Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä hieroo suolaa Eurooppaa jakavaan haavaan – ”Putinin Venäjä hyötyy aina, kun Euroopan unioni heikkenee”

Itäisen Keski-Euroopan arvo­kriisissä kyseenalaisia ovat EU:n perusarvot ja läntinen demokratia.

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL / REUTERS
Puolan Laki ja oikeus -puolueen johtajaa Jarosław Kaczyńskia verrattiin viime lauantaina Varsovassa järjestetyssä mielenosoituksessa Pohjois-Korean diktaattoriin Kim Jong-uniin.
Puolan Laki ja oikeus -puolueen johtajaa Jarosław Kaczyńskia verrattiin viime lauantaina Varsovassa järjestetyssä mielenosoituksessa Pohjois-Korean diktaattoriin Kim Jong-uniin. Kuva: KACPER PEMPEL / REUTERS

Länsimaisen demokratian perusarvot on haastettu Euroopan unionissa.

Ensin Unkari alkoi Viktor Orbánin johdolla nakertaa sananvapautta, oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja kansalaisyhteiskuntaa. Nyt samantapaisia yrityksiä tapahtuu Puolassa, jossa hallitus on yrittänyt ottaa valtaansa erityisesti perustuslakituomioistuimen ja median.

Pelkona on niin kutsutun illiberaalin tai epäliberaalin leirin syntyminen Euroopan unioniin ja entistä pahemman arvokriisin puhkeaminen. Tiivistäen ”epäliberaali demokratia” viittaa kehitykseen, jossa läntinen demokratia haastetaan ja tilalle yritetään istuttaa niin kutsuttua itäistä käsitystä hallintomuodosta. Esikuvia itäiseen malliin ovat Turkki ja Venäjä.

Epäliberaaleja piirteitä näkyy myös Slovakiassa ja jonkin verran myös Tšekissä.

Helsingin Sanomat haastatteli Budapestissa itäisen Keski-Euroopan maiden demokratiakehitystä tutkinutta Anton Šehovtsovia. Hänen Legatum Institutelle tekemänsä tuore raportti osoittaa, että entisten sosialistimaiden kehitys kohti länsimaista demokratiaa on joidenkin maiden kohdalla pysähtynyt. Demokratia ottaa takapakkia.

Kehitys uhkaa Euroopan yhtenäisyyttä, mutta hyödyttää suurta naapuria Venäjää.

Itäisen Keski-Euroopan demokratiakehitystä tutkinut Anton Šehovtsov, mitä termi epäliberaali (illiberal) tarkoittaa? Sanalle ei taida olla kunnollista suomennosta.

”Unkarin Viktor Orbán selittää sen näin: epäliberaali demokratia on yhä demokratia, mutta ilman liberaaleja arvoja. Eli käytännössä niitä arvoja, joiden varaan Euroopan unioni on rakennettu, ei pidetä tärkeinä.”

Eivätkö EU:n perusarvot, kuten sananvapaus ja riippumaton oikeuslaitos, ole erottamaton osa demokratiaa?

”Ne ovat osa liberaalia demokratiaa. Pelkkään demokratiaan riittävät vapaat ja reilut vaalit. Tässä Unkari eroaa Venäjästä, jossa vaalitkaan eivät ole reiluja eivätkä vapaita.”

Ensin Unkari valitsi epäliberaalin tien, ja nyt Puolassa on samanlaista kehitystä. Mitä tämä tarkoittaa EU:lle?

”Puolassa kehitys on vielä kesken, sen suhteen on oltava varauksellinen. Siellä valtapuolue Laki ja oikeus yritti tehdä kuukaudessa sen, minkä Unkari teki vuodessa. Mutta tällä kertaa EU puuttui asiaan.”

EU aloitti prosessin, jossa Puolan demokratiakehitys on otettu tarkkailuun. Mitä muuta EU voi tehdä?

”Seuraava vaihe tätä mekanismia olisi jäädyttää Puolan äänestysoikeus EU:ssa. Mutta se on kuin ydinase: mahdollisuus on olemassa, mutta sitä ei voi todellisuudessa käyttää. Menetelmään tarvitaan yksimielinen päätös, ja Unkari on jo ilmoittanut estävänsä sen käytön. Pahimmassa tapauksessa EU:hun voi syntyä blokki epäliberaaleja maita, jotka suojelevat toisiaan ja estävät EU:n yritykset saada maat takaisin liberaalin demokratian tielle.”

Ovatko epäliberaalit aatteet leviämässä myös läntisiin EU-maihin?

”Ne ovat jo siellä, mutta eivät yhtä vahvoina. Otetaan vaikka Ranska. Jos Kansallisen rintaman Marine Le Pen nousee presidentiksi, Ranskan asema muuttuisi, ja maa saattaisi kääntyä epäliberaaliksi.”

Miksi epäliberaali kehitys on tapahtunut ensin juuri entisissä sosialistisen itäblokin maissa?

”Voi olla, että kommunismin vastainen liike synnytti epäliberaalit trendit. Osa toisinajattelijoista, jotka olivat aktiivisia sosialismin vastustamisessa, yhdistivät ihmisoikeudet kansojen oikeuksiin. Yhteiskunnan edun sijaan mietittiin kansojen oikeuksia. [Puolan valtapuolueen johtaja] Jarosław Kaczyński ja Viktor Orbán olivat molemmat todella aktiivisia kommunismin vastaisessa liikkeessä kylmän sodan aikana. Heidän kohdallaan epäliberaaliin politiikkaan liittyy vahva nationalismi.”

Vaikuttaako tämä tausta siihen, että Orbán vertaa Brysseliä Moskovaan, kun Unkaria yritetään saada mukaan EU:n yhteisiin sopimuksiin esimerkiksi pakolaistaakan jaossa?

”Vertaus on pikemminkin taktinen liike Orbánilta. Hän on populisti, joka tarvitsee politiikassa kahtiajakoa kansan ja eliitin välille. Koska hän on osa kotimaan eliittiä, kahtiajako on tehty Brysselin ja Unkarin kansan välille. Näin hän voi esiintyä kansan puolustajana Brysseliä vastaan.”

Epäliberaalin leirin vahvistuminen heikentää EU:ta. Miten uskot Venäjän presidentin Vladimir Putinin näkevän tilanteen?

”Hän iloitsee tietenkin. Putinin Venäjä hyötyy aina, kun Euroopan unioni heikkenee.”

Tukeeko Venäjä Euroopan epäliberaalia kehitystä jollain tavalla?

”Homma ei toimi vain niin, että Venäjä tukee Marine Le Peniä, ja Kansallinen rintama voittaa. Venäjä vaikuttaa monilla eri tavoilla Euroopan yhtenäisyyden heikentämiseksi. Venäjää hyödyttäisi esimerkiksi se, jos Puola ja Liettua alkaisivat riidellä Puolan liettualaisvähemmistön tilasta. Se aiheuttaisi riitaa EU:n sisällä. Näin Venäjä voittaa.”

Valtion kanavat ovat Venäjän ilmiselvä vaikutustapa, mutta millä muilla keinoilla Venäjä pyrkii vaikuttamaan?

”On olemassa paljon nettisivuja, jotka vaikuttavat kotimaisilta eivätkä aina edes erityisen Venäjä-mielisiltä. Muun muassa Slovakiassa ja Tšekissä näitä on paljon. Sivustot levittävät järjettömiä väitteitä EU:sta, Yhdysvalloista ja Natosta, ja ne onnistuvat nostamaan näitä aiheita keskusteluun.”

Meillä taitaa olla näitä sivustoja Suomessakin.

”Kutsun niiden toimintaa tarinanpesuksi. Sosiaalisessa mediassa sivustojen esittämät ajatukset pääsevät osaksi valtavirtakeskustelua, vaikka sanojana olisi kuka tahansa. Vähän kuin rahanpesussa alkuperäinen lähde häivytetään.”

Eli Venäjä käyttää länsimaista sosiaalista mediaa, kuten Facebookia ja Twitteriä, länsimaita taitavammin?

”Totta kai niistä on myös hyötyä, mutta ne ovat tehneet huomattavaa haittaa liberaalille demokratialle. Suurin ongelma on siinä, että ne asettavat erilaiset EU:ta ja Yhdysvaltoja koskevat salaliittoteoriat tasa-arvoiseen asemaan luotettavien lähteiden kanssa. Venäjän media syöttää näitä kertomuksia, jotka leviävät ympäri Eurooppaa. Kuten vaikka Saksassa levinnyt Lisa-tytön tapaus, joka osoittautui perättömäksi.”

Auttoiko Venäjä epäliberaaleja voimia nousemaan valtaan Euroopassa?

”Ei Venäjä auta heitä suoraan. Venäjä ei ole ongelmien alkulähde. Eurooppa on itse luonut ongelmansa. Venäjä on se, joka hieroo suolaa olemassa oleviin haavoihin. Ainoa tapa vähentää Venäjän vaikutusta on hoitaa haavat kuntoon.”

Suvi Turtiainen / HS
Anton Ševhotsov on nykyisin vierailevana tutkijana Wienin Institute for Human Sciencessä. Hän on erikoistunut Euroopan äärioikeiston ja itäisen Keski-Euroopan tutkimiseen.
Anton Ševhotsov on nykyisin vierailevana tutkijana Wienin Institute for Human Sciencessä. Hän on erikoistunut Euroopan äärioikeiston ja itäisen Keski-Euroopan tutkimiseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat