Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filippiiniläiset valitsevat presidentin – populistinen gallupsuosikki lupaa teurastaa rikolliset

Entinen syyttäjä Rodrigo Duterte johtaa mielipidekyselyjä vaaleissa, joiden kampanjointi on ollut väkivaltaista. Äänestyspäivä on tänään maanantaina.

Ulkomaat
 
ERIK DE CASTRO Reuters
Presidentinvaalien ennakkosuosikki Rodrigo Duterte äänesti maanantaina Daniel Aguinaldon koulun äänestyspaikalla kotikaupungissaan Davaossa.
Presidentinvaalien ennakkosuosikki Rodrigo Duterte äänesti maanantaina Daniel Aguinaldon koulun äänestyspaikalla kotikaupungissaan Davaossa. Kuva: ERIK DE CASTRO Reuters

Korruptio ja huumerikollisuus lopetetaan puolessa vuodessa. Rikolliset ”teurastetaan” ihmisoikeuksista välittämättä. Tällaisia on luvannut Filippiinien maanantaina pidettyjen presidentinvaalien gallupsuosikki Rodrigo Duterte.

Filippiiniläiset kävivät vaaliuurnilla maanantaina. Vaaleissa valitaaan muun muassa presidentti, parlamentti ja suuri joukko paikallistason johtajia.

Vaaleja turvaamassa oli maanantaina yli satatuhatta poliisia, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Vaalikampanja on ollut osin väkivaltainen. Ainakin 15 ihmisen on kerrottu kuolleen kampanjan aikana. Viime lauantaina surmattiin esimerkiksi paikallinen pormestariehdokas Etelä-Filippiineillä.

Mielipidekyselyjen mukaan kansan suosikki on eteläisen Davaon kaupungin pitkäaikainen pormestari ja entinen syyttäjä Duterte, 71. Hän on onnistunut populistisella kampanjallaan hyödyntämään kansan turhautumista korruptioon ja eriarvoisuuteen.

Hänen kovat puheensa muun muassa rikollisuuden murskaamisesta armeijan avulla ovat herättäneet myös huolta paluusta autoritaariseen järjestelmään. Filippiinit alkoi kehittyä kohti demokratiaa, kun presidentti Ferdinand Marcos syrjäytettiin vuonna 1986, mutta riesana on yhä etenkin korruptio.

Kävi vaaleissa miten tahansa, Filippiinien presidentti joka tapauksessa vaihtuu. Istuva presidentti Benigno Aquino ei ole ehdolla, koska perustuslain mukaan presidentti voi istua vain yhden kauden.

Duterten kovista puheista huolimatta ja riippumatta siitä, kenestä tulee presidentti, Filippiinit kuitenkin todennäköisesti jatkaa Aquinon kauden politiikkaa, joka painottaa uudistuksia ja talouskasvua, analysoi riskianalyysiyhtiö Eurasia Group ennen vaaleja uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mielipidekyselyissä Duterten jälkeen seuraavina ovat olleet senaattori Grace Poe ja presidentti Aquinon tukema ehdokas Manuel Roxas. Presidentiksi pyrkivät myös varapresidentti Jejomar Binay ja senaattori Miriam Defensor-Santiago.

Presidentivaalien tulos saattaa olla selvillä jo myöhään maanantai-iltana, mutta sekin on mahdollista, että ääntenlaskennassa kuluu päiviä. Tuloksen viipymisen mahdollisuuteen viittaa ainakin se, että monin paikoin on kerrottu ääntenlaskentaan käytettävien koneiden menneen epäkuntoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat