastonmuutokseen ja kuivuuteen.

HS:n saamien tietojen mukaan Kirkkojen maailmanneuvoston jäsenten saamaa kohtelua ovat kohdanneet viime kuukausina myös muut kansainvälisten avustusjärjestöjen työntekijät. Pääsihteeri Tveit pitää kirkon maailmanneuvoston tapausta ennenkuulumattomana.

”Emme ole koskaan kuulleet mistään tämän mittaluokan toiminnasta jäsentemme ja heidän Tel Aviviin suuntautuvien matkojensa osalta. Joitain kysely- ja kuulustelutapauksia on ollut aiemminkin, mutta ei tässä laajuudessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat