Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenia aikoo sulkea kaikki pakolaisleirinsä – minne 600 000 häädettyä ihmistä joutuisivat?

Hallituksen mukaan Kenia kantaa liian suurta pakolaistaakkaa

Ulkomaat
 
Thomas Mukoya / Reuters
Keniassa sijaitseva Hagaderan pakolaisleiri on yksi Dadaabin kaupungin lähistön leireistä, jotka muodostavat maailman suurimman pakolaiskeskuksen.
Keniassa sijaitseva Hagaderan pakolaisleiri on yksi Dadaabin kaupungin lähistön leireistä, jotka muodostavat maailman suurimman pakolaiskeskuksen. Kuva: Thomas Mukoya / Reuters
Fakta

Valtaosa Koillis-Afrikan konfliktien pakolaisista jää Afrikkaan

 Itä-Afrikan maat – etenkin Etiopia, Kenia ja Uganda – ovat kantaneet suurimman vastuun lähimaiden pakolaisista.

 Pienempi osa etsii turvaa kauempaa kuten Euroopasta.

 Eniten pakolaisuutta alueella aiheuttavat Somalian ja Etelä-Sudanin sisällissodat.

 Kenian päätös sulkea pakolaisleirejä voi johtaa jopa kuudensadantuhannen pakolaisen lähtöön muualle.

 Itä-Afrikan pakolaisleireiltä otetaan Eurooppaan jonkin verran YK:n rekisteröimiä pakolaisia maakiintiöiden kautta.

 Pakolaisia isännöiviin maihin kuuluu myös konfliktimaita. Esimerkiksi Sudanissa on yli kaksi miljoonaa maan sisäistä pakolaista, etenkin Darfurin alueelta, mutta maa majoittaa myös muualta tulleita pakolaisia.

Jos tämä päätös toteutuu, satojatuhansia pakolaisia saattaa uhata häätö. Mutta minne, siihen kenelläkään ei tunnu olevan vastausta.

Itäafrikkalainen Kenia ilmoitti perjantaina, että se aikoo sulkea kaikki pakolaisleirinsä niin pian kuin mahdollista.

Syyksi valtio ilmoitti sen, että Kenia ”kantaa hyvin raskasta talous-, turvallisuus- ja ympäristötaakkaa alueen ja kansainvälisen yhteisön puolesta”, hallitus ilmoitti perjantaina julkaistussa harvinaisen suorasanaisessa tiedotteessa.

”Näissä olosuhteissa Kenian tasavallan hallitus on kansallista turvallisuuttaan pohdittuaan päättänyt, että pakolaisten asuttaminen loppuu.”

Noin 45 miljoonan asukkaan Keniassa asuu yli 600 000 pakolaista. Heistä noin 100 000 on saapunut Etelä-Sudanista ja noin 500 000 Somaliasta. Osa pakolaisista on asunut valtavilla leireillä jo neljännesvuosisadan.

Kenia ilmoitti jo lakkauttaneensa pakolaisasioita hallinnoivan viraston, joka käsittelee muun muassa turvapaikkapäätöksiä. Kenian mukaan alueen muiden maiden ja kansainvälisen yhteisön pitää vastedes kantaa suurempi vastuu pakolaistaakasta.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maailmassa on nykyisin noin 55 miljoonaa pakolaista, mikä on enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

Sulkeminen uhkaa muun muassa Dadaabin pakolaisleiriä lähellä Kenian ja Somalian rajaa.

Dadaabissa asuu jopa 330 000 somalialaista pakolaista ja se on maailman suurin pakolaisleiri. Yli puolet Dadaabin asukkaista on alle 18-vuotiaita.

Kenia nimesi yhdeksi syyksi pakolaisleirien sulkemiselle jihadistijärjestö al-Shabaabiin liittyvät turvallisuusuhat.

Kenian hallitus epäilee, että somalialainen al-Shabaab värvää terroristeja pakolaisleireiltä, vaikka tästä ei ole esitetty vahvoja todisteita.

Al-Shabaab on tehnyt viime vuosina useita terrori-iskuja Keniaan. Kenia on puolestaan lähettänyt joukkojaan Somaliaan taistelemaan al-Qaidaan kytköksissä olevaa al-Shabaabia vastaan.

Ilmoitus leirien sulkemisesta nostatti tuoreeltaan vastalausemyrskyn.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moitti päätöstä vastuuttomaksi ja varoitti, että pakolaisten karkottaminen vaarantaa tuhansien ihmisten hengen.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Kenian-maajohtaja Liesbeth Aelbrecht sanoi, että Kenian päätös alleviivaa ”miljoonien pakolaisten jatkuvaa ja häpeämätöntä laiminlyöntiä eri puolilla maailmaa”.

Suomalaisista järjestöistä Kenian pakolaisleireillä työskentelee muun muassa Kirkon ulkomaanapu. Järjestö kouluttaa opettajia Kakuman pakolaisleirillä.

Kenian luoteisosissa sijaitsevalla Kakuman leirillä asuu noin 180 000 pakolaista lähinnä Etelä-Sudanista, Sudanista ja Somaliasta.

Jos Kenia todella aikoo sulkea leirit, suurin kysymys on se, mihin leirien sadattuhannet asukkaat joutuvat, arvioi Kirkon ulkomaanavun Kenian-maajohtaja Mika Jokivuori.

”Jos ihmiset pakotetaan lähtemään Keniasta, niin he joutuvat hengenvaaraan. Tilanne olisi silloin katastrofaalinen.”

Jokivuoren mukaan Etelä-Sudaniin ei voi vielä palauttaa pakolaisia, koska tilanne on yhä arvaamaton.

”Somaliassa on paikoitellen jonkinlainen rauha, mutta valtaosa maasta on sellaisessa tilassa, ettei sinne voi lähettää pakolaisia takaisin.”

Jokivuoren mukaan hallituksen ilmoitus aiheuttaa on jo synnyttänyt tulevaisuuden huolia pakolaisten keskuudessa.

Vaikka Kenian hallituksen ilmoitus leirien sulkemisesta on hälyttävä, avustusjärjestö arvioivat vielä sitä, onko päätös käytännössä edes toteutettavissa, Jokivuori sanoo.

Kenia antoi samanlaisen ilmoituksen leirien sulkemisesta viime vuonna, mutta perääntyi kansainvälisen painostuksen alla.

Tuore ilmoitus leirien sulkemisesta saattaa heijastella myös sisäpoliittisia kysymyksiä. Keniassa järjestetään vaalit ensi vuonna.

”Kansainväliset järjestöt seuraavat nyt sitä, oliko tämä Kenialta todella lopullinen uhkavaatimus vai onko taustalla myös sisäpolitiikkaa tai esimerkiksi pyrkimyksiä hankkia rahoitusta.”

Jokivuoren arvion mukaan Kenian päätös ei heijastele laajempaa muutosta alueen maiden suhtautumisessa pakolaisiin. Kenia on perinteisestikin suhtautunut pakolaisiin tiukemmin kuin esimerkiksi naapurimaa Uganda.

Uganda on panostanut pakolaisten kotouttamiseen muun muassa lahjoittamalla tulijoille pieniä viljelysmaita. Keniassa pakolaisia on puolestaan keskitetty leireille, eivätkä he saa liikkua maassa vapaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat