Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja ajaa Ladalla läpi Venäjän: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Maakuntakaupungeissa Venäjän voitonpäivän juhlinta vaikuttaa Moskovaa letkeämmältä

Ulkomaat
 

Kylmä kevätaamu lämpeni Omskin Voitonpuistossa Irtyšjoen rannalla maanantaina nopeasti auringon paisteessa, ja juhlaväkeä alkoi kertyä viettämään jälleen kerran toukokuun 9. päivän juhlaa Voitonpäivää.

Voitonpäivä on noussut vuosikymmenen aikana yhdeksi merkittävimmistä juhlista Venäjällä. Moskovassa siihen liittyy aimo annos reipasta isänmaallista uhoa – ei vähiten Punaisen torin sotilasparaatin vuoksi, joka muistuttaa vuosi vuodelta enemmän Neuvostoliiton vappujuhlaa.

Kuvernementtikaupungeissa meno on jotenkin pehmeämpi, meneillään on ikään kuin Venäjän keväinen jatkovappu. Omskin Voitonpuistossa kuunneltiin balalaikkamusiikkia ja orkesterin esittämiä sota-ajan ikivihreitä.

”Tärkeintä päivässä on muistaa niitä veteraaneja, jotka pelastivat meidät”, tuumi lapsineen, miehineen ja äiteineen Omskin voitonpuistoon tullut Irina Žirokova. ”Mieheni setä oli Berliiniä valloittamassa ja toinen setä sota-ajan rajajoukoissa Kaukoidässä.”

Entä kuka sitten on kaikkien aikojen paras Venäjän johtaja?

”Putin on kyllä todellinen auktoriteetti”, Irina Žirokova aloittaa, mutta hoksaa sitten: ”Ai koko historiassa? Ehkä Iivana III, hänhän koko touhun tavallaan pani alulle.”

Ivana III (1440–1505) oli tunnetumman kaimansa eli Iivana Julman isoisä, Novgorodin valloittaja ja mongolivallan Kultaisen ordan kukistaja.

Pietari Suuri ”, arvioi puolestaan Irinan äiti Nadežda Žirokova. ”Vaikka ei Staliniakaan pidä unohtaa. Hän oli todellinen kansan palvelija, ja rakensi monet kaupungit sodan tuhojen jälkeen uudelleen. Vaikka hänessä olikin sekä pimeä että valoisa puoli.”

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat