Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hintaromahdus vei Bin Ladenit vaikeuksiin – Lähi-idän suurin rakennusyhtiö irtisanoi kymmeniätuhansia

Bin Ladeneiden vuosikymmenten luottosuhde Saudi-Arabian kuningashuoneeseen rakoilee. Myös suvun hyljeksimän terroristijohtajan poika astui taas esiin.

Ulkomaat
 
Mohamed Alhwaity / Reuters
Nostokurki kaatui pyhiinvaeltajien päälle Mekan suurella moskeijalla syyskuun 11. päivä viime vuonna. Turma vei rakennusyhtiö Saudi BinLadin Groupin vaikeuksiin.
Nostokurki kaatui pyhiinvaeltajien päälle Mekan suurella moskeijalla syyskuun 11. päivä viime vuonna. Turma vei rakennusyhtiö Saudi BinLadin Groupin vaikeuksiin. Kuva: Mohamed Alhwaity / Reuters

Saudiarabialainen Bin Ladenin mahtisuku ja sen valtava rakennusyhtiö ovat ajautuneet pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Noin 200 000 ihmistä työllistänyt Saudi Binladin Group – Lähi-idän suurin rakennusfirma – on irtisanonut kymmeniätuhansia työntekijöitä ja jättänyt palkkoja maksamatta.

Saudi Binladin Group on vuosikymmeniä hyötynyt läheisestä suhteestaan Saudi-Arabian kuningashuoneeseen, joka on myöntänyt sille suuria rakennushankkeita. Yhtiö on muun muassa tehnyt useita rakennushankkeita muslimien pyhissä kaupungeissa Mekassa ja Medinassa.

Parhaillaan Saudi Binladin Group rakentaa Jeddan kaupunkiin kilometrin korkuista Kingdom Toweria, josta on määrä tulla maailman korkein pilvenpiirtäjä. Hissit rakennukseen toimittaa suomalaisyhtiö Kone.

Saudi Binladin Groupin perusti vuonna 1931 Mohammad bin Laden, terroristijohtaja Osama bin Ladenin isä.

Saudi Binladin Groupin ongelmien taustalla on rajusti laskenut öljyn hinta ja kiistat kuningashuoneen kanssa. Öljyntuottaja Saudi-Arabian talous on kärsinyt, minkä vuoksi valtio on jäädyttänyt joitain rakennushankkeita ja jättänyt laskujaan maksamatta urakoitsijoille.

Saudi BinLadin Group on tänä keväänä irtisanonut jopa neljänneksen työvoimastaan, eli ainakin 50 000 ihmistä. Yhtiö ei ole myöskään pystynyt maksamaan kaikkia palkkoja ajallaan.

Tämän viikon maanantaina yhtiö ilmoitti maksaneensa rästipalkkoja 10 000 työntekijälle. Tiedottaja Yaseen Alattas kertoi uutistoimisto AFP:lle, että lisää rästejä maksetaan, kunhan yhtiö saa rahansa ”asiakkailtaan”, eli pääasiassa Saudi-Arabian valtiolta.

Työntekijät ovat jo useiden kuukausien ajan osoittaneet mieltään tilanteen vuoksi esimerkiksi Jeddassa ja Mekassa. Eräässä protestissa yhtiön busseja sytytettiin tuleen.

Reuters
Saudi Binladin Groupin työntekijät polttivat yhtiön busseja mielenosoituksessa Mekassa toukokuun alussa.
Saudi Binladin Groupin työntekijät polttivat yhtiön busseja mielenosoituksessa Mekassa toukokuun alussa.

Rakennusjätin perustaja Mohammad bin Laden muutti Saudi-Arabiaan siirtolaisena Jemenistä. Hän onnistui pian luomaan läheiset välit Saudi-Arabiaa hallitsevaan kuningashuoneeseen, mikä nosti Bin Ladenit mahtiasemaan Lähi-idässä. Saudi Binladin Group muun muassa kunnosti Jerusalemin Kalliomoskeijan alueen ollessa vielä Jordanian hallussa.

Osama bin Laden työskenteli rakennusyrityksessä ennen kuin ryhtyi jihadistiksi ja lähti taistelemaan Afganistaniin 1980-luvun alussa.

Rikkaan perheen poikana Osama bin Ladenilla oli suuri omaisuus, jota hän hyödynsi perustaessaan vuonna 1988 ääri-islamistien terroristiverkosto al-Qaidan (Tukikohta). Bin Ladenin suku irtisanoutui Osama bin Ladenin toimista. Hänet häädettiin Saudi-Arabiasta.

Osa bin Laden johti al-Qaida-verkostoa maanpaosta Sudanista, Afganistanista ja lopulta Pakistanista.

Suvun rakennusbisneksille Osama bin Laden oli haitaksi, sillä terroristijohtaja halusi syöstä vallasta saudien kuningashuoneen, eli Saudi Binladin Groupin liiketoimien elämänlangan. Osama bin Laden paheksui erityisesti Saudi-Arabian liittolaisuutta Yhdysvaltain kanssa.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljyntuottaja, Yhdysvallat suurin kuluttaja. Öljyside on niin vankka, että se on vuosikymmeniä kestänyt maiden erimielisyydet Lähi-idän politiikassa.

Osama Bin Ladenin al-Qaidan kouluttamat terroristit hyökkäsivät Yhdysvaltoihin syyskuun 11. päivä vuonna 2001 tappaen lähes 3 000 ihmistä. Iskut tehneistä 19 miehestä 15 oli kotoisin Saudi-Arabiasta.

Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat Pakistanissa piilotelleen bin Ladenin viisi vuotta sitten.

Saudi Binladin Group on viime ajat kärsinyt myös heikentyneestä suhteestaan saudien kuningashuoneeseen. Kiista aiheutui onnettomuudesta yhtiön rakennustyömaalla Mekan suurella moskeijalla viime syksynä. Nostokurjen kaatuminen johti yli sadan ihmisen kuolemaan.

Turma oli nolaus Saudi-Arabian kuningas Salmanille, sillä hän on Mekan ja Medinan pyhien moskeijoiden suojelija. Pyhiinvaellus Mekkaan on yksi islamin peruspilareista. Turman jälkeen hallitus kielsi uudet sopimukset Saudi Binladin Groupin kanssa ja asetti yhtiön johtohenkilöitä matkustuskieltoon.

Bin Ladeneiden yrityksen kannalta kohtalokas onnettomuus sattui 11. syyskuuta.

Yhtiön tiedottajan mukaan kiellot on nyt purettu ja Binladin Group voi taas tehdä tarjouksia valtion rakennushankkeista.

FAISAL AL NASSER / Reuters
Saudi Binladin Groupilla työskennellyt siirtotyöläinen etsi nimeään korvauksia saavien listasta.
Saudi Binladin Groupilla työskennellyt siirtotyöläinen etsi nimeään korvauksia saavien listasta.

Kielto kuitenkin on vaikeuttanut liiketoimia. Binladin Groupilta on jäänyt velkoja lyhentämättä ja maksuja maksamatta, kertoi The Wall Street Journal aiemmin toukokuussa.

Rakennusyhtiön suurin osakkeenomistaja on Bakr bin Laden, yksi Osama bin Ladenin veljistä. Muutkin tärkeimmät johtajat ovat suvun jäseniä. Laajaa sukua asuu eri puolilla maailmaa. Perhe on toistuvasti kiistänyt yhteydet terrorismiin. Osama bin Ladenin teot ovat kuitenkin jättäneet sukuun leiman, ja viranomaiset eri maissa ovat evänneet viisumeita tai muita lupia joiltain suvun jäseniltä.

Osama bin Ladenilla oli useita vaimoja ja ainakin 20 lasta. Jotkut lapsista ovat julkisesti tuominneet isänsä toimet.

Isänsä jälkiä on vahvimmin seurannut Hamza bin Laden. Hän tuli esiin viime syksynä internetissä julkaistulla ääniviestillä, jossa hän puhui ensi kertaa al-Qaidan nimissä.

Tällä viikolla Hamza bin Laden julkaisi uuden ääniviestin, jossa hän vaati Syyriassa toimivia jihadistiryhmiä yhdistämään voimansa. Al-Qaida on tehnyt välirikon Irakissa ja Syyriassa toimivan jihadistisen Isis-järjestön kanssa.

Viestissään Hamza bin Laden sanoi taistelun Syyriassa olevan tie Palestiinan ja Jerusalemin ”vapauttamiseen.”

Hamza bin Ladenin arvioidaan olevan nyt 24- tai 25-vuotias. Tiedusteluviranomaiset uskovat Osama bin Ladenin toivoneen, että Hamzasta tulisi hänen seuraajansa.

Ahmad Masood / Reuters
Pyhiinvaeltajat kulkivat Mekan moskeijalla, jossa Saudi Binladen Group tekee korjaus- ja laajennustyötä.
Pyhiinvaeltajat kulkivat Mekan moskeijalla, jossa Saudi Binladen Group tekee korjaus- ja laajennustyötä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat