Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska perustaa radikalisoitumista torjuvia keskuksia – maassa uskotaan olevan yli 9 000 terrorismiin valmista ihmistä

Pääministeri Manuel Valls julkisti suunnitelmat maanantaina, kertoo uutistoimisto AFP.

Ulkomaat
 
Philippe Wojazer / Reuters
Kaksi Ranskan armeijan jääkäriä oli vartiontitehtävissä lähellä Eiffel-tornia maaliskuun lopussa runsas viikko Brysselin terrori-iskun jälkeen.
Kaksi Ranskan armeijan jääkäriä oli vartiontitehtävissä lähellä Eiffel-tornia maaliskuun lopussa runsas viikko Brysselin terrori-iskun jälkeen. Kuva: Philippe Wojazer / Reuters

Ranska aikoo perustaa uudenlaisia keskuksia radikalisoitumisen torjumiseksi.

”Taistelu jihadismia vastaan on ehdottomasti sukupolvemme suurin haaste”, sanoi Ranskan pääministeri Manuel Valls maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallsin mukaan keskuksia perustetaan yhteensä kolmetoista: kaksitoista mannermaalle ja yksi Korsikan saarelle. Keskuksiin on määrä sijoittaa oikeusistuinten suositusten perusteella ihmisiä, jotka toimivat jihadistiverkostoissa tai joiden pelätään ajautuvan niihin. Kyse on yksilöistä, joita ei voi sijoittaa vankiloihin, Valls kertoi.

Uudet suunnitelmat maksavat Ranskalle 40 miljoonaa euroa vuoteen 2018 mennessä. Ensimmäisen keskuksen on määrä olla toiminnassa jo kesällä. Toinen, ”hankalampiin tapauksiin” keskittyvä keskus taas aukeaa vuoden loppuun mennessä. Siihen on määrä sijoittaa muun muassa Syyriasta palanneita, terroristijärjestö Isisin joukoissa taistelleita jihadisteja.

”Meidän on kuultava islamin ääniä Ranskassa. Muslimien on saatava äänensä kuuluviin selvästi paremmin kuin nyt”, Valls arvioi.

Ranskan hallitus uskoo maassa olevan lähes 9 300 radikalisoitunutta ihmistä, jotka saattavat pystyä väkivaltaisuuksiin. Heistä 30 prosenttia on naisia ja 20 prosenttia alle 18-vuotiaita.

Jo nyt noin 1 600 nuorta on otettu mukaan radikalisoitumisen vastaisiin hankkeisiin. Määrän arvioidaan kasvavan kahdessa vuodessa 3 600:aan.

Lisäksi Ranskan hallitus aikoo perustaa ryhmän, jonka tehtävänä on yrittää torjua internetissä tapahtuvaa jihadistien värväystä. Suunnitelmissa on myös pysyvä tieteellinen neuvosto terrorismintutkijoiden ja viranomaisten yhteistyön tiivistämiseksi.

Ranska on ryhtynyt runsaan vuoden aikana järeisiin terrorisminvastaisiin toimiin, kun maan pääkaupunkia Pariisia on koetellut kaksi tuhoisaa terrori-iskua.

Tammikuun 7. päivänä terroristit iskivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja ampuivat 17 ihmistä rakennuksessa ja sen lähistöllä. Marraskuun 13. päivän terrori-isku taas kohdistui kolmeen eri paikkaan ja tappoi 130 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat