Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä Euroopassa muuttuu? HS:n kirjeenvaihtajien keskustelutilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Helsingin Sanomien Euroopan-kirjeenvaihtajat kertoivat Sanomatalossa ajatuksiaan Euroopan yhteisöä hajottavista voimista.

Ulkomaat
 
EU:ssa odotetaan Brexit-äänestystä ”puntit tutisten”
EU:ssa odotetaan Brexit-äänestystä ”puntit tutisten”
Helsingin Sanomien Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen ja Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kertoivat maanantaina Helsingin Sanomatalossa ajatuksiaan Britanniaa odottavasta EU-kansanäänestyksestä.

Brysselissä voi aistia Britannian kesäkuisen EU-kansanäänestyksen alla todellista pelon ilmapiiriä, arvioi Helsingin Sanomien Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

”Sitä odotetaan puntit tutisten ja hengitystä pidätellen”, Mykkänen totesi maanantaina.

Mykkänen puhui Helsingin Sanomatalossa Eurooppa-päivän kunniaksi järjestetyssä yleisötilaisuudessa, jossa Helsingin Sanomien viisi Euroopan-kirjeenvaihtajaa kokoontui jakamaan näkemyksiään Euroopan myllerryksestä.

Mykkäsen mukaan EU:n valtakeskuksen pelot näkyvät esimerkiksi siinä, että monia tulenarkoja EU-lakihankkeita on lykätty kesäkuun yli vain sen vuoksi, ettei Britannian eroa vaativien leiri saisi lisää aseita äänten metsästykseen.

Britanniassa järjestetään kesäkuun 23. päivä kansanäänestys siitä, pitäisikö Britannian jatkaa Euroopan unionin jäsenmaana. Kyselyissä tilanne näyttää tasaiselta. Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä ei uskaltanut arvailla tulosta.

”No sen kun tietäisi. Harva sitä Briteissäkään uskaltaa sanoa.”

Sipilän mukaan Britannian EU-ero näyttää kuitenkin täysin mahdolliselta. Yksi syy on Britannian media, joka korostaa uutisoinnissaan jäsenyyden huonoja puolia.

”Lehdistö on hyvin skeptinen, eikä pysy aina edes totuudessa. Jos sitä vain seuraa, ei saa tietoa jäsenyyden eduista. Nyt sitten tämän 20 vuotta kestäneen myllytyksen jälkeen kansa saa päättää, lähdetäänkö vai jäädäänkö”, Sipilä totesi.

Eurooppaa hajottavat voimat olivat suuressa roolissa myös Budapestin-, Tukholman- ja Berliinin-kirjeenvaihtajien puheissa.

Budapestin-kirjeenvaihtajan Suvi Turtiaisen mukaan kansallismielinen ja välillä jopa äärioikeistolainen puhe on noussut Unkarissa osaksi valtavirtaa. Muutosta on lietsottu vallan huipulta asti, pääministeri Viktor Orbánin johdolla.

”Orbán alkoi menettää äänestäjiä äärioikeiston leiriin ja hän päätti mennä heistä oikealta ohi. Hän alkoi muun muassa puhua suur-Unkarista”, Turtiainen kertoi.

Taktiikka on toiminut ja Orbán on pitänyt suosionsa. Silti Turtiainen muistutti, että sekä Unkarissa että Unkarin tielle lähteneessä Puolassa EU-jäsenyys saa kansalta yhä tukea. Iso osa äänestäjistä ymmärtää, kuinka paljon taloudellista hyvää jäsenyys on molemmille maille tuonut.

”Retoriikka on kovaa, mutta EU on yhä kansan mielissä paikka, jossa pitää olla.”

Myös Saksassa ja Ruotsissa keskusteluilmapiiri on koventunut, vaikka näissä maissa ei vielä EU:n liberaaleja perusarvoja kyseenalaistetakaan samaan tapaan kuin Unkarissa ja Puolassa.

Tukholman-kirjeenvaihtajan Elina Kervisen mukaan Ruotsissa puhutaan nyt maahanmuutosta sanoilla, joita ei vielä vuosi sitten ollut sopivaa käyttää. Esimerkiksi vastaanotettavien turvapaikanhakijoiden lukumääristä puhumista pidettiin julkisessa keskustelussa pitkään epäkorrektina ja epähumaanina.

”Nykyään se on täysin tavallinen keskustelunaihe”, Kervinen totesi.

Saksassakin tervetulokulttuuri on saanut uusia, vähemmän vastaanottavia sävyjä. Maahanmuuttokritiikillä ratsastava Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on kasvattanut kannatuslukujaan, ja liittokansleri Angela Merkel on joutunut oman pakolaislinjansa kanssa puolustuskannalle.

Berliinin-kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki muistutti, että Euroopan voimanainen Merkel on ollut tärkeä eurooppalaista yhteisöä koossapitävä voima. Juuri hän on usein edustanut Euroopan ääntä maailmanpolitiikan tärkeimmillä areenoilla. Jos Merkel kokee tappion esimerkiksi Saksan liittovaaleissa syksyllä 2017, ei ole lainkaan selvää, saako Eurooppa hänen tilalleen toista yhtä vahvaa johtajaa.

”Merkelistä voi ajatella hyvää tai huonoa, mutta hän on yhdistänyt esimerkiksi Ukrainan kriisin kaltaisissa tilanteissa”, Rajamäki totesi.

Eurooppa mullistuu nyt voimalla – HS:n kirjeenvaihtajat kertovat, miten se näkyy
Eurooppa mullistuu nyt voimalla – HS:n kirjeenvaihtajat kertovat, miten se näkyy
Ennennäkemättömät voimat repivät Eurooppaa hajalle. HS:n kirjeenvaihtajat kertovat, missä mullistukset näkyvät heidän kotikaupungeissaan. HS360-tapahtumassa keskustelivat Annamari Sipilä Lontoosta, Suvi Turtiainen Budapestistä, Tiina Rajamäki Berliinistä ja Elina Kervinen Tukholmasta sekä Pekka Mykkänen Brysselistä.
Markus Jokela / HS
Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajat Elina Kervinen (vas.), Tiina Rajamäki, Suvi Turtiainen, Pekka Mykkänen ja Annamari Sipilä Sanomatalon Mediatorilla maanantaina.
Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajat Elina Kervinen (vas.), Tiina Rajamäki, Suvi Turtiainen, Pekka Mykkänen ja Annamari Sipilä Sanomatalon Mediatorilla maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat