Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kuolematon rykmentti” saa venäläiset muistamaan omiaan – voitonpäivän marssiin osallistui miljoonia ihmisiä

Sodan läpikäyneiden sukulaisten muiston vaalimisesta on tullut venäläisten mielestä tärkeää

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Eduard Denisov osallistui toista kertaa "Kuolemattoman rykmentin" marssiin.
Eduard Denisov osallistui toista kertaa "Kuolemattoman rykmentin" marssiin. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari

Miljoonat ihmiset ympäri Venäjän marssivat sotineiden omaistensa kuvia kantaen voitonpäivänä maanantaina.

Pietarissa pääkatu Nevski prospektilla käveli puolen miljoonan ihmisen isänmaallisesta juhlahumusta nauttiva letka. Kulkue on nimetty ”Kuolemattomaksi rykmentiksi”.

”Aiemmin voitonpäivä oli vain kiva vapaapäivä ja ryyppyjuhla. Nyt ihmiset oikeasti kunnioittavat ja arvostavat sotineiden muistoa”, supermarketin keskijohdossa työskentelevä Eduard Denisov, 22, sanoi.

”Historia toistaa itseään. Siksi on tärkeää muistaa. Jotta sota ei enää syttyisi”, hän jatkoi.

Venäjä juhlii voitonpäivänä natsi-Saksan lyömistä toisessa maailmansodassa.

Aina välillä joku puhkeaa laulamaan sodanaikaisia laulelmia. Nukketeatterin väki heiluttaa toisen kerroksen ikkunoista. Yksi keikkuu tsaarin puvussa vaarallisen näköisesti ikkunalaudalla.

Kaikki eivät ole aivan yhtä rauhantahtoisia. ”Berliiniin!” huutaa vieressä marssiva mies.

Mitä mieltä Denisov on, kuinka lähellä tässä ollaan sotahysterian lietsomista?

”Vain typerykset huutelevat tuollaisia”, hän kuittaa.

Yksi suomalainen jääkiekkofani kulkee jalkakäytävällä paidatta, vaaleanpunainen karvahattu päässään. Hän on maalannut sinisen ristin rintaansa ja näyttää yksinäiseltä. Ja humalaiselta.

Nikolai Gontar
Voitonpäivän kulkueessa esitellään myös venäläistä sotakalustoa.
Voitonpäivän kulkueessa esitellään myös venäläistä sotakalustoa.

Vielä muutama vuosi sitten voitonpäivänä ei ollut puhettakaan miljoonien ihmisten massoista kaduilla. Sotatekniikkaa esiteltiin kyllä näyttävästi. Veteraanimarsseilla varsinaisia sotaveteraaneja oli iän takia yhä vähemmän.

Denisovillekin jäi nuoruusmuistona mieleen käynti isän kanssa voitonpäivän ilotulitusta katsomassa vuonna 2005. Sääret naarmuuntuivat haavoille, koska maa oli täynnä rikottuja pulloja.

Tomskilaisten toimittajien aloite Kuolemattomasta rykmentistä vuonna 2013 osui hedelmälliseen maahan. Tapahtuma kasvoi pian valtakunnalliseksi kansanjuhlaksi, joka veti jo viime vuonna yli kymmenen miljoonaa ihmistä kaduille. Venäläiset saavat muistella oman perheensä historiaa ja näyttää sen.

Nadežda Petšnikova toi miehensä Aleksandrin kanssa Mira -tyttären kulkueeseen.

”Haluamme, että lapset muistavat, mitä veteraanit tekivät”, Petšnikova sanoi.

Nikolai Gontar
Aleksandr Petsnikov ja Nadezda Petsnikova ja tytar Mira "Kuolemattoman rykmentin" marssilla.
Aleksandr Petsnikov ja Nadezda Petsnikova ja tytar Mira "Kuolemattoman rykmentin" marssilla.

Valtiojohto puolestaan voi vain nyökytellä tyytyväisenä, kun venäläisten isänmaallinen yhteishenki kukoistaa, vaikka taloudessa menee kurjasti.

”On hienoa, että tämä ei ole ylhäältä saneltu marssi, vaan olemme kansana yhdessä kadulla”, kuvaa eläkeläinen Nina Družinina, 65. Hän on pioneerihattuisten ystäviensä Nad ja Ovtšinnikovan, 70, ja Tanja Zavorotinan, 60, kanssa ensimmäistä kertaa mukana.

Nikolai Gontar
Eläkeläiset Tanja Zavorotina (vas.), Nina Druzinina ja Nadja Ovtsinnikova pioneerihatuissa sotineiden sukulaistensa muistoa kunnioittamassa.
Eläkeläiset Tanja Zavorotina (vas.), Nina Druzinina ja Nadja Ovtsinnikova pioneerihatuissa sotineiden sukulaistensa muistoa kunnioittamassa.

Haluja marssitapahtuman kontrolliin kyllä on. Alkuperäinen liike on jo jakautunut kahtia ja riitelee keskenään. Presidentti Vladimir Putin osallistui rykmenttiin maanantaina toisen kerran, mutta on vedonnut ettei sitä ”byrokratisoitaisi”. Venäjällä vastaavia mielenosoituksia järjestetään usein ohjatusti, ihmisiä kuljetetaan paikalle tai julkisen sektorin työntekijöitä painostetaan osallistumaan.

Moskovassa perinteisessä sotilasparaatissa esiteltiin maanantaiaamuna taas mahtipontinen määrä aseita. Punaisella torilla vyöryivät Armata-taistelupanssarivaunut, ilmatorjuntaohjukset ja mannertenvälinen RS-24 Yars-ohjus. Lisäksi mukana oli strategisia pommikoneita, rynnäkkökoneita ja hävittäjiä, joita Venäjä on käyttänyt sotilasoperaatiossaan Syyriassa.

Putin nimesi puheessaan terrorismin globaaliksi uhkaksi, jota vastaan Venäjä haluaa yhteistyössä ”kaikkien valtioiden kanssa” rakentaa kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän uusiksi. Hän ei maininnut Natoa, mutta totesi, että uuden järjestelmän pitää olla sotilasliittojen ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat