Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intia yrittää vähentää raiskauksia vaatimalla paniikkinäppäimen lisäämistä puhelimiin

Kaikkiin puhelimiin on tulossa paniikkinäppäin ja paikannustoiminto.

Ulkomaat
 
Adnan Abidi / Reuters
Poliisi pidätti joulukuussa Delhissä mielenosoittajan, joka vastusti joukkoraiskauksesta tuomitun alaikäisen miehen vapauttamista.
Poliisi pidätti joulukuussa Delhissä mielenosoittajan, joka vastusti joukkoraiskauksesta tuomitun alaikäisen miehen vapauttamista. Kuva: Adnan Abidi / Reuters

Intialaisviranomaiset yrittävät taistella naisten kokemaa seksuaalista väkivaltaa vastaan teknologian avulla. Tammikuuhun mennessä kaikissa matkapuhelimissa tulee olla paniikkinäppäin ja vuoteen 2018 mennessä laitteissa pitää olla lisäksi gps-paikannustoiminto.

Paniikkinäppäintä painamalla nainen voi hälyttää poliisin ja lähiomaiset, jos hän joutuu seksuaalisen hyökkäyksen kohteeksi. Vaihtoehtoisesti hälytyksen voi tehdä painamalla numeroita 5 ja 9, kertovat muun muassa New York Times (NYT) sekä Newsweek.

Joukkoraiskaukset Intiassa ovat saaneet viime vuosina kansainvälistä huomiota. Vuonna 2012 maailmaa järkytti 23-vuotiaan opiskelijanaisen joukkoraiskaus linja-autossa Delhissä. Nainen kuoli saamiinsa vammoihin. Tapaus synnytti laajoja protesteja ympäri Intiaa.

Raiskausten määrä tai niistä ilmoittaminen ovat lisääntyneet Intiassa. Keskimäärin yli miljardin kansalaisen Intiassa raiskataan uutistoimisto Bloombergin mukaan neljä naista tunnissa.

NYT:n haastatteleman asiantuntija kertoo, että Intian vaatimus matkapuhelinvalmistajilta on globaalisti poikkeuksellinen. Analyytikko Kiranjeet Kaurin mukaan suurin osa Intiassa myydyistä matkapuhelimista maksaa alle 20 euroa, ja esimerkiksi gps-paikannustoiminnon lisääminen nostaisi laitteiden hintoja ainakin 50 prosentilla.

Jo nyt puhelimiin on Intiassa saatavilla turvallisuussovelluksia, jotka vastaavat vaadittua paniikkinäppäintä. Motorolan Intiassa myytävissä älypuhelimissa on jo paniikkinäppäin, Kaur kertoi.

Naisiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat synnyttäneet Intiassa merkittävän bisneksen. Naiset saavat maksua vastaan matkapuhelimella tilattua esimerkiksi saattajan kotimatkalleen. One Touch Response -yhtiön mukaan kyse on Intiassa jo viiden miljardin dollarin markkinoista, jotka kasvavat vuosittain viidenneksellä, kertoo NYT.

Paniikkinäppäin tai turvallisuussovellukset eivät kuitenkaan voi auttaa, ellei naisilla ole kännyköitä. Helmikuussa uutistoimisto Reuters kertoi, että useat kylät Länsi-Intiassa ovat kieltäneet tytöiltä ja naisilta kännyköiden käytön, koska ne voivat häiritä opiskelua tai auttavat heitä pakenemaan.

”Antaa naisten opiskella ja mennä naimisiin. Sitten he voivat hankkia oman puhelimen. Siihen asti he voivat käyttää isiensä puhelimia, jos tarvitsevat”, paikallisneuvoston puheenjohtaja Ranjit Singh Thakor perusteli Reutersille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat