Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen euroviisuedustajan Sandhjan toinen koti on intialaisten maa Etelä-Amerikassa

Guyana on Etelä-Amerikan ainoa englanninkielinen valtio, ja isompi naapuri vaatii siitä yli puolikasta itselleen

Ulkomaat
 
Jorge Silva / Reuters
Ihmiset tanssivat ja heittelivät värjäävää jauhetta hindujen jokakeväisessä holi-juhlassa Guyanan pääkaupungissa Georgetownissa maaliskuussa 2007.
Ihmiset tanssivat ja heittelivät värjäävää jauhetta hindujen jokakeväisessä holi-juhlassa Guyanan pääkaupungissa Georgetownissa maaliskuussa 2007. Kuva: Jorge Silva / Reuters
Fakta

Guyana

 Asukasmäärä: 750 000

 Pinta-ala: 197 000 neliökilometriä (vastaa Valko-Venäjää).

 Maailman harvimmin asuttuja maita, keskimäärin alle neljä ihmistä neliökilometrillä.

 Pääkaupunki: Georgetown.

 Itsenäistyi Britanniasta vuonna 1966.

 Väestöryhmät: 43,4 prosenttia intialaistaustaisia, 30,2 prosenttia afrikkalaistaustaisia, 16,7 prosenttia sekataustaisia, 9,1 prosenttia Amerikan alkuperäiskansoja (väestönlaskennassa 2002).

 Uskonnot: 56,3 prosenttia kristittyjä, 28,4 prosenttia hinduja, 7,2 prosenttia muslimeja, 4,3 prosenttia uskonnottomia (2002).

Kolumbus ei ollutkaan aivan hakoteillä olettaessaan, että Atlantin takaa löytyy intialaisia. Hän vain lähti tutkimusmatkalleen liian varhain.

Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla Guyanassa intialaiset ovat olleet suurin väestöryhmä 1900-luvun alkupuolelta asti. Samoin on itänaapurissa Surinamessa.

Suomen euroviisuedustaja Sandhja Kuivalainen, 25, pitää Guyanaa toisena kotimaanaan ja on vieraillut siellä sukulaistensa luona yli kymmenen kertaa.

Facebook-sivullaan Sandhja kertoo olevansa ”suomalainen, jolla on juuret Intiassa”, mutta hänen Instagram-sivullaan määritelmä on ”puoliksi suomalainen, puoliksi guyanalainen”.

Kumpi siis on olennaisempaa, intialaisuus vai guyanalaisuus?

Kyse on juuri sekoittumisesta, vastaa Sandhja puhelimitse Tukholmasta, jossa hän esiintyy laulukilpailun semifinaalissa tiistaina.

”Ei pitäisi puhua pelkästä intialaisuudesta, koska Guyanan intialaiset ovat omaksuneet tapoihinsa vaikutteita alkuperäisväestöstä. Lisäksi siellä vallitsee karibialainen vivahde”, Sandhja sanoo.

”Toisaalta korostan intialaisuutta, koska Guyana vie useimpien ajatukset Etelä-Amerikan latinokulttuuriin. Perheenjäseneni ovat hinduja.”

Sandhjan guyanalais-intialainen äiti ja merillä työskennellyt suomalainen isä tapasivat Guyanassa. He muuttivat Espoon Mankkaalle vuonna 1986, ja Sandhja syntyi vuonna 1991.

Sandhjan äidin esi-isiä oli muuttanut Guyanaan töihin 1800-luvun alussa, jolloin seudun hallinta oli siirtynyt hollantilaisilta briteille. Intialaisille tuli yhtäkkiä kysyntää, kun orjuus lakkautettiin ja Amerikkaan tuodut afrikkalaiset vapautettiin pakkotyöstä. Sandhjan isoisoisä työskenteli sokeriplantaasilla, mikä oli tyypillistä.

Ei tiedetä, mistä päin Intiaa Sandhjan suvun varhaiset edustajat muuttivat Guyanaan, mutta isoisoisän vaalean ihonvärin on tulkittu viittaavan Pohjois-Intiaan.

Vaikka orjuus lakkautettiin, afrikkalaistaustaiset jäivät Guyanaan. Mustat ovat intialaisten jälkeen suurin väestöryhmä. Seuraavaksi eniten on sekataustaisia ja Amerikan alkuperäiskansoja.

Politiikassa etniset ja uskonnolliset ryhmät ovat tyypillisesti äänestäneet omia edustajiaan, mikä on syventänyt jakolinjoja.

”Eripuran juuret ovat intialaisten saapumisessa asti, koska heillä oli heti paremmat oltavat”, Sandhja sanoo.

Yhteisöjen sekoittumisesta on kuitenkin tullut hyväksytympää. Esimerkiksi Sandhjan serkkupoika meni naimisiin muslimitytön kanssa, mitä ei olisi voinut kuvitellakaan muutama sukupolvi sitten.

”He järjestivät erikseen muslimihäät ja hinduhäät, jotta kumpikin suku sai omat, tärkeät perinteensä”, häävieraana ollut Sandhja kertoo.

”Perheeni kylässä on kirkkoja ja moskeijoita, ja oman kokemukseni mukaan kaikki ovat yleisemminkin messissä toistensa juhlissa.”

Brittien siirtomaavallan perintönä Guyana on Etelä-Amerikan ainoa valtio, jonka virallinen kieli on englanti.

Enemmistö tosin puhuu arjessa kreolikieltä, jossa englantiin on sekoittunut vaikutteita hollannista sekä eteläamerikkalaisista, afrikkalaisista ja intialaisista kielistä.

”Mummini ymmärsi vielä hindiä”, Sandhja sanoo.

Guyana on osallisena yhdessä maailman suurimmista valtioiden välisistä alueriidoista. Venezuela on 1800-luvulta asti vaatinut itselleen Essequibojoen länsipuolisia alueita, siis yli puolta Guyanasta. Viime aikoina vaatimuksia on kiihdyttänyt öljyesiintymän löytyminen mereltä kiista-alueen edustalta.

Vararikkoon ajautuneen Venezuelan presidentille Nicolás Madurolle pienemmän naapurimaan kiusaaminen on keino kääntää kansan huomiota pois sisäpoliittisista ongelmista.

Guyanallakin riittää huolia omasta takaa. Se on yhä köyhä ja näköalaton maa. Siellä tehdään itsemurhia väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muussa maassa, 44,2 sataatuhatta asukasta kohti, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Suomessa luku on 14,8, sekin eurooppalaisessa vertailussa suuri.

Myös Guyanan maastamuutto on ollut maailman vilkkaimpia. Yli puolet Guyanan kansalaisista asuu ulkomailla, suuri osa Yhdysvalloissa. Etenkin korkeakoulutetut lähtevät.

”Jenkeistä haaveilu tuntuu kuuluvan guyanalaiseen kulttuuriin, ja sinne pyritään vaikka paperittomana. Moni sukulaisenikin on muuttanut sinne, mutta viime aikoina on alkanut näkyä paluumuuttajiakin. Elintaso on alkanut parantua, nuorilla alkaa olla koulutusta, ja he ovat aiempaa kansainvälisempiä”, Sandhja kertoo.

Sandhja
Sandhja
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat