Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Näin Venäjä käyttää propagandaansa – tavoitteena hämmentää läntistä yleisöä

Ulkopoliittisen instituutin raportin mukaan Venäjä pyrkii saamaan vastapuolen puolustuskannalle ja vähän raiteiltaan laajamittaisella keinovalikoimalla.

Ulkomaat
 
Andrew Osborn / Reuters
Presidentti Vladimir Putinin kuva komeili tienvarsimainoksessa Krimillä huhtikuun alussa. Kuvan vieressä lukee ”Krim. Venäjä. Ikuisesti.”
Presidentti Vladimir Putinin kuva komeili tienvarsimainoksessa Krimillä huhtikuun alussa. Kuvan vieressä lukee ”Krim. Venäjä. Ikuisesti.” Kuva: Andrew Osborn / Reuters

Venäjän länteen suuntaaman propagandan keskeinen tavoite on hämmentää suurta yleisöä tarjoamalla useita erilaisia versioita todellisuudesta.

Näin todetaan Ulkopoliittisen instituutin tiistaina julkaisemassa englanninkielisessä raportissa Fog of Falsehood. Russian Strategy of Deception and the Conflict in Ukraine. (Valheen sumu. Venäjän harhautusstrategia ja Ukrainan sota.)

Rinnakkaiset ja toisistaan mahdollisesti eroavatkin venäläiset selitykset eivät siis ole seurausta epäjohdonmukaisuudesta tai sähläyksestä, vaan keskeinen piirre Venäjän harjoittamassa strategisessa harhautuksessa, raportissa sanotaan.

Strateginen harhauttaminen on raportin keskeinen termi. Sen näkyvinä piirteinä ovat propaganda ja väärä informaatio.

Raportti keskittyy tutkimaan vain Venäjän esittämää propagandaa ja väärää informaatiota – ja nimenomaan Ukrainan kriisin yhteydessä. Ukrainan kriisi viittaa marraskuussa 2013 alkaneisiin tapahtumiin, kun silloisen presidentin Viktor Janukovytšin päätös olla allekirjoittamatta yhteistyösopimusta EU:n kanssa johti mielenosoituksiin. Nämä mielenosoitukset päättyivät verisesti helmikuussa 2014. Sen jälkeen Janukovytš pakeni maasta, Venäjä valtasi Krimin ja Ukrainan itäosissa alkoi yhä jatkuva sota.

Raportin mukaan käsite strateginen harhauttaminen kuvaa laajemminkin Venäjän nykyistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Sen tavoitteena on saada vastapuoli puolustuskannalle ja vähän raiteiltaan käyttämällä koko poliittista, taloudellisesta, sotilaallista ja tiedonvälityksellistä keinovalikoimaa, mikä luo olosuhteet yllätyshyökkäykselle. Hyökkäys voi olla sotilaallinen, mutta ei välttämättä.

Raportti korostaa, että Venäjän länteen ja omille kansalaisilleen suuntaama propaganda on keskenään erilaista. Sisäisen propagandan tavoitteena on vahvistaa kansalaisten tukea johdolle ja sen valitsemalle linjalle.

Raportin mukaan Venäjä käyttää nykyisessä propagandassaan osittain jo Neuvostoliiton käyttämiä keinoja.

Strateginen harhauttaminen eroaa kuitenkin neuvostoaikaisesta propagandasta, jonka väitteet perustuivat ideologiaan. Strategisen harhauttamisen tavoitteena ei ole saada ihmisiä välttämättä uskomaan jotain tiettyä versiota, vaan ennemminkin epäilemään kaikkea.

Neuvostoaikaan on toki muitakin eroja. Yksi on Venäjälle ja länteen suuntautuvan propagandan välisen rajan muuttuminen. Kun raja oli neuvostoaikana niin sanottu rautaesirippu, niin nyt se on kieli. Merkittävä osa venäjänkielisistä myös Venäjän ulkopuolella seuraa venäläistä mediaa.

Toinen merkittävä ero on se, että Venäjä voi nyt tavoittaa länsimaista yleisöä suoraan englanninkielisillä viestimillään kuten RT-kanavalla ja Sputnikin verkkosivuilla. Neuvostoliitto ei koskaan onnistunut tässä.

Kolmas ero liittyy ennemminkin Venäjän sisäiseen propagandaan. Venäjällä on joitakin kriittisiä viestimiä ja vilkas sosiaalinen media, toisin kuin Neuvostoliitossa.

Raportin mukaan neuvostomallin keinoja on silti otettu selvästi käyttöön. Sekä neuvostoaikana että nykyjohdossa julkinen tila ymmärretään taistelukenttänä, jota johdon pitää hallita. Informaatiosota nähdään Venäjällä sen mukaan osana suurvaltojen geopoliittista taistelua.

Se silti olettaa, ettei propaganda ole enää yhtä keskitetysti johdettua kuin se oli neuvostoaikana. Kremlillä on sen mukaan hyvin keskeinen rooli, mutta toiminta saattaa sen mukaan näyttää ulospäin koordinoidummalta kuin oikeasti on. Raportin mukaan osa ulos lähtevästä propagandasta on seurausta eri toimijoiden spontaaneista reaktioista, jotka ovat kuitenkin yhdenmukaisia Kremlin pääviestin kanssa.

Raportissa arvioidaan, että osa länteen suuntautuvasta propagandasta on silti edelleen tarkoitettu myös saamaan ihmiset uskomaan Venäjän versio.

Raportin mukaan parhaiten Venäjän vähemmän ilmeiset viestit menivät läpi niiden parissa, jotka eivät tunne Ukrainaa tai sen tilannetta. Poikkeuksena ovat ne, jotka poliittisista syistä kannattivat jo lähtökohtaisesti Venäjää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat