Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola marssii taas – lauantain mielenosoitus oli todennäköisesti suurin sitten kylmän sodan päättymisen

Hallituksen vastaiset marssit ovat jatkuneet jo pitkään, mutta nyt liikkeellä on erityisen paljon väkeä, kirjoittaa Suvi Turtiainen

Ulkomaat
 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Budapestin-kirjeenvaihtaja.

Varsovassa tapahtui viikonloppuna jotain hyvin retroa.

Arviolta 240 000 ihmistä marssi Puolan pääkaupungin kaduille puolustamaan demokratiaa. Hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet jo puoli vuotta, mutta nyt liikkeellä oli erityisen paljon ihmisiä.

Lauantain mielenosoitus oli todennäköisesti suurin sitten kylmän sodan päättymisen, kun Puolassa vaadittiin – no, samoja asioita. Vuonna 1989 Puola ravistautui irti kommunismivallasta ja käänsi suunnan kohti länsimaista demokratiaa.

Nyt suunta uhkaa jälleen kääntyä. Unkari näytti jo muutama vuosi sitten, että demokratiakehitys on mahdollista pysäyttää ja vaihtaa peruutusvaihde silmään. Puolan pelätään seuraavan perässä.

Puolaa johtaa nationalistinen konservatiivihallitus Laki ja oikeus. Puolueen johtaja Jarosław Kaczyński on pettynyt siihen, mitä Puolasta on tullut. Hän haluaa synnyttää kylmän sodan jälkeisen Puolan uudestaan.

Kaczyńskin ihanne-Puolassa kirkko olisi vahva, arvot konservatiivisia ja kulttuuri kansallismielistä. EU:hun ja naapurimaihin suhtauduttaisiin vähintään epäluuloisesti.

Ne, jotka vastustavat hallitusta, leimataan herkästi väärämielisiksi. Tai ”kasvissyöjiksi tai pyöräilijöiksi”, joiden etujen ajamisen ulkoministeri Witold Waszczykowski tulkitsi muutama kuukausi sitten olevan vastoin Puolan arvoja. Kyse on paitsi vallan keskittämisestä myös arvotaistelusta.

Vaikka 27 vuoden aikana rakennetut demokratian kivijalat horjuvat, ne eivät ole vielä kaatuneet. Puola ei ole Unkari.

Unkarissa pääministeri Viktor Orbán palasi valtaan vuonna 2010 perustuslain muutokseen tarvittavalla kahden kolmanneksen enemmistöllä, minkä turvin hän runnoi uudistuksia läpi. Puolassa mullistus on vaikeampi. Laki ja oikeus -puolueella on parlamentissa yli puolet paikoista mutta ei määräenemmistöä.

Myös EU oli tällä kertaa kärppänä. Alkuvuodesta se otti Puolan tarkkailuun maan epädemokraattisiksi epäiltyjen uudistusten vuoksi. Vuonna 2014 luotu mekanismi on käytössä ensimmäistä kertaa.

Suurin este ”orbánisaatiolle” ovat kuitenkin ne puolalaiset, jotka marssivat Varsovassa viikonloppuna ja viikkoina ennen sitä. He taistelevat, koska he eivät halua vaihtaa kurssia. He haluavat pitää länsimaisen demokratian.

Ei siis ihme, että kaduilla on paljon ihmisiä, jotka jo 1980-luvulla taistelivat samojen arvojen puolesta.

Tammikuussa eräs mielenosoittaja selitti Varsovan mielenosoituksessa, miksi itsevaltainen johto ei tule onnistumaan Puolassa. Ajatus meni jotenkin näin: ”Olemme kamala kansa hallita itsevaltaisesti. Katso vaikka kommunismin aikaa.”

Demokratialle tällainen kansa on ihanne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat