Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan laitavasemmisto yhdistyy uusia vaaleja varten – voi muuttaa poliittisen umpisolmun lähtökohtia

Yhdistymisen pääajatus on nousta suurimmaksi vasemmistolaiseksi voimaksi sosialistien ohi.

Ulkomaat
 
Andrea Comas / Reuters
Podemosin johtaja Pablo Iglesias (vas.) ja Izquierda Unidan johtaja Alberto Garzón tapasivat helmikuussa Madridissa.
Podemosin johtaja Pablo Iglesias (vas.) ja Izquierda Unidan johtaja Alberto Garzón tapasivat helmikuussa Madridissa. Kuva: Andrea Comas / Reuters

Espanjalaiset vasemmistopuolueet Podemos ja Izquierda Unida (IU) ilmoittivat maanantaina alustavasta sopimuksesta, jonka mukaan ne lähtevät yhteisellä ehdokaslistalla kesäkuussa järjestettäviin parlamenttivaaleihin.

Yhdistyminen muuttaa vaalien asetelmia, vaikka mielipidekyselyjen mukaan espanjalaiset aikovat äänestää kesäkuun lopussa likimain samalla tavalla kuin joulukuussa. Tuolloin syntyi vaalitulos, jonka pohjilta puolueet eivät saaneet hallitusta kasaan määräajassa ennen lain määrittelemää ajautumista uusiin vaaleihin.

Keskinäiset kiistat vesittivät neuvottelut, kun perinteinen asetelma muuttui ja kahdesta suuresta tuli neljä suurta. Konservatiivien ja sosialistien vanhat valtapuolueet menettivät kannatustaan uusien puolueiden Podemosin ja keskustalaisen Ciudadanosin eduksi.

Podemos ja huomattavasti pienempi IU sijoittuvat puoluekartassa keskustavasemmistolaisen sosialistipuolueen PSOE:n vasemmalle puolelle.

Yhdistymisen pääajatus on nousta suurimmaksi vasemmistolaiseksi voimaksi sosialistien ohi. Siten Podemosin johtaja Pablo Iglesias pääsisi yrittämään hallituksen muodostamista ennen sosialistijohtaja Pedro Sánchezia, mikäli todennäköinen ensimmäinen yrittäjä eli konservatiivijohtaja Mariano Rajoy epäonnistuu.

Podemos sai joulukuun vaaleissa 20,68 prosentin kannatuksella 69 paikkaa parlamentin alahuoneesta, IU puolestaan 3,68 prosentin kannatuksella vain kaksi paikkaa. Vaalimatematiikan ansiosta ne saavuttavat yhdessä todennäköisesti enemmän paikkoja kuin yhteenlaskettuna erikseen. Esimerkiksi sosialistipuolue PSOE sai 22,00 prosentin kannatuksella 90 paikkaa.

Enemmistöhallitukseen vaaditaan 176 paikkaa.

Tutkimusyhtiö Celeste-Telin tuoreen kyselyn mukaan Podemos–IU voittaisi PSOE:n äänissä muttei silti paikoissa. Tämä johtuu siitä, että paikkoja ei jaeta suoraan kansallisen kannatuksen perusteella vaan sen mukaan, miten puolue sijoittuu kussakin 52 vaalipiirissä. Yhdistyneenä Podemos ja IU uskovat vievänsä PSOE:lta paikkoja sieltä täältä ympäri Espanjaa.

Jos Iglesias pääsisi kokoamaan hallitusta, hän yrittäisi varmasti saada Podemosin ja IU:n rinnalle nimenomaan PSOE:n. Sekään ei silti välttämättä riittäisi enemmistöhallitukseen. Yhteistyön onnistuminen ylipäätään on epävarmaa.

Podemos ja IU vastustavat talouskurin edellyttämiä leikkauksia tiukemmin kuin PSOE. Silti eniten Podemosin ja PSOE:n välejä hiertävät Katalonian aikeet itsenäistyä. Podemos soisi katalonialaisille sitovan kansanäänestyksen itsenäistymisestä, mutta PSOE suostuisi korkeintaan lisäämään Katalonian itsehallintoa osana Espanjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat