Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korean Kim sanoi samassa puheessa rajoittavansa ydinaseiden leviämistä ja kehittävänsä ydinaseita

Pohjois-Korean johtaja puhui noin kolme tuntia puoluekokouksessa, joka pidettiin ensimmäistä kertaa 36 vuoteen. Viestit olivat osin ristiriitaisia.

Ulkomaat
 
KCNA
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un puhui hallitsevan puolueen puoluekokouksessa lauantaina.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un puhui hallitsevan puolueen puoluekokouksessa lauantaina. Kuva: KCNA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un antoi ristiriitaisia viestejä, kun hän puhui viikonvaihteessa Pohjois-Korean hallitsevan puolueen puoluekokouksessa, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa 36 vuoteen.

Kim antoi sunnuntaina ymmärtää, ettei Pohjois-Korea aio käytä ydinaseitaan ensimmäisenä. Kimin puheista kertoi Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

”Vastuullisena ydinasevaltiona Pohjois-Korea ei käytä ydinaseita ensin, elleivät vihamieliset voimat riko sen itsemääräämisoikeutta ydinaseilla”, Kim ilmoitti.

Hän lupasi, että Pohjois-Korea aikoo myös ponnistella ydinaseiden leviämisen estämiseksi.

Toisaalta Kim ilmoitti, että Pohjois-Korea jatkaa niin sanottua byongjin-politiikkaa. Se tarkoittaa, että Pohjois-Korea kehittää samanaikaisesti talouttaan ja ydinaseitaan. Kimin mukaan itsepuolustukseen tarkoitettuja ydinaseita kehitetään sekä määrällisesti että laadullisesti.

Kim sanoi lisäksi haluavansa normalisoida Pohjois-Korean suhteita ulkomaihin, jotka ovat aiemmin olleet vihamielisiä Pohjois-Koreaa kohtaan. Kim ehdotti neuvottelujen aloittamista Etelä-Korean kanssa.

Etelä-Korea, Japani ja Kiina suhtautuvat epäillen Pohjois-Korean uusiin lupauksiin rauhantahdosta ja neuvotteluhalukkuudesta.

Varsinkin Etelä-Koreassa on totuttu siihen, että Pohjois-Korea käyttäytyy ailahtelevasti. Pohjois-Korea on aiemminkin vakuutellut rauhantahtoa, mutta se on myös uhannut Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja ennalta ehkäisevillä ydinaseiskuilla.

Etelä-Koreassa ei suoralta kädeltä otettu Kimin puheita todesta. Etelä-Korea aikoo nopeasti jatkaa ohjuspuolustuksensa kehittämistä, kertoi sikäläinen uutistoimisto Yonhap maanantaina hallituslähteisiin viitaten.

”On vaikea uskoa, että hänen edotuksensa neuvottelujen aloittamisesta olisi vilpitön, kun otetaan huomioon, että Pohjois-Korea on ilmoittanut aikovansa kehittää ydinaseita”, sanoi puolestaan nimeämätön eteläkorealainen sotilaslähde Yonhapille maanantaina.

Japanissa Kimin puheita Pohjois-Koreasta vastuullisena ydinasevaltiona pidettiin lähinnä ydinaseohjelman jatkamisen puolusteluna.

”Pohjois-Korean on osoitettava teoilla, että se pyrkii poistamaan kansainvälisen yhteisön huolen”, sanoi Japanin pääministerin Shinzo Aben erityisavustaja Masahiko Shibayama uutistoimisto Kyodon mukaan.

Myös Kiinan valtiollinen lehdistö suhtautui varauksella Kimin lupauksiin.

”Ulkomaailma uskoo, että Pohjois-Korea pelaa uudella kortilla testatakseen sen tehoa, ja sen lopullinen päämäärä on hankkia oikeutus ydinaseiden kehittämiselle”, totesi Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen pää-äänenkannattajan Kansan Päivälehden alainen sanomalehti Global Times maanantain pääkirjoituksessaan.

Noin kolme tuntia kestäneessä puheessaan Kim myös kertoi, että Pohjois-Korea ottaa käyttöön viisivuotissuunnitelman vuosille 2016–2020.

Jäi epäselväksi, millä keinoin Pohjois-Korea aikoo talouttaan kehittää. Merkittävää oli kuitenkin se, että puhumalla talouden kehittämisestä Kim otti asiasta vastuuta, totesi uutistoimisto Reutersin haastattelema Pohjois-Korea-tutkija Michael Madden.

”Toisin kuin isänsä, hän ottaa julkisesti vastuuta taloudesta ja kehityksestä politiikan alullepanijana. Hänen isänsä ei koskaan ottanut tällaista vastuuta”, Madden sanoi Reutersille.

Pohjois-Koreasta ei ole saatavissa luotettavia lukuja talouskasvusta, mutta tiettävästi talous on viime aikoina hieman kasvanut. Tämä johtuu paljolti epävirallisesta yksityisyrittäjyydestä, joka on lisääntynyt Kim Jong-unin valtakaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat